Araştırma Makalesi

EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM

Cilt: 16 Sayı: 32 1 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM

Öz

Edebiyat kuramları, edebî eserlerin farklı okumalarla anlaşılması açısından okura birçok fırsat sunar. Başlangıçtan itibaren Türk romanı yazarları gerek yeni edebî türlerin tecrübe edilmesi gerekse bu türlerin içeriğinin oluşturulması açısından Batı edebiyatı t esiri altındadır. B u etkileşim taklit etme veya onu aşma arzusunu dolaylı yoldan başlatmıştır. Edebî eserlerde taklit söz konusu olduğunda taklit eden ve edilen meselesi açısından felsefik bir içeriğe sahip olan “ben ve öteki” çatışması açığa çıkar. Rene Girard’ın Romantik Yalan ve Romansal Hakikat adlı eserindeki yaklaşımı edebiyatta oryantalizme yönelik araştırmalar için yol göstericidir. Nitekim oryantalizm ve oryantalizmle ilgili self oryantalizm ve oksidentalizm kavramlarına yönelik edebî metinde açığa çıkan “ben ve öteki”ye dair tanım ve çeşitleri Girard’ın araştırmasında incelenmiştir. Bu araştırma, oryantalizmin edebî eserde açığa çıkardığı “ben ve öteki” kavramlarını edebî tahlil açısından değerlendirmeyi amaç edindi. Sami Paşazade Sezai’nin Sergüzeşt adlı romanı, bahsi edilen analizi somut bir şekilde göstermeye elverişli olmasından dolayı örnek materyal olarak seçildi. Osmanlı ve Batılı resim eğitimi almış Celal Bey’in “ben”i esir Dilber’in “öteki” konumunun romanda açığa çıkardığı çatışma, süreç olarak oryantalizm kavramlarıyla anlamlı bir ilişki kurarken romanın sonunda bu çerçeve dağılır. Dolayısıyla Samipaşazade bu eserinde bütünüyle oryantalist bakış açısını muhafaza etmemiş, Doğu’nun aşk hikâyelerinde yer alan klişeleri özgür olma arzusu için kullanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmet Mithat Efendi. Çengi. Hazırlayan Mustafa Miyasoğlu, Selis Kitaplar, 2003.
  2. Akkaya, Sacide Nur. Türk Romanında Self-Oryantalizm (1870-1980). (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,2020.
  3. Ayan, Emine. Edward W. Said’in Oryantalizm Kuramından Hareketle Postmodern Türk Romanlarında Oryantalist Temsiller Üzerine Bir İnceleme. (Yayınlanmamış Doktora Tezi) Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018.
  4. Cevizci, Ahmet. Felsefe Sözlüğü. Paradigma Yayıncılık, 2005.
  5. Çelik, Hüseyin. Ali Suavi. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1993,
  6. Çoruk, Ali Şükrü. “Oryantalizmin Sergüzeşt’i.” İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, c.36, 2007, ss.79-100.
  7. Dino, Güzin. “Samipaşazade Sezai Bey’in ‘Sergüzeşt’ İsimli Romanında Gerçekçiliğin Payı.” Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, c.12(1-2), 1954, ss. 139-152.
  8. Erdem, Servet. Osmanlı-Türk Romanında Ulusal Oryantalizm ve Oryantalist Uluslaşma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

22 Eylül 2024

Kabul Tarihi

31 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 16 Sayı: 32

Kaynak Göster

APA
Tatar Kırılmış, İ. (2024). EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 16(32), 133-146. https://doi.org/10.26517/ytea.578
AMA
1.Tatar Kırılmış İ. EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2024;16(32):133-146. doi:10.26517/ytea.578
Chicago
Tatar Kırılmış, İlknur. 2024. “EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 16 (32): 133-46. https://doi.org/10.26517/ytea.578.
EndNote
Tatar Kırılmış İ (01 Aralık 2024) EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 16 32 133–146.
IEEE
[1]İ. Tatar Kırılmış, “EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM”, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, c. 16, sy 32, ss. 133–146, Ara. 2024, doi: 10.26517/ytea.578.
ISNAD
Tatar Kırılmış, İlknur. “EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 16/32 (01 Aralık 2024): 133-146. https://doi.org/10.26517/ytea.578.
JAMA
1.Tatar Kırılmış İ. EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 2024;16:133–146.
MLA
Tatar Kırılmış, İlknur. “EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM”. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, c. 16, sy 32, Aralık 2024, ss. 133-46, doi:10.26517/ytea.578.
Vancouver
1.İlknur Tatar Kırılmış. EDEBÎ ESERDE ORYANTALİZM VE SELF ORYANTALİZM KAVRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR BİR YAKLAŞIM. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 01 Aralık 2024;16(32):133-46. doi:10.26517/ytea.578
Creative Commons Lisansı
YTEA isimli yazarın Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
www.ytearastirmalari.com bağlantısındaki esere dayalı olarak.