Güncel Sayı

Cilt: 45 Sayı: 3, 31.12.2024

Yıl: 2024

YERBİLİMLERİ Dergisi, Hacettepe Üniversitesi Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yayını olup, 1976'dan bu yana büyük bir özveriyle yayımlanmaktadır. Derginin amacı, yerbilimlerine yönelik meslek dallarının ulusal ve uluslararası düzeyde gelişimine katkı sağlamaktır. Dergide yerbilimlerinin tüm alanlarında (jeoloji, jeofizik, madencilik, jeomorfoloji, jeoteknik, hidrojeoloji, jeoistatistik vb.) ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmış özgün çalışmalara, yeni gelişmelere, vaka sunumlarına ve eleştirel derlemelere yer verilmektedir. Bunların yanı sıra, Dergide yayımlanmış makalelere ilişkin tartışmalar da yayımlanmaktadır. Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizce'dir. Dergi Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 3 defa yayımlanır.

Dergide yerbilimlerinin tüm alanlarında (jeoloji, jeofizik, madencilik, jeomorfoloji, jeoteknik, hidrojeoloji, jeoistatistik vb.) ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmış özgün çalışmalara, yeni gelişmelere, vaka sunumlarına ve eleştirel derlemelere yer verilmektedir.

YAZIM KURALLARI 

Yerbilimleri Dergisi’ne gönderilecek yazılar, daha önce yayımlanmamış, ayrıca eş zamanlı olarak diğer bir dergiye veya sempozyum, kongre vb. gibi etkinliklerde sunulmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Ayrıca, dergiye sunulacak yazıyla ilişkili diğer makalelerin içeriklerindeki çakışma, en alt düzeyde olmalı ve giriş/tartışma bölümleriyle sınırlı kalmalıdır. Yazarlar, yazılarını hazırlarken, derginin “Yazım Kuralları” başlıklı ayrıntılı kılavuzundan yararlanmalıdırlar. Editörler, bu kılavuza uygun şekilde hazırlanmamış yazıları yazar(lar)ına iade edebilirler. Çok yazarlı yazılarda yazarlardan biri “Başvurulacak Yazar” konumunda olmalıdır. Tüm yazarların çalışmada yer aldığı, yazıyı onayladıkları ve yazının dergiye sunulmasını kabul ettikleri esas alınır. Dergiye sunulan yazılar, önce Baş Editör ile Editörler tarafından incelenir. Daha sonra makalenin değerlendirilmesi, düzeltilmesi ve yayıma kabulü veya kabul edilmemesi gibi işlemlerin yürütülmesi amacıyla bir Editör, Baş Editör tarafından görevlendirilir. Yazılar, Yayın Danışma Kurulu’ndan ve/veya bu kurulun dışından seçilmiş en az iki hakeme gönderilir. Yazıları değerlendirirken hakemlerden gizlilik ilkesine uymaları istenir ve adlarının açıklanıp açıklanmaması kendilerinin tercihine bırakılır. Yazılar, hakemlerin görüşleri alındıktan sonra, ayrıca Baş Editör ve ilgili Editör tarafından da değerlendirilir. Değerlendirmenin sonucuna göre yazının yayıma kabulü veya reddi ile ilgili son karar Baş Editör tarafından verilir. Dergiye gönderilen yazılar intihal.net üzerinden 

GÖNDERİLECEK YAZILARIN NİTELİĞİ

Dergide yerbilimlerinin değişik alanlarında (jeoloji, jeofizik, madencilik ve jeomorfoloji) gerçekleştirilmiş özgün araştırmalar, yeni gelişmeler ve vaka sunumları ile ilgili yazılara yer verilmektedir. Kabul edilen başlıca yazı türleri, “Özgün Araştırma Makaleleri” ve “Teknik Notlar”dır. Fikirler, mevcut tekniklere ilişkin destekleyici çalışmalar veya ön sonuçlar Teknik Not olarak kabul edilir. Teknik Notlar, genel olarak, makalelerden daha kısa yazılar olup, bu yazılarda Öz bölümünün verilmesine gerek yoktur. Bunların yanı sıra, önceki çalışmaları veya bir konuyu eleştirel bir yaklaşımla derleyen ve o konuda bazı katkılar da sağlayan “Eleştirel Derlemeler” ile dergide yayımlanmış makalelere ilişkin “Tartışmalar” da sunulabilir. Ancak Teknik Notlarla ilgili Tartışma türü yazılara dergide yer verilmez.

YAZILARIN GÖNDERİLMESİ

Yazılar  ULAKBİM DergiPark sistemi üzerinden, Yerbilimleri Dergi’sine gönderilir. Gönderiler “Kapak Dosyası” ve “Ana Dosya” olmak üzere iki Word dosyası halinde olmalıdır. Bu dosyalar dışından sistem üzerinden alınan intihal raporu mutlaka sisteme yüklenmelidir (Bkz. Benzerlik Denetimi başlığı). Kapak dosyası içerisinde tüm yazarların iletişim (adres, e-posta, telefon numarası ve özellikle DergiPark tarafından istenen ORC ID numaraları) bilgileri bulunmalıdır. Ana dosya başlık, öz, anahtar kelimeler, metnin ana gövdesi, sonuçlar, teşekkür ve referansları içeren dosyadır. Çizelgeler ve açıklamaları, şekiller dizini ve şekiller de ana dosya içinde en sonda sıralanmalıdır. Ana dosyada tüm metne satır numarası verilmelidir. Ayrıca başlığın, şekil alt yazılarının ve çizelge açıklamalarının İngilizce çevirileri de eklenmelidir (İngilizce yazılan makaleler için ise Türkçe çevirileri eklenmelidir). Ana dosya yazım kurallarına uygun şekilde düzenlenmiş olmalıdır.

YAZILARIN HAZIRLANMASI

Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Yazarların ana dillerinin Türkçe olmaması durumunda, yazıların başlığı ve özeti ile çizelge ve şekillerin başlıkları Editörlük tarafından Türkçeye çevrilir. İngilizce sunulacak yazılarda hem İngiliz, hem de Amerikan İngilizcesi kullanılabilir. Ana dili İngilizce olmayan yazarlara, yazılarını Editörlüğe göndermeden önce, gramer ve üslup açısından, ana dili İngilizce olan bir kişiden katkı almaları özellikle önerilir. Yazılar, genel olarak, aşağıda verilen düzen çerçevesinde hazırlanmalıdır.

a) Başlık (Türkçe ve İngilizce),

b) Yazar adları (koyu ve tamamı büyük harfle) ve adresleri (italik ve küçük harfle) ile başvurulacak yazarın e-posta adresi (ilk sayfanın sol alt kısmında),

c) Öz (Türkçe ve İngilizce),

d) Anahtar Kelimeler (Türkçe ve İngilizce),

e) Giriş (amaç, kapsam ve yöntem),

f) Ana metin (kullanılan yöntemler, çalışılan malzeme(ler), tanımlamalar, analizler vd.),

g) “Sonuçlar ve Tartışma” veya “Tartışma ve Öneriler”

h) Katkı Belirtme,

i) Kaynaklar,

j) Ekler,

k) Çizelgeler,

l) Şekiller Dizini,

m) Şekiller,

n) Levhalar.

Metinde kullanılan değişik türde başlıklar farklı şekillerde ve tüm başlıklar sayfanın sol kenarında verilmelidir. Ana başlıklar büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır. İkinci derece başlıklar alt başlık olarak değerlendirilmeli ve birinci ve ikinci derece alt başlıklar küçük harfle (birinci derece alt başlıklarda her kelimenin ilk harfi büyük) ve koyu, üçüncü derece alt başlıklar ise italik olmalıdır. Başlıkların önüne numara veya harf konulmamalıdır. Yazılar (öz, metin, katkı belirtme, kaynaklar, ekler ve şekiller dizini) A4 (29.7 cm x 21 cm) boyutundaki sayfaların bir yüzüne, kenarlardan en az 2.5 cm boşluk bırakılarak, 1.5 cm aralıkla ve 12 puntoyla (Arial) yazılmalı, tüm sayfalarına ve ayrıca metindeki her satıra (başlıklar dahil) numara verilmelidir.

ÖZ

GİRİŞ

ANA BAŞLIK

Birinci Derece Alt Başlık

İkinci derece alt başlık

Üçüncü derece alt başlık

SONUÇLAR VE TARTIŞMA

KATKI BELİRTME

KAYNAKLAR

Yazılarda SI birimleri (örneğin; kPa, MPa, kN/m3) kullanılmalıdır. Bununla birlikte, eğer istenirse, bu birimlerin diğer sistemlerdeki karşılıkları da parantez içinde verilebilir (örneğin; “İncelenen kumtaşının birim hacim ağırlığı ve tek eksenli sıkışma dayanımı sırasıyla 24 kN/m3 (2.4 kg/m3) ve 60 MPa (600 kgf/cm2 )’dır”). Rakamların ondalık hanelerinin gösteriminde virgül yerine nokta kullanılmalıdır. Yazılarda semboller (örneğin ∑ _√) kullanılmamalıdır. Bunların yerine, harflerin veya rakamların (örneğin; (a), (b),........veya (i), (ii).......veya (1), (2).......) kullanılması önerilir. Dip notu verilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle reklam niteliği taşıyan yazılar kabul edilmez. Yayına kabul edilmesi koşuluyla, derginin yazım kurallarına uygun şekilde hazırlanmış yazılar, aşırı derecede düzeltmeye ihtiyaç gösteren yazılara göre daha kısa sürede basılır. Kapak Sayfası Yazıdan ayrı olarak sunulacak kapak sayfasında aşağıdaki bilgiler yer almalıdır.

a. Yazının başlığı,

b. Yazar(lar)ın ad(lar)ı (ad ve soyadı kısaltılmadan),

c. Tüm yazarların açık posta ve e-posta adresleri (başvurulacak yazar belirtilerek) ve telefon numaraları da ayrıca belirtilmelidir.

Başlık ve Yazarlar: Yazının başlığı, çalışmanın içeriğini anlaşılır şekilde yansıtmalı ve makul uzunlukta olmalıdır. Eğer yazı Türkçe hazırlanmışsa, Türkçe başlığı (koyu ve küçük harfle) İngilizce başlık (italik ve küçük harfle) izlemelidir. İngilizce hazırlanmış yazılarda ise, İngilizce başlık Türkçe başlıktan önce ve yukarıda belirtilen yazım kuralına göre verilmelidir.

Öz: Öz, çalışma hakkında bilgi verici bir içerikle (çalışmanın amacı, elde edilen başlıca sonuçlar) ve 300 kelimeyi aşmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Öz'de kaynaklara atıfta bulunulmamalıdır. Öz, hem Türkçe hem İngilizce olarak verilmelidir. Türkçe hazırlanmış yazılarda Öz’den sonra “Abstract” (italik) yer almalı, İngilizce yazılarda ise, italik yazılmış Türkçe Öz, Abstract’ı izlemelidir.

Anahtar Kelimeler: Öz ve Abstract’ın altında 7 kelimeyi aşmayacak şekilde ve yazının konusunu yansıtan anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Anahtar kelimeler, alfabetik sırayla küçük harfle (ilk anahtar kelimenin ilk harfi büyük) yazılmalı ve aralarına virgül konmalıdır. Teknik not ve tartışma türü yazılarda, anahtar kelimelerin verilmesine gerek yoktur.

Kaynaklar: Gerek metinde, gerekse şekil ve çizelge açıklamalarında atıfta bulunulan tüm kaynaklar, metnin sonunda “KAYNAKLAR” başlığı altında listelenmelidir. Tek veya iki yazarlı makalelerde yazarlara atıfta bulunulmalıdır (örneğin; Barka ve Cadinsky-Cade, 1988; Hudson, 1997). İkiden fazla yazarlı makalelerde ilk yazarın adının yanına “vd”. (makale Türkçe yazılmış ise) veya “et al.” (makale İngilizce yazılmış ise) eki ve yazar adlarıyla yayım tarihi arasına da virgül konmalıdır (örneğin; Vendeville vd., 1995 veya Vendeville et al., 1995). Metin içinde kaynaklara atıfta bulunurken, kaynaklar en eski tarihliden başlayarak en güncele doğru tarih sırasıyla verilmeli ve her kaynağın arasına noktalı virgül konmalıdır (örneğin; “Laboratuvar ve arazide çeşitli çalışmalar Komar ve Li (1986); Schmidt ve Gintz (1995) tarafından yapılmıştır”). Makalenin İngilizce yazılması halinde, yukarıda verilen örneklerdeki “ve” ile “vd.”nin yerine “and” ve “et al.” kullanılmalıdır. Eğer bir kaynağa doğrudan ulaşılamıyor, ancak diğer bir kaynaktan dolaylı olarak alınıyorsa, ulaşılamayan bu kaynak alıntı yapılan diğer kaynakla birlikte aşağıda belirtilen şekilde çapraz referans olarak verilmelidir: “......Gamble (1971; Franklin ve Chandra, 1972). Sözlü ve yazılı görüşmelere de, yukarıda belirtilen örneklere benzer şekilde, metin içinde atıfta bulunulmalı ve ayrıca Kaynaklar dizininde de yer verilmelidir (örneğin; Gerçek (2001)).

Atıfta Bulunulan Kaynakların “KAYNAKLAR” Bölümünde Sunulmasına İlişkin Örnekler:

a) Dergiler

Barka, A.A., and Kadinksy-Cade, K., 1988. Strike-slip fault geometry in Turkey and its influence on earthquake activity. Tectonics, 7 (1), 663-684.

Yazar(lar), Tarih. Makalenin başlığı. Derginin açık adı, cilt numarası, sayfa numarası.

b) Bildiri Tam Metinleri ve Bildiri Özleri

    Bildiri tam metinleri:

Stephansson, O., 2003. Estimation of virgin state of stress and determination of final rock stress model. Proceedings of the 3rd International Symposium on Rock Stress-RS Kumamoto’03, K.Sugawara,Y.Obara and A.Sato (eds.), A.A.Balkama, Tokyo.

    Bildiri özleri:

Bouchon, M., Toksöz, M.N., Karabulut, H., Boun, M.P., Dietrich, M. and Aktar, M., 2002. Space and times evaluation of rupture and faulting during the 1999 Gölcük, İzmit (Turkey) earthquake. 1st International Symposium of the Faculty of Mines (İTÜ) on Earth Sciences and Engineering, İTÜ, İstanbul, Abstracts, p.51.

   Yazar(lar), Tarih, Bildirinin başlığı:

Sempozyum veya kongrenin başlığı, editör(ler)in adı (Editors: Johansen, Jeanne Duus, Frosch, Peter Jerôme, Lepoittevin, Jean-Pierre (Eds.)), basımevinin adı ve yeri, (cilt numarası), sayfa numarası.

    CD’ye yüklenmiş bildiriler:

Aydan, Ö., Sezaki, M., and Yarar, R., 1996. The seismic characteristics of Turkish earthquakes. 11th World Conference on Earthquake Engineering, Acapulco, Mexico, CD Paper No. 1025.

c) Kitaplar

Turcotte, D.L., 1975. Fractals and Chaos in Geology and Geophysics. CambridgeUniversity Press, Cambridge.

Yazar(lar), Tarih. Kitabın Adı. Basımevinin Adı ve Yeri.

d) Yayımlanmış Raporlar ve Tezler

Fairhurst, C., Brown, E.T., Marsly, G., Detounay, E., Nikolaevskiy, V., Pearson, J.R.A., and Townley, L., 1998.Underground nuclear testing in French Polynesia : Stability and hydrogeology issues. Report of International Geomechanical Commission to the French Government, Vol. I and II.

Yazar(lar), Tarih. Raporun Başlığı. Kuruluşun Adı, Rapor No., Yer adı (yayımlanmamış, raporun dili).

e) Yayımlanmamış Raporlar ve Tezler

Deere, D.U., and Miller, R.P., 1966. Engineering classification and index properties for intact rock. Air Force Weapons Laboratory, Technical Report No. AFWL-TR-65-116, Kirtland Air Force Base, New Mexico (unpublished).

Yazar(lar), Tarih. Raporun başlığı. Kuruluşun Adı, Rapor No., Kent Adı (yayımlanmamış).

Meyer, W.H., 1977. Computer modeling of electro-magnetic prospecting methods. Ph.D. Thesis, University of California, Berkeley, USA (yayımlanmamış).

Yazar, Tarih. Tezin başlığı. Tezin türü (Y. Lisans veya Doktora), Üniversite veya Enstitü Adı, Kent Adı (yayımlanmamış).

f) Kişisel Görüşme

Gerçek, H., 2001. Kişisel görüşme. Karaelmas Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Zonguldak.

g) İnternetten İndirilen Bilgiler

ERD (Earthquake Research Department of Turkey), 2005. http://www.gov.tr, 3 April 2005.

Kuruluş Adı, Tarih. Web adresi, web sitesine giriş tarihi.

Türkçe kaynaklar doğrudan Türkçe olarak verilmeli ve Türkçe karakterlerle yazılmalıdır. Türkçe kaynaklarla ilgili bazı örnekler aşağıda verilmiştir. Bu kaynakların başlıklarının İngilizce verilmesi veya makalenin İngilizce yazılması halinde kaynağın en sonuna parantez içinde “in Turkish” ibaresi eklenmelidir.

Gülsoy, Ö.Y., Orhan, C.E., Can, N.M. ve Bayraktar, İ., 2004. Manyetik ayırma ve flotasyonla magmatik ve metamorfik kayaçlardan feldispat üretimi. Yerbilimleri, 30, 49-61.

Doğan, R., 2003. Kırşehir Masifi kuzeyinin tektonik ve magmatik evrimi konusunda bazı düşünceler. 55. Türkiye Jeoloji Kurultayı, Bildiri Özleri, 66-67.

Ketin, İ. ve Canıtez , N., 1972 .Yapısal Jeoloji. İTÜ Matbaası, Gümüşsuyu, İstanbul.

“Hazırlanmakta” veya “incelemeye sunulmuş” olan makalelere veya bildirilere atıfta bulunulmamalı ve Kaynaklar dizininde yer verilmemelidir. Çapraz referans verilmesi halinde, kaynaklar dizininde sadece orijinal kaynağın alındığı diğer kaynağın dolaylı olarak verilmesi gerekir. Aynı yazarın veya çok yazarlı yayınlarda ilk yazarın adının bulunduğu ve aynı tarihte yayımlanmış birden fazla sayıda kaynak için, kaynakların ayırt edilebilmesi açısından yayın tarihlerinin yanına “a”, “b” gibi harfler eklenmelidir (örneğin; Goodman 1988a ve 1988b).

    Katkı Belirtme:

Katkı belirtme, kısa olmalı ve teşekkür edilecek olanlar çalışmaya en önemli katkıyı sağlayan kişilerin ve/veya kuruluşların adlarıyla sınırlandırılmalıdır. Teşekkür edilecek kişilerin açık adları unvanları belirtilmeksizin verilmeli, ayrıca bu kişilerin görevli oldukları kurum ve kuruluşların adları da eklenmelidir.

    Eşitlikler ve Formüller:

Matematiksel semboller ve formüller el yazısıyla yazılmamalıdır. Eşitlik numaraları eşitliğin hizasında ve sağ kenarına dayandırılarak birbirini izleyen bir sırayla parantez içinde, ayrıca eşitliklerdeki sembollerin anlamı makalede ilk kez kullanıldıkları eşitliğin altında verilmelidir. “τ = c + σ tanφ 

Burada; τ: makaslama dayanımı, c: kohezyon, σ: normal gerilme ve φ: içsel sürtünme açısıdır”. Eşitliklerde kullanılan alt ve üst indisler belirgin şekilde ve daha küçük karakterle yazılmalıdır (örneğin; Id x 2 ). Karekök işareti yerine parantezle birlikte üst indis olarak 0.5 kullanılmalıdır (örneğin; σcmass = σcs 0.5 ). Çarpım işlemini göstermek için herhangi bir işaret kullanılmamalı, ancak gerekli durumlarda “*” işareti tercih edilmelidir (örneğin; y = 5*10-3). Bölme işareti olarak yatay çizgi yerine “/” işareti kullanılmalıdır. Kimyasal formüllerde iyonların gösterilmesi amacıyla Ca++ ve CO3-- yerine Ca+2 ve CO3-2 tercih edilmelidir. Metinde eşitliklere “eşitlik (1)” şeklinde atıfta bulunulmalıdır. Gerekiyorsa, bilgisayar programı listeleri de net ve okunur şekilde ekte verilmelidir.

    Çizelgeler:

Çizelgeler, başlıklarıyla birlikte (çizelge başlıkları ayrı bir sayfada liste halinde verilmemelidir), derginin sayfalarındaki baskı alanını (15.8 cm x 22.5 cm) aşmayacak şekilde hazırlanmalı, metnin sonunda her bir çizelge ayrı birer sayfada bulunacak şekilde ve birbirini izleyen sıra numaralarıyla verilmelidir. Çizelgelerin üst kısmında hem Türkçe, hem de İngilizce başlıkları bulunmalıdır. Makalenin Türkçe yazılması halinde İngilizce başlık italik harflerle Türkçe başlığın altında yer almalı, İngilizce makalelerde ise, italik yazılmış Türkçe başlık İngilizce başlıktan sonra verilmelidir. Çizelgeler, “Çizelge 1” vb. şeklinde sunulmalıdır. Metinde çizelgelere Çizelge 1 veya Çizelge 1 ve 2 (eğer birden fazla sayıda çizelgeye atıfta bulunulacaksa) şeklinde değinilmelidir. Çizelgeler, metinde kullanılan karakterlerden daha küçük (10 veya 11 punto) karakterle yazılmalı ve derginin tek (7.3 cm-genişlik) veya çift (15.8 cm-genişlik) kolonuna sığacak şekilde düzenlenmelidir. Çizelgelerde düşey çizgiler kullanılmamalı, yatay çizgiler ise sadece çizelgenin alt ve üstünde, ayrıca çizelgedeki başlıklar ile bunların altında listelenen rakamları ayırmak için kullanılmalıdır (Bunun için derginin önceki sayılarına bakılması önerilir). Çizelgelerde makalenin diğer kısımlarında verilen bilgi veya sonuçların (örneğin grafikler vb.) tekrar verilmemesine özen gösterilmelidir. Her çizelge ayrı sayfalarda olacak şekilde metnin sonunda (Kaynaklar dizininden sonra) sunulmalıdır. Çizelgelerdeki kısaltma ve simgeler daha küçük karakterlerle çizelgelerin altında verilmelidir (örneğin; σc: tek eksenli sıkışma dayanımı; Il: illit vd.).

    Şekiller:

Çizim, grafik ve fotoğraf gibi tüm şekiller “Şekil” başlığı altında ve metin içinde anıldıkları sırayla numaralandırılarak verilmelidir. Şekillerin her biri JPG olarak hazırlanmalı şekil numarası yazılmalıdır. Şekil açıklamaları; Şekillerin altına yazılmamalı ve ayrı bir sayfaya konularak “Şekiller Dizini” başlığıyla verilmeli, ayrıca “Şekil 1.” olarak başlamalıdır. Çizelgeler için yukarıda belirtilen yazım kurallarına benzer şekilde, şekil başlıkları hem Türkçe, hem de İngilizce hazırlanmalıdır. Şekiller için en büyük boyut, şekil başlığını da içerecek biçimde 15.8 cm (genişlik) x 22.5 cm (uzunluk) olmalıdır. Tüm şekillerin derginin tek veya çift kolonuna sığacak boyutlarda hazırlanması ve mümkünse daha çok tek kolona göre tasarımlanması önerilir. Özellikle haritalar, araziyle ilgili çizimler ve fotoğraflar, sayısal ölçek (1:25,000 vb.) yerine, metrik sisteme uygun çizgisel ölçekle verilmelidir. Tüm haritalarda kuzey yönü gösterilmelidir. Bölgesel haritalarda, uygun olduğu takdirde, ulusal grid veya enlem/boylam değerleri verilmelidir. Harita açıklamaları, şekil başlığıyla birlikte değil, şeklin üzerinde yer almalıdır. Fotoğraflar, çizimler veya bunların birlikteliğinden oluşan şekiller (a), (b) vb. gibi gruplar halinde verilebilir. Bu tür sunumlarda (örneğin; Şekil 5a ve 5b) a, b, c vb. gibi tek bir şekle ait çizimler veya fotoğraflar ayrı sayfalarda olması yerine, gruplandırılarak aynı sayfada sunulmalıdır. Şekillerde açık gölge ve tonlarından kaçınılmalı, özellikle bilgisayar programlarından elde edilen grafiklerde bu hususa dikkat edilmelidir. Gölgeleme belirgin, fotoğraflar iyi bir kontrasta sahip olmalıdır. Tüm şekiller, Şekil 1 veya Şekil 1 ve 2 (birden fazla şekle değiniliyorsa) gibi ve metinde anıldıkları sırayla numaralandırılmalıdır. Bir dizi fosil fotoğraflarını içeren şekiller Levha olarak değerlendirilmelidir. Levhalara ilişkin açıklamalar, hem Türkçe hem İngilizce olarak aynı sayfada verilmelidir.

    Ekler:

Yöntemlere (bilinen yöntemler hariç) ilişkin özel ayrıntılar veya matematiksel işlemler için makalelerde eklere yer verilebilir. Bilgisayar programı listeleri de ek olarak kabul edilir.
BENZERLİK (iNTİHAL) DENETİMİ
Yerbilimleri Dergisi, yayın etiği gereği hakemlik değerlendirme sürecine geçmeden önce her çalışmanın benzerlik (intihal) denetiminden geçirilmesini öngörmektedir. Bu kapsamda, her çalışma için intihal.net’ten yazarlar tarafından alınacak raporun ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Dergipark ile anlaşma yapılan intihal.net benzerlik programı sonucunda bir kaynaktan benzerlik oranının %5'i, toplam benzerlik oranının ise %10'u geçmemesi esastır. Raporu eklenmeyen veya bu oranları aşan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. İntihal raporunu, makaleyi yükledikten sonra "ek dosya" kısmından yükleyebilirsiniz.

YAYINA KABUL EDİLEN MAKALELERİN SUNUMU 

Yazarlar, makalelerinin yayıma kabulü halinde, makalenin düzeltilmiş son kopyasını elektronik ortamda Baş Editöre göndermelidir. Makaleler WORD ile hazırlanmalıdır. Tüm şekiller her bir şekil 300 dpi’den az olmamak koşuluyla JPG olarak ayrı sayfalarda yer almalıdır.

TELİF HAKLARI

Yazar veya başvurulacak yazar (birden fazla yazarlı makalelerde), kendisi ve diğer yazarlar adına “Telif Hakkı Devir Formu”nu makalenin baskıya verilmesinden önce imzalamalıdır. Bu sözleşme, Hacettepe Üniversitesi Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne yazarlar adına telif hakkı alınmış yayınlarını koruma olanağı sağlamakla birlikte, yazar(lar)ın makalenin sahibi olma haklarından vazgeçtiği anlamına gelmemektedir. Telif Hakkı Devir Formu, en kısa sürede baş editöre gönderilmelidir. Bu form baş editöre ulaştırılıncaya değin, makale yayına kabul edilmiş olsa bile, baskıya gönderilmez.

Baş Editör: Prof. Dr. Elif Varol Muratçay

Adres: Yerbilimleri Dergisi Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Beytepe Kampüsü, 06800 Çankaya, Ankara,Türkiye.

e-posta: yerbilimleri@hacettepe.edu.tr 

Tel: +90 312 297 67 20 

Faks: +90 312 299 20 75

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

Yerbilimleri Dergisi, ULAKBİM DergiPark sisteminde “Hakemli Dergi” statüsünde yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olmak üzere elektronik olarak yayınlanmaktadır. Derginin amacı, yerbilimlerine yönelik meslek dallarının ulusal ve uluslararası düzeyde gelişimine katkı sağlamaktır. Dergide yerbilimlerinin tüm alanlarında (jeoloji, jeofizik, madencilik, jeomorfoloji, jeoteknik, hidrojeoloji, jeoistatistik vb.) ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmış özgün çalışmalara, yeni gelişmelere, vaka sunumlarına ve eleştirel derlemelere Türkçe ve İngilizce olarak yer verilmektedir. Bunların yanı sıra, dergide yayımlanmış makalelere ilişkin tartışmalar da yayımlanabilmektedir.
YERBİLİMLERİ Dergisi’ne gönderilecek yazılar, daha önce yayımlanmamış, ayrıca eş zamanlı olarak diğer bir dergiye veya sempozyum, kongre vb. gibi etkinliklerin kitapçıklarında tam metin olarak yayımlanmamış olmalıdır. Ayrıca, dergiye sunulacak yazıyla ilişkili diğer makalelerin içeriklerindeki çakışma en alt düzeyde olmalı ve giriş/tartışma bölümleriyle sınırlı kalmalıdır.

Yazarlar, yazılarını hazırlarken, derginin “Yazım Kuralları” başlıklı ayrıntılı kılavuzundan yararlanmalıdırlar. Editörler, bu kılavuza uygun şekilde hazırlanmamış yazıları yazar(lar)ına iade edebilirler. Çok yazarlı yazılarda yazarlardan biri “Başvurulacak Yazar” konumunda olmalıdır. Tüm yazarların çalışmada yer aldığı, bu çalışmayı onayladıkları ve yazının dergiye sunulmasını kabul ettikleri esas alınır. Dergiye gönderilen tüm yazılar etik kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar mutlaka Kaynakça bölümünde belirtilmelidir.

Dergiye sunulan yazılar, önce Baş Editör tarafından incelenir ve amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından değerlendirilmesi sonrasında çalışma konusuyla ilişkili olan Alan Editörlerine yönlendirilir. Editöryal süreci tamamlanan çalışmalar Yayın Danışma Kurulu’ndan ve/veya bu kurulun dışından seçilmiş en az iki hakeme gönderilir. Seçilen hakemlerden, yazıları değerlendirirken gizlilik ilkesine uymaları istenir ve adlarının açıklanıp açıklanmaması kendilerinin tercihine bırakılır. Yazılar, hakemlerin görüşleri alındıktan sonra, Alan Editörü ve sonrasında Baş Editör tarafından da değerlendirilir. Değerlendirmenin sonucuna göre yazının yayıma kabulu veya reddi ile ilgili son karar Baş Editör tarafından verilir. Yazının değerlendirilmesi, düzeltilmesi ve yayıma kabulu veya kabul edilmemesi gibi işlemlerin tümünün yürütülmesi Alan Editörleri ve Baş Editör tarafından yönetilir.

Yerbilimleri Dergisi, Açık Erişimli bir dergi olup, makaleler için herhangi bir gönderim ücreti, editöryal işlem ücreti ya da yayın ücreti talep edilmemektedir.

Yazım ve yayım sürecindeki destek sağlayan tüm paydaşların (yazarlar, hakemler, editörlerin) etik ilkelere yönelik kurallara uyması büyük önem taşımaktadır. Yerbilimleri Dergisi, akademik ve etik standartları en üst seviyede sağlamak amacıyla Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkeleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca çıkarılan “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Ve Yayın Etiği Yönergesi”nde belirtilen etik kuralları esas alarak belirlediği ilke ve kuralları uygular.

Yazarlara Yönelik Etik Sorumluluklar

Yazarlar, derginin yayım, yazım ve etik ilkelerini okuduğunu ve kabul ettiğini, gönderilecek makalelerin “yazım kurallarına” uygun hazırlanmasını,

Yayımlanması amacıyla gönderilen yazıların, bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayın, dilimleme, haksız yazarlık, destekleyen kuruluşu belirtmemek vb) aykırı olmadığını,

Gönderilen, değerlendirme aşamasında olan veya yayımlanmış makalelerin başka bir dergiye gönderilmediğini ve/veya yayımlanmadığını,

Çalışmada yer alan yazarların tamamının çalışmaya katkı sağladığını, yazar sıralamasının makaleye katkı sırasına göre düzenlendiğini veya tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu durumda soyadı sırasına göre sıralandığını,

Çalışma için izin alınması gerekliliğinde, tüm izinlerin alınarak bunun da makale içinde belirtildiğini ve makalenin yüklenme aşamasında bu izin belgelerinin ek olarak yüklendiğini,
Çıkar çatışması durumunda dergi yönetiminin bilgilendirilmesini,

Yayın Kurulunun makale değerlendirme sürecinin tamamlanması sürecinde ve yayınlanmasına karar verilen çalışmaların bütün haklarının dergiye devredilmesinin kabul edildiği ıslak imzalı belgenin ek olarak sisteme yüklendiğini,

Makalede kullandıkları tüm alıntılara referans vermeyi ve atıf verilen kaynakların kabul edilir, güvenilir ve tanınır yerlerden olduğunu,

Makalede kullanılan fon kaynaklarının bulunması durumunda, bunun doğru ve belirgin şekilde “Katkı Belirtme” kısmında belirtildiğini,

kabul ve taahhüt ederler.

Editörlere Yönelik Etik Sorumluluklar

Dergiye yayımlanmak üzere sunulan çalışmaların dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlaması gerekliliğini ve sadece bu tip çalışmaların değerlendirme sürecine kabul edileceğini,

Bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için sorumluluk ve yetkiye sahip olmakla birlikte, kabul veya ret edilen makaleler ve yazarları ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmadığını,

Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanacağını,

Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin benzerlik/intihal oranları taramasının yapılacağını ve böylece haksız kazanımların önüne geçilmesi için gerekli çabayı göstereceğini,

Yazarların, bilimsel gerekçe ve nedenlerini belirterek hakem raporlarına itiraz etmeleri durumda, çalışmayı ve raporları tekrar incelemeye alacağını,

kabul ve taahhüt ederler.

Hakemlere Yönelik Etik Sorumluluklar

Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editoryal süreçten geçirildikten ve değerlendirilmeye alınmasına karar verildikten sonra en az 2 farklı hakeme gönderilir.

Makalelerin hakemlere ulaşması ve değerlendirilmenin yapılacağı kabulü sonrasında hakemler;

Görüş bildirdikleri konunun uzmanı olduklarını, konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değillerse hakemlik teklifini geri çevirmeleri gerektiğini,

Değerlendirmelerinin tarafsız olacağını,

Gizlilik ilkesi gereği, çalışmaların değerlendirme süreciyle ilgili yazar veya yazarlarla herhangi bir bilgi paylaşmayacaklarını,

Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapacaklarını, din, dil cinsiyet, siyaset ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermeyeceklerini,

Hakemlik sorumluluk bilinciyle, yazarlara yol göstereceğini, onur kırıcı, aşağılayıcı yorumlardan, yazarın/yazarların yetersizlikleri ile ilgili ifadelerden kaçınacaklarını,

Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklar çerçevesinde gerçekleştireceklerini,

kabul ve taahhüt ederler.

Dergi ve Yayıncıya Yönelik Etik Sorumluluklar

Yayımlanmasına karar verilen makaleler için yazarlardan ücret talep edilmeyeceğini,

Yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkının korunacağını ve her kopyanın kaydının saklanacağını,

Yazıların telif hakkı devrinin, Dergi internet sayfasında veya Dergipark’ta sunulan Telif Hakkı Formunun yazarlar tarafından doldurularak imzalanmak suretiyle alınacağını,

Yazarlar ve hakemler arasındaki iletişim gizliliğini mümkün olan en geniş ölçüde koruyacağını,

kabul ve taahhüt eder. 

Yerbilimleri dergisine makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.