This study reveals that effects of 2001 crisis which happaned in Turkey on firms’s financial structure. For this purpose, we studied on balance sheets and income tables that were selected period from 09.1999 to 09.2003 of food firms in ISE. In order to reach data for showing effects of the crisis, the financial tables were analyzed by ratio analysis method. Research findings were separated for four titles as liquidity ratio, financial structure ratio, activity ratio and profitability ratio to assess. The results of this study, in crisis period, cash ratio of the firms decreased. Moreover, the amount of equity in total resources declined while, firms’ debt burden soared. Therefore, when the structure of firms’debt was observed, inspite of high interest rate, short term debt rose in crisis period. Because of that, the firms’ financial structure deteriorated and faced more risky situation. On the other side, although firms had positive gross margin, increasing financing expenses effected firms’ profitability negatively.
Bu çalışma, Türkiye’de yaşanan 2001 krizinin, işletmelerin finansal yapısındaki etkilerini ortaya koymaktadır. Bu amaçla, IMKB’de işlem gören 10 gıda işletmesinin 09.1999 – 09.2003 dönemlerini kapsayan bilanço ve gelir tabloları seçilmiştir. Seçilen finansal tablolar ele alınarak oran analizi yöntemiyle, krizin etkilerini gösteren verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma bulguları, dört grupta; likidite, mali yapı, faaliyet ve karlılık oranları şeklinde toplanarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda, işletmelerin, kriz döneminde, nakit oranlarında azalmanın yaşandığı kanısına varılmıştır. Bunun yanında, özkaynak miktarının azaldığı ve yabancı kaynak miktarının arttığı görülmüştür. Buna bağlı olarak, yabancı kaynak yapısına bakıldığında; kriz dönemlerinde, yüksek faizli olmasına rağmen kısa vadeli borçların oranı artmıştır. Bundan dolayı şirketlerin mali yapıları bozulmuş ve riskli bir hal almışlardır. Diğer taraftan, brüt satış karının olumlu olmasına rağmen, finansman giderlerinin artışının şirketlerin karlılığını olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 9 Sayı: 16 |