Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 2, 45 - 51, 27.10.2020

Öz

Malum olduğu üzere tüm dünyayı esir alan ve belirsizliği hala devam eden Koronavirüs (COVİD-19) salgınının henüz tam olarak ülke mevzuatlarına etkilerinin gösterildiği söylenemez. Oysa genel bir tabloya bakıldığında bu tarz virüslerin ortaya çıkışları ve küresel anlamdaki etkileri ülkelerin ekonomi, sosyal, sağlık, hukuk ve neredeyse her alan ve sektörlerinde hissedilmektedir. İnsanların bağışıklarının yaz aylarında üst düzeyde olmalarına karşın virüsün hala bu denli yaygın olması özellikle de son bahar ve kış aylarında daha ciddi sonuçları beraberinde getireceğini tahmin etmek güç değildir. Ülke ekonomisini baştan sona etkileyen bu virüs sebebiyle yaşanan işçi çıkarmaları, dükkân kapatmaları gibi krize sebep olabilecek davranışlar için devletin söz konusu salgını daha ciddi bir şekilde ele alarak gerekirse mevzuattaki yenilikler ve ilgili destek programları ile özellikle de KOBİ vasfındaki işletmelerin ayakta durabilmelerine yardımcı olması gerekir. Bu bağlamda, sağlık ve ekonomik tedbirlerin sağlam zeminde yürütülebilmesini teminen kanuni bir takım düzenlemelerin de güncellenerek ticari ilişkilerin ayakta tutulması hedeflenmelidir. Bunun için ise küresel salgına sebep teşkil eden COVİD-19 virüsünün toplumsal ilişkiler açısından hastalığın seyri ve özellikleri dikkate alınarak teknolojinin nimetlerinden yararlanılmak suretiyle devlet tarafından tedbirler sıkılaştırılmalıdır. Örneğin pandemi süreci ile birlikte uzaktan eğitime geçilmesi, alışverişlerin marketlerin sanal ortamlarından yapılması gibi e–ticarete destek verilmesi, başta sağlık ekipmanlarının ve ilaç sektörünün gümrük işletmelerinin sadeleştirilmesi ve bunun gibi benzer tedbirlerin diğer sektörler açısından da düşünülerek hayata geçirilmesi öncelikli yapılması gereken işlemler arasında nitelendirilebilir. Dolayısıyla tıpkı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya, Çin vs. ülkelerde alınan tedbirlere benzer çalışmaların Türkiye açısından da değerlendirilerek ele alınması gerekebilecektir.

Kaynakça

  • JOİNT VENTURE’IN TÜRK VE RUS MEVZUATLARI AÇISINDAN HUKUKİ TAHLİLİ NAZIM AKSOY , Yayın Yeri:Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 2017
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nazım Aksoy Bu kişi benim 0000-0002-1835-7476

Yayımlanma Tarihi 27 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi 23 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aksoy, N. (2020). TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME. Yaşar Hukuk Dergisi, 2(2), 45-51.
AMA Aksoy N. TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME. Yaşar Hukuk Dergisi. Ekim 2020;2(2):45-51.
Chicago Aksoy, Nazım. “TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME”. Yaşar Hukuk Dergisi 2, sy. 2 (Ekim 2020): 45-51.
EndNote Aksoy N (01 Ekim 2020) TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME. Yaşar Hukuk Dergisi 2 2 45–51.
IEEE N. Aksoy, “TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME”, Yaşar Hukuk Dergisi, c. 2, sy. 2, ss. 45–51, 2020.
ISNAD Aksoy, Nazım. “TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME”. Yaşar Hukuk Dergisi 2/2 (Ekim 2020), 45-51.
JAMA Aksoy N. TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME. Yaşar Hukuk Dergisi. 2020;2:45–51.
MLA Aksoy, Nazım. “TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME”. Yaşar Hukuk Dergisi, c. 2, sy. 2, 2020, ss. 45-51.
Vancouver Aksoy N. TÜRK E- TİCARET VE LOJİSTİK SEKTÖRLERİNDE PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE HUKUKİ BİR DEĞERLENDİRME. Yaşar Hukuk Dergisi. 2020;2(2):45-51.