TR
EN
Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik
Öz
Algılanan adalet ve eşitsizlik üzerine geniş literatürü takip eden bu çalışma, bireylerin yetişkin olduklarında kendi aile geçmişlerini nasıl algıladıklarının altında yatan nedenleri ampirik olarak araştırmaktadır. 1999-2019 yılları arasındaki PSID anketini kullanarak elde ettiğimiz sonuçlar, algılanan ve gerçek ebeveyn maddi geçmişi arasında önemli bir uçurum olduğunu göstermektedir. Yaşlı ve yoksul erkek yetişkinlerin, varlıklı genç kadınlara kıyasla daha iyimser bir ebeveyn maddi geçmişi algısına sahip olduğunu ve bunun da daha iyimser bir nesiller arası hareketlilik algısına karşılık geldiğini tespit ettik. Bu mekanizmanın bir sonucu olarak, analizimiz X ve Z kuşağı arasında yaygın olarak bilinen kuşak çatışmasını açıklamaktadır. Bu sonuç aynı zamanda yoksul yetişkinlerin neden medyan seçmen teoremi ve benzer teorik modellerin öngörülerinden daha zayıf bir şekilde yeniden dağıtım politikalarını desteklediğine ilişkin tartışmaya da katkıda bulunmaktadır. Şaşırtıcı bir şekilde, servet ve baba eğitimi, algılanan ebeveyn geçmişini ve bunun gerçek düzeyinden nasıl farklılaştığını açıklamada istatistiksel olarak anlamlı değildir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alesina, A., & Angeletos, G. M. (2005). Fairness and redistribution. American Economic Review, 95(4), 960–980.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Refah Ekonomisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Şubat 2024
Gönderilme Tarihi
11 Aralık 2023
Kabul Tarihi
29 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2
APA
Teke, Ö., & Ünveren, B. (2024). Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(2), 84-98. https://izlik.org/JA88EF42HR
AMA
1.Teke Ö, Ünveren B. Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;7(2):84-98. https://izlik.org/JA88EF42HR
Chicago
Teke, Özdemir, ve Burak Ünveren. 2024. “Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 (2): 84-98. https://izlik.org/JA88EF42HR.
EndNote
Teke Ö, Ünveren B (01 Şubat 2024) Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 2 84–98.
IEEE
[1]Ö. Teke ve B. Ünveren, “Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik”, Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 84–98, Şub. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88EF42HR
ISNAD
Teke, Özdemir - Ünveren, Burak. “Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7/2 (01 Şubat 2024): 84-98. https://izlik.org/JA88EF42HR.
JAMA
1.Teke Ö, Ünveren B. Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;7:84–98.
MLA
Teke, Özdemir, ve Burak Ünveren. “Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik”. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy 2, Şubat 2024, ss. 84-98, https://izlik.org/JA88EF42HR.
Vancouver
1.Özdemir Teke, Burak Ünveren. Algılanan Ebeveyn Maddi Geçmişi ve Nesiller Arası Hareketlilik. Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Şubat 2024;7(2):84-98. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88EF42HR