EDWARD W. SAID’İN ORYANTALİZM KURAMINDAN HAREKETLE ORHAN PAMUK’UN ANLATILARI ÜZERİNE BİR İNCELEME
Öz
Yüzyıllar boyunca etkileşim içinde bulunan Batı ile Doğu arasındaki ilişki üzerine kurulan oryantalizm, Batı’nın Doğu’yu görme biçimlerine dayanan bir bilgi alanıdır. Başlangıçta Doğu bilgisine dayalı kurumsal bir alan olan oryantalizmin, Edward W. Said’in Şarkiyatçılık Batı’nın Şark Anlayışları (1978) adlı kitabı ile kuramsal bir açılım kazanarak bir söylem hâline geldiği görülmüştür.Michel Foucault’nun Bilginin Arkeolojisi(1969) ve Hapishanenin Doğuşu(1975) adlı kitaplarından esinlenen Said, bilginin nesnel değil üretilebilir bir olgu olduğu ve iktidar ile yakın bir ilişki içinde bulunduğukabulünden yola çıkarak oryantalizmi hümanist bir yaklaşımla kurgusal bir zeminde metinler aracılığıyla şekillenen bir söylem biçimine dönüştürmüştür.
Bu makalede postmodern Türk romanının başlıca yazarlarından biri olan Orhan Pamuk’un Cevdet Bey ve Oğulları (1982), Sessiz Ev (1983),BeyazKale (1985), Kara Kitap (1990),Yeni Hayat (1994), Benim Adım Kırmızı (1998), Kar (2002), Masumiyet Müzesi (2008) ve Kafamda Bir Tuhaflık (2014) adlı anlatıları kuramsal bir incelemeye tabi tutularak oryantalizmin postmodern anlatıdaki görünümü açığa çıkartılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aktunç, Hulki vd. (1999). “Orhan Pamuk ‘Roman, üzerimizde hayat yelpazesi gibi rengârenk bir etki bırakır’”. Kitap-lık, 36: 6-29.
- Apaydın, Mustafa (2009). “Postmodernizmin değeri dışlayan 'çoğulcu estetik'i ve bunun 1980 sonrası Türk romanına yansımaları”. L. Sunar (Ed.), // 1980 Sonrası Türk Romanı Sempozyumu. s. 27-35. Kayseri: Erciyes Üniversitesi.
- Ayan, Emine (2018). Edward W. Said’in Oryantalizm Kuramından Hareketle Postmodern Türk Romanlarında Oryantalist Temsiller Üzerine Bir İnceleme. Doktora tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi.
- Bulut, Yücel (2007). “Oryantalizm”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. C. 33. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. 428-437.
- Bulut, Yücel (2014). Oryantalizmin Kısa Tarihi. İstanbul: Küre.
- Doğan, Zafer (2014). Orhan Pamuk Edebiyatında Tarih ve Kimlik Söylemi. İstanbul: İthaki.
- Doltaş, Dilek (2003). Postmodernizm ve Eleştirisi Tartışmalar/Uygulamalar. İstanbul: İnkılâp.
- Dursun, Ercüment (1995). “Orhan Pamuk: “Kendimi orientalist gibi görmüyorum”. http://cezmyurtsever-osmanldevleti.blogspot.com.tr/2011/03/orhan-pamuk-kendimi-orientalist-gibi.html. [Erişim Tarihi: 15.05.2017[.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sanat ve Edebiyat
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Emine Ayan
*
0000-0003-2132-5587
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
8 Mart 2019
Kabul Tarihi
31 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 21
