BibTex RIS Kaynak Göster

Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 7, 42 - 65, 01.07.2011

Öz

tia kitle ya da avam, demos, fiilen po­ litik kararlar alma yetkisiyle donatıl­ dığında ya da demagog demagogues olarak adlandırılan günümüzde “po­ pülist" denir liderleri yoluyla karar aldıkları varsayıldığında, aristokratik kentlerde başlayan anarşik bir öğeye atfen kullanılan kötüleyici bir terimdi. Fakat Yunanlıların pozitif anlamda si­ yasette eşitlik değerine atıfta bulunan, en önem lisi modern zam anlarda ço­ ğunlukla “eşit hak" ya da “kanun önünde eşitlik" olarak çevrilen isono- mia gibi başka sözleri de vardı. Ger­ çekten de, klasik A tinalıların yarı resmi ideologları olan Sofistler tara­ fından yaygın bir şekilde kullanılan bu anayasal terim in en iyi çevirisi, “eşit özgürlük" ya da birkaç yıl önce az çok tam manasını belirtm eden önerdiğim Balibar 1994 tek sözcükle equaliberty olacaktır. Her iki sözcük arasında gittikçe yeniden kurduğum aralıksız bir gösterge zinciri vardır. Rom alılar isonomia için kayıtsız bir şekilde aequum ius ya da aequa libertas'ı kullanırlar Cicero, 1976 . Hobbes üzerine önemli bir ki­ tabı olan filozof ve Avrupa Parlamen­ tosunun eski Yeşil parti üyesi Alman asıllı “Althusserci" Frieder Otto Wolf, “eşit özgürlüğü" savunan İngiliz dev- riminden Leveller'ların bir broşürünü yorumladı Wolf, 2000 . Adalet Teori­ sini “eşit özgürlük" fikrine dayandı­ ran John Rawls gibi çağdaş filozoflara gelene kadar, eşitlik özgürlüğün mut­ lak bir koşulu olmadığı ve dolayısıyla göreceleştirilebilir ya da eğer tatbiki bireysel ve kamusal özgürlüklere bir tehdit olursa sınırlandırılabilirken; öz­ gürlüğün eşitliğin bir koşulu olması ve mutlak değere sahip olması anla­ mında, iki kavram arasında bir “söz- lükbilim sel düzen" oluşması gerekti Rawls 1999 . Elbette bu demokratik ilkenin kendisi adına partizan bir gör­ üştür. Bu aynı zamanda, yurttaşların görevlerini kendi haklarının ifade­ siyle karşılaştıran, itaate zorunlu ol­ dukları yöneticilerini eninde sonunda yurt­ taşların haklarından sorumlu tutan yurttaş sorunu, gündeme gelir gel­ mez demokrasi problemini bir başka rejim in sorunu gibi aynı koşullarda değerlendirebilen felsefi geleneğin imkansızlığından da sorumludur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Miscellaneous
Yazarlar

Çağdaş Yurttaşlık Bu kişi benim

Etenne Balibar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 3 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Yurttaşlık, Ç., & Balibar, E. (2011). Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık. Yeni Fikir Dergisi, 3(7), 42-65.
AMA Yurttaşlık Ç, Balibar E. Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık. Yeni Fikir Dergisi (YFD). Temmuz 2011;3(7):42-65.
Chicago Yurttaşlık, Çağdaş, ve Etenne Balibar. “Demokrasinin Tarihî İkilemleri Ve Çağdaş Yurttaşlık”. Yeni Fikir Dergisi 3, sy. 7 (Temmuz 2011): 42-65.
EndNote Yurttaşlık Ç, Balibar E (01 Temmuz 2011) Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık. Yeni Fikir Dergisi 3 7 42–65.
IEEE Ç. Yurttaşlık ve E. Balibar, “Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık”, Yeni Fikir Dergisi (YFD), c. 3, sy. 7, ss. 42–65, 2011.
ISNAD Yurttaşlık, Çağdaş - Balibar, Etenne. “Demokrasinin Tarihî İkilemleri Ve Çağdaş Yurttaşlık”. Yeni Fikir Dergisi 3/7 (Temmuz 2011), 42-65.
JAMA Yurttaşlık Ç, Balibar E. Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık. Yeni Fikir Dergisi (YFD). 2011;3:42–65.
MLA Yurttaşlık, Çağdaş ve Etenne Balibar. “Demokrasinin Tarihî İkilemleri Ve Çağdaş Yurttaşlık”. Yeni Fikir Dergisi, c. 3, sy. 7, 2011, ss. 42-65.
Vancouver Yurttaşlık Ç, Balibar E. Demokrasinin Tarihî İkilemleri ve Çağdaş Yurttaşlık. Yeni Fikir Dergisi (YFD). 2011;3(7):42-65.

YENİ FİKİR ULUSLARARASI AKADEMİK FİKİR ARAŞTIRMA DERGİSİ

Yeni Fikir International Journal of Academic Research and Ideas 

www.yenifikirdergisi.com / yenifikirjournal@gmail.com


ISSN:1308-941
e-ISSN: 2757-7120