YALIN ÜRETİM UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN ENGELLERİN GRİ DEMATEL BÜTÜNLEŞİK YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ
Öz
Yoğun rekabetin olduğu günümüz koşullarında artan ve sürekli değişen müşteri talepleri karşısında işletmeler, üretim sistemlerinin müşteri odaklı, yüksek kaliteli ve aynı zamanda düşük maliyetli olmasını sağlamalıdır. Özellikler küresel faaliyet gösteren şirketler, envanter azaltmaya, süreç verimliliğini artırmaya ve israfı ortadan kaldırmaya yönelik yalın üretim sistemleri ile hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadır. Yalın üretim sistemlerinin işletmelerde nasıl başarılı bir şekilde uygulanabileceğine dair bir tespit ortaya koymak amacıyla bu çalışmada, bu sistemlerin uygulanmasının önündeki temel engeller incelemiştir. Bu amaç doğrultusunda belirsiz ve karmaşık kararları kesin sayısal değerler ile betimleyebilen, kriterler arasındaki ilişkileri ve önem düzeylerini tespit edebilen için gri sistem teorisi ile DEMATEL yaklaşımı bütünleşik olarak ele alınmıştır. Bulgular ile yalın üretim uygulamalarında karşılaşılan engeller arasındaki karşılıklı ilişkileri ortaya koyularak ve en önemli engeller belirlenmiştir. Makale sonuçlarının işletmelere ve yöneticilere, yalın üretim uygulamalarında karşılaşılabilecek engellerin belirlenmesinde uygulanabilecek bir model önerisiyle yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Achanga, P., Shehab, E., Roy, R., & Nelder, G. (2006). Critical success factors for lean implementation within SMEs. Journal of Manufacturing Technology Management, 17(4), 460-471.
- Aksakal, E., & Dağdeviren, M. (2010). ANP ve DEMATEL Yöntemleri ile Personel Seçimi Problemine Bütünleşik Bir Yaklaşım. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi. 25(4): 905-913.
- Bai, C., & Sarkis, J. (2010). Integrating sustainability into supplier selection with grey system and rough set methodologies. International Journal of Production Economics, 124(1), 252-264.
- Bai, C., & Sarkis, J. (2013). A grey-based DEMATEL model for evaluating business process management critical success factors. International Journal of Production Economics, 146(1), 281-292.
- Bamber, L., & Dale, B. G. (2000). Lean production: a study of application in a traditional manufacturing environment. Production Planning & Control, 11(3), 291-298.
- Bednarek, M., & Luna, L. F. N. (2008). The selected problems of lean manufacturing implementation in Mexican SMEs. In Lean Business Systems and Beyond (pp. 239-247). Springer, Boston, MA.
- Bhasin, S. (2012). Prominent obstacles to lean. International Journal of Productivity and Performance Management, 61(4), 403-425.
- Bollbach, M. (2012). Country-specific barriers to implementing lean production systems in China (Doctoral dissertation).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ejder Ayçin
0000-0002-0153-8430
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi
18 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
30 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 3