BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of Insulated and Uninsulated Versions of A Building

Yıl 2009, Cilt: 5 Sayı: 1 - Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 24, 22.06.2016

Öz

The purpose of this study is to determine the possible changes in heat loss, heat gain and heating energy needs of an uninsulated residence building after insulating the building according to TS 825 Guidelines for Heat Insulation in Buildings standards. In Turkey usable energy sources are quite restricted and more than half of Turkey's energy needs are met by import. The fact that Turkey is dependent on foreign countries in energy supply requires energy saving to be made in all sectors. The energy that is consumed for heating constitutes the largest part of total energy consumption. The most effective savings method for decreasing the ratio of energy consumption in heating is to minimize heat losses by designing buildings with heat insulation. Heat losses in buildings vary according to the size of the planned volume, the dimensions of building elements and their thermal permeability properties. With heat insulation, % 20-75 heat saving can be achieved depending on the condition of the building. In addition, environmental pollution can be considerably decreased due to reduced fuel amount and reduced harmful gases to the atmosphere.

TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması

Yıl 2009, Cilt: 5 Sayı: 1 - Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 24, 22.06.2016

Öz

Bu çalışmada, ısı yalıtımı yapılmayan bir konut binasının TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına uygun ısı yalıtımlı duruma dönüştürülmesiyle ısı kayıpları, ısı kazançları ve ısıtma enerjisi ihtiyacında meydana gelecek değişimlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Kullanılabilir enerji kaynakları kısıtlı olan ülkemizde, enerji ihtiyacının yarısından fazlası ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ülkemizin enerji temininde dışa bağımlı olması, tüm sektörlerde enerji tasarrufu yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Isınma amaçlı tüketilen enerji, toplam enerji tüketimi içerisinde büyük bir oran teşkil etmektedir. Bu oranın azaltılmasında en etkili tasarruf yöntemi, binaları standartlara uygun yalıtımlı bir şekilde projelendirerek ısı kayıplarını en aza indirmektir. Binalardaki ısı kayıpları ısıtılması planlanan hacmin büyüklüğüne, yapı elemanlarının boyutlarına ve ısıl geçirgenlik özelliklerine göre değişmektedir. Isı yalıtımı ile, bina durumuna bağlı olarak % 20-75 oranında ısı tasarrufu yapılabildiği gibi, yakıt miktarında ve dolayısıyla atmosfere salınan zararlı gazlar ile çevre kirliliğinde de önemli azalmalar sağlanabilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27FH26JA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selçuk Usta

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 5 Sayı: 1 - Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Usta, S. (2016). TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(1), 1-24.
AMA Usta S. TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması. yted. Haziran 2016;5(1):1-24.
Chicago Usta, Selçuk. “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız Ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 5, sy. 1 (Haziran 2016): 1-24.
EndNote Usta S (01 Haziran 2016) TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 5 1 1–24.
IEEE S. Usta, “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması”, yted, c. 5, sy. 1, ss. 1–24, 2016.
ISNAD Usta, Selçuk. “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız Ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 5/1 (Haziran 2016), 1-24.
JAMA Usta S. TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması. yted. 2016;5:1–24.
MLA Usta, Selçuk. “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız Ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması”. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016, ss. 1-24.
Vancouver Usta S. TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına Göre İkinci Bölgede Bulunan Bir Binanın Yalıtımsız ve Yalıtımlı Durumlarının Enerji Verimliliği Bakımından Karşılaştırılması. yted. 2016;5(1):1-24.