Türkiye Hisse Senedi Piyasasında Likidite Ölçülerinin Karşılaştırılması ve Likidite Volatilitesi Hisse Senedi Getirisi Arasındaki İlişki
Öz
Bu çalışma Türkiye Hisse Senedi piyasasında hisse senedi getirileri ile likidite volatilitesi arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca farklı likidite ölçülerinin hisse senetlerini likiditelerine göre aynı şekilde sıralayıp sıralamadıklarını da araştırmaktadır. Çalışmada 28.02.2011-18.11.2014 periyodunda Borsa İstanbul 100 (BİST100) endeksine giren hisse senetlerinin günlük kapanış, işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki hisse senetleri verileri kullanılmıştır. Ampirik analizde Genelleştirilmiş Otoregresif Koşullu Değişen Varyanslılık (GARCH) ve Ardışık
Bağımlı Hareketli Ortalamalar (ARMA) modelleri kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre hisse senedi getirileri ile likidite volatilitesi arasında açık bir anlamlı ilişki belirlenememiştir. Çalışma
sonuçları aynı zamanda hisse senedi büyüklüğü ve Amihud likidite yetersizliği kriterlerine göre hisse senetlerinin benzer şekilde sıralandığını, getiri standart sapması kriterine göre ise farklı bir sıralamanın üretildiğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acharya, V.V., ve Pedersen, L.H., (2005). “Asset pricing with liquidity risk”, Journal of Financial Economics, 77, 375–410.
- Akbas, F., Armstrong, W.J., ve Petkova, R., (2011). “The Volatility of Liquidity and Expected Stock Returns”. Working Paper Series. Department of Finance, Texas A&M University.
- Amihud, Y., (2002). “Illiquidity and stock returns: cross-section and time-series effects”. Journal of Financial Markets, 5, 31–56.
- Amihud, Y., ve Mendelson, H. (1986) “Asset pricing and the bid-ask spread”, Journal of Financial Economics, 17, (1986): 223-249.
- Amihud, Y., ve Mendelson, H., (1991). “Liquidity, asset prices and financial policy”. Financial Analysts Journal, 47, 56–66.
- Amihud, Y., Mendelson, H., ve Pedersen, L.H., (2005). “Liquidity and asset prices”. Foundations and Trends in Finance, 1 (4), 269–364.
- Bekaert, G., Harvey, C. R., ve Lundblad, C. (2007) “Liquidity and Expected Returns: Lessons from Emerging Markets” The Review of Financial Studies 20, 1783 - 1831.
- Bollerslev, T. (1986) “Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedasticity”, Journal of Econometrics, 31, 307 -327.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
14 Ekim 2015
Gönderilme Tarihi
14 Ekim 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 22 Sayı: 1
Cited By
TÜRKİYE HİSSE SENEDİ PİYASASINDA LİKİDİTE VE GETİRİ İLİŞKİSİ
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.25287/ohuiibf.317710PAY GETİRİLERİNDE LİKİDİTE AZLIK PRİMİ ETKİSİ: BORSA İSTANBUL UYGULAMASI
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17065/huniibf.656444