ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 12 Sayı: 22 1 Temmuz 2014
  • İnci Dursun
  • Ebru TÜMER Kabadayı
  • Kutalmış Emre Ceylan
PDF İndir
EN TR

ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Türkiye’nin geldiği aşama ve ulaşmak istediği konum itibari ile uluslararası pazarda rekabet gücünü koruyabilmesi için, tüketicilerin Türk mallarına karşı tutumlarının daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu araştırma, uluslararası pazarlardaki tüketicilerin Türkiye’de üretilen ürünlere yönelik tutumlarını şekillendiren faktörlere ilişkin mevcut bilgi birikimini artırmayı hedeflemektedir. Bu hedefe yönelik olarak araştırma, Türkiye için en önemli dış pazarlardan biri olan Almanya pazarındaki tüketicilerin zihnindeki Türkiye imajının ve tüketicilerin etnosentrik eğilimlerinin Türk malı satın alma eğilimlerine etkilerini incelemeye odaklanmıştır. Bu kapsamda Almanya’nın 4 farklı şehrinde toplam 405 tüketici üzerinde bir anket çalışması uygulanmıştır. Analizler, Alman tüketicilerin Türkiye’nin gelişmişlik seviyesi ve sahip olduğu işgücü kalitesi hakkındaki inançlarının Türk mallarına yönelik tutumları etkilediğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar ayrıca, etnosentrik eğilimleri yüksek Alman tüketicilerin Türk ürünlerinin işçilik, tasarım, dayanıklılık gibi özellikleri hakkında nispeten daha olumsuz değerlendirmeler yaptıklarını göstermiştir. Tüm araştırma bulguları detayları ile tartışılmış, gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İnci Dursun Bu kişi benim

Ebru TÜMER Kabadayı Bu kişi benim

Kutalmış Emre Ceylan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2014

Gönderilme Tarihi

23 Ocak 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA
Dursun, İ., Kabadayı, E. T., & Ceylan, K. E. (2014). ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Management and Economics Research, 12(22), 328-347. https://doi.org/10.11611/JMER216
AMA
1.Dursun İ, Kabadayı ET, Ceylan KE. ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Management and Economics Research. 2014;12(22):328-347. doi:10.11611/JMER216
Chicago
Dursun, İnci, Ebru TÜMER Kabadayı, ve Kutalmış Emre Ceylan. 2014. “ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Journal of Management and Economics Research 12 (22): 328-47. https://doi.org/10.11611/JMER216.
EndNote
Dursun İ, Kabadayı ET, Ceylan KE (01 Temmuz 2014) ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Management and Economics Research 12 22 328–347.
IEEE
[1]İ. Dursun, E. T. Kabadayı, ve K. E. Ceylan, “ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Journal of Management and Economics Research, c. 12, sy 22, ss. 328–347, Tem. 2014, doi: 10.11611/JMER216.
ISNAD
Dursun, İnci - Kabadayı, Ebru TÜMER - Ceylan, Kutalmış Emre. “ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Journal of Management and Economics Research 12/22 (01 Temmuz 2014): 328-347. https://doi.org/10.11611/JMER216.
JAMA
1.Dursun İ, Kabadayı ET, Ceylan KE. ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Management and Economics Research. 2014;12:328–347.
MLA
Dursun, İnci, vd. “ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Journal of Management and Economics Research, c. 12, sy 22, Temmuz 2014, ss. 328-47, doi:10.11611/JMER216.
Vancouver
1.İnci Dursun, Ebru TÜMER Kabadayı, Kutalmış Emre Ceylan. ALMAN TÜKETİCİLERİN TÜRK MALI SATIN ALMA NİYETLERİ: ÜLKE İMAJI VE TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Management and Economics Research. 01 Temmuz 2014;12(22):328-47. doi:10.11611/JMER216

Cited By