Araştırma Makalesi

Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım

Cilt: 24 Sayı: 1 21 Nisan 2017
PDF İndir
TR EN

Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım

Öz

Devlet vergi ile ilgili yükümlülükleri mükelleflere uyguladığında bunu bir planlama ile yapmaktadır. Bu plan ise belirli ölçütler dâhilinde uygulamaya konulmaktadır. Söz konusu vergi planlamasının toplumsal faydayı gözetecek şekilde yapılması gerekmektedir. Nitekim toplumsal faydanın temelinde kamu yararının yattığı ifade edilebilmektedir. Bir başka deyişle vergi planlamasının başlangıç aşamasında kamu yararı unsurunun ön planda tutulması gerekmektedir. Türk vergi sistemine vergi planlaması açısından bakıldığında kurumlar vergisinin hala vergilendirilebilir bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Bununla birlikte devlet, kurumlar vergisi oranlarını yükseltecek bir vergi planlaması yaptığında ciddi bir tepkiyle karşılaşabilmektedir. Dolayısıyla devlet kamu hizmetleri alanında işletmelerin payını daha fazla arttırarak bu muhalefeti azaltabilecektir. Ayrıca kurumlar vergisinden elde edilen gelirler bir transfer harcaması yoluyla bireylerin harcanabilir gelirini yükseltebilecektir. Buna ek olarak, gelir vergisi mükelleflerinin sayısı kurumlar vergisi mükelleflerinden daha fazladır. Dolayısıyla siyasi iktidar bu yolla oy maksimizasyonunu da gerçekleştirebilecektir. Bu çalışmada, bu perspektiften faydalanılmak suretiyle vergi planlamasında vergilemede eşitlik, adalet, kesinlik ve belirlilik ilkelerine uyularak ve iktisadi etkinliğin sağlanarak kamu yararı unsuruna varılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agell, J., Englund, P. and Sodersten, J., (1998). Incentives and Redistribution in the Welfare State- The Swedish Tax Reform. New York: St. Martin's Press.
  2. Aktan, C. C. ve Gencel, U. (2003). Türkiye’de Geriye Doğru Vergileme ve Verginin Hukukiliği İlkesinin İhlali. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1, 1-21.
  3. Akyılmaz, B., Sezginer, M. ve Kaya, C. (2012). Türk İdare Hukuku. (3. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık. Altay, A. (2015). Kamu Maliyesi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  4. Armağan, R. (2007). Türkiye’de Gelir ve Kurumlar Vergisi Oranlarında İndirimin Vergi Gelirleri Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 3, 227-252.
  5. Atay, E. E. (2014). İdare Hukuku. (4. Bası). Ankara: Turhan Kitabevi. Bildirici, Z. (1986). Ticari İşletmelerin Hukuki Yapısı Üzerinde Vergilerin Etkileri. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 177/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları No: 41.
  6. Bilge, N. (1996). Hukukun Başlangıcı. (11. Baskı). Ankara: Turhan Kitabevi.
  7. Bozkurt, B. L. (2006). Avrupa Birliği’nde Kurumlar Vergisi. Maliye Dergisi, 150, 90-106.
  8. Çomaklı, Ş. E. ve Ak, A. (2013). Vergi Ceza Hukukunda Suç ve Kabahatler. Erzurum: Erzurum Barosu. Devrim, F. (2002). Kamu Maliyesine Giriş. İzmir: İlkem Ofset.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Abdullah Burhan Bahçe
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, MALİYE BÖLÜMÜ
Türkiye

Öner Gümüş
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, MALİYE BÖLÜMÜ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

21 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

21 Nisan 2017

Kabul Tarihi

21 Nisan 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bahçe, A. B., & Gümüş, Ö. (2017). Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 24(1), 1-20. https://doi.org/10.18657/yonveek.307480
AMA
1.Bahçe AB, Gümüş Ö. Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım. YÖNEKO. 2017;24(1):1-20. doi:10.18657/yonveek.307480
Chicago
Bahçe, Abdullah Burhan, ve Öner Gümüş. 2017. “Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 24 (1): 1-20. https://doi.org/10.18657/yonveek.307480.
EndNote
Bahçe AB, Gümüş Ö (01 Nisan 2017) Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 24 1 1–20.
IEEE
[1]A. B. Bahçe ve Ö. Gümüş, “Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım”, YÖNEKO, c. 24, sy 1, ss. 1–20, Nis. 2017, doi: 10.18657/yonveek.307480.
ISNAD
Bahçe, Abdullah Burhan - Gümüş, Öner. “Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 24/1 (01 Nisan 2017): 1-20. https://doi.org/10.18657/yonveek.307480.
JAMA
1.Bahçe AB, Gümüş Ö. Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım. YÖNEKO. 2017;24:1–20.
MLA
Bahçe, Abdullah Burhan, ve Öner Gümüş. “Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, c. 24, sy 1, Nisan 2017, ss. 1-20, doi:10.18657/yonveek.307480.
Vancouver
1.Abdullah Burhan Bahçe, Öner Gümüş. Vergi Planlaması Temelinde Kamu Yararı: Kurumlar Vergisi Üzerine Teorik Bir Yaklaşım. YÖNEKO. 01 Nisan 2017;24(1):1-20. doi:10.18657/yonveek.307480

Cited By