Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int

Cilt: 22 Sayı: 2 12 Ocak 2016
PDF İndir

Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int

Öz

Çalışmada, üniversite öğrencilerinin internet üzerinden alışverişlerine ilişkin tutum ve davranışlarını etkileyen faktörleri Planlı Davranış Teorisi (PDT) yardımıyla ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde eğitim gören 385 öğrenciye 2014-2015 eğitim öğretim yılında bir anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde, üniversite öğrencilerinin internet üzerinden alışverişlerine ilişkin tutum ve davranışlarını etkileyen faktörler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve modelin uyumunu değerlendirmek amacıyla Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılmıştır. YEM Analizi sonucunda, tavır, algılanan davranış kontrolü ve memnuniyet değişkenlerinin davranışa yönelik niyeti pozitif yönde etkilediği, davranışa yönelik niyetin de internet üzerinden alışverişe ilişkin davranışı pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.

In the study it is aimed to bring out the factors affect the attitudes and behaviors of University Students' internet shopping by the help of Planned Behavior Theory. For this purpose, a survey was implemented on 385 students of Eskişehir Osmangazi University in the academic year 2014-2015. In analyzing the data, Structural Equation Model (SEM) was used in order to determine the relationship between the factors that influence the attitudes and behaviors of university students while making internet shopping and in order to evaluate the coherence of the model. As the result of SEM analysis it was concluded that attitude, perceived behavioral control and satisfaction variables affect the intention towards behavior positively and intention towards behavior affect internet shopping behavior positively.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALLEN, D.W. (1998). İnternet Öğretim Klavuzu. Çeviren: Cahit Akın, İstanbul: Alfa Basım Yayın Dağıtım.
  2. AJZEN, I. (1991). “The Theory of Planned Behaviour”. Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 50 (2), 179-211.
  3. AJZEN, I., & FISCHBEIN, M. (2000). “Attitudes and Attitude Behavior Relation: Reasoned and Automatic Processes”. European Review of Social Psychology, 10, 1-33
  4. BAGOZZİ, R.P., & Yİ, Y. (1989). “The Degree of Intention Formation as A Moderator of The Attitude –Behavior Relationship”. Social Psychology Quarterly, 52 (4), 266-279.
  5. BOZKURT, Ö.Ç. (2014). “Planlı Davranış Teorisi Çerçevesinde Öğrencilerin Girişimci Olma Niyetlerinin İncelenmesi”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 27-47.
  6. COP, R., & OYAN, D. (2010). “Küçük Yerleşim Yerlerindeki Tüketicilerin, İnternetten Ürün Satın Alma Davranışları Üzerine Bir Uygulama”. Niğde Üniversitesi, İ.İ.B.F Dergisi, 3(1), 98-115.
  7. ÇELİK, H. (2009). “Bireysel Müşterilerin Sanal Mağazaları Kullanma Eğilimlerini Açıklarken Çevrim İçi Alışveriş Yapma Kaygısını Daha Ne Kadar Görmezlikten Gelebiliriz?” Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 93-118.
  8. DOĞAN, M., ŞEN, R., & YILMAZ, V. (2015). “İnternet Bankacılığına İlişkin Davranışların Planlanmış Davranış Teorisi ve Teknoloji Kabul Modeli Kullanılarak Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle İncelenmesi”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 1-22.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

12 Ocak 2016

Gönderilme Tarihi

12 Ocak 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arı, E., Yılmaz, V., & Doğan, M. (2016). Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 22(2), 385-399. https://doi.org/10.18657/yecbu.02638
AMA
1.Arı E, Yılmaz V, Doğan M. Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int. YÖNEKO. 2016;22(2):385-399. doi:10.18657/yecbu.02638
Chicago
Arı, Erkan, Veysel Yılmaz, ve Murat Doğan. 2016. “Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 22 (2): 385-99. https://doi.org/10.18657/yecbu.02638.
EndNote
Arı E, Yılmaz V, Doğan M (01 Ocak 2016) Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 22 2 385–399.
IEEE
[1]E. Arı, V. Yılmaz, ve M. Doğan, “Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int”, YÖNEKO, c. 22, sy 2, ss. 385–399, Oca. 2016, doi: 10.18657/yecbu.02638.
ISNAD
Arı, Erkan - Yılmaz, Veysel - Doğan, Murat. “Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 22/2 (01 Ocak 2016): 385-399. https://doi.org/10.18657/yecbu.02638.
JAMA
1.Arı E, Yılmaz V, Doğan M. Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int. YÖNEKO. 2016;22:385–399.
MLA
Arı, Erkan, vd. “Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, c. 22, sy 2, Ocak 2016, ss. 385-99, doi:10.18657/yecbu.02638.
Vancouver
1.Erkan Arı, Veysel Yılmaz, Murat Doğan. Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması(A Proposed Structural Equation Model Research On Attitudes And Behaviours Of University Students Regarding Int. YÖNEKO. 01 Ocak 2016;22(2):385-99. doi:10.18657/yecbu.02638

Cited By