Ekonomik krizlere bağlı
olarak, hükümetlerin tarım sektöründe düzenleyici rolünün azalmasından
sonra, hayvancılığın sürdürülebilirlik şartlarını
çiftçiler tarafından nasıl bir mekan
organizasyonu ile sağladığının saptanması bu
çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Yem
üretiminin, süt verimliliğinin çevre şartlarının ve
hayvan ırklarının söz konusu mekan organizastyonundaki rolu Türkiye’ye ait veriler kullanılarak tespit edildi. Yem bitkileri ile
sığırların dağılımında nasıl bir mekansal bağımlılığın olduğunu saptamak
için açıklayıcı mekansal data
analizlerinden multivariate (LISA) tekniği kullanıldı.
Yapılan çalışma sonucunda sığır
sayısı 20 ve
üzeri olan orta boy işletmelerin sürdürülebilirlik şartlarını daha
kolay sağladığını, küçük işletmelerin
tarımsal faaliyetten çekildiğini ve
mekan değiştirdiğini göstermiştir. Hayvancılık ile yem bitkisi üretimi arasındaki
mekansal bağımlılık ilişkisi güçlenmiştir. Süt amaçlı selüloz oranı yüksek yem üretimi,
hayvancılığın gelişmesinde yayılma etkisine sahip gösterge olmuştur. Çiftçiler,
kriz şartlarına, süt verimliği yüksek,
genetiği daha kaliteli hayvan ırklarını tercih ederek uyum sağlamışlardır.
Coğrafi bilgi sistemleri Hayvancılık sistemleri Mekânsal otokorelasyon Sürdürülebilir tarım
This study is aimed at determining the form of spatial
organization that farmers have tried to meet sustainability conditions after
the regulatory role of governments on the agricultural industry had been
reduced due to financial crises. The roles of forage production on this spatial
organization were determined using data from Turkey. The multivariate local
indicators of spatial association technique was employed. It was observed that medium-scale enterprises
that have 20 or more cattle are capable of meeting sustainability conditions
more easily, and that small-scale enterprises have withdrawn from agriculture
and changed locations. During the 2000-2010 period, the spatial dependence
between livestock and forage crop production has become stronger. The
production of forage with high cellulose content has become the indicator that
possesses the spillover effect for the development of livestock production.
Farmers adapted themselves to the economic crisis conditions by preferring
cattle breeds with higher milk productivity and genetic quality.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 1 |