Bu çalışmanın amacı; doktora öğrencilerinin; doktora programlarının içeriği, öğretim üyeleri ve doktora alanı konusundaki algılarını incelemektir. Ayrıca doktora öğrencilerinin akademik dergilerde yayın yapma performanslarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 15 farklı üniversiteden 1367 doktora öğrencisine yüz yüze ve çevrimiçi olarak bir ""Doktora Eğitimi Değerlendirme Anketi" uygulanmıştır. Temel bileşenler analizi, 4 faktör ortaya çıkartmıştır. Ders aşamasında doktora öğrencilerinin çoğunluğu, doktora programının içeriğinden, doktora yapılan alandan ve öğretim üyelerinden memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Ancak zamanla öğrencilerin farkındalıkları arttıkça, şikâyetleri de artmaktadır. Yeterlik sınavı aşamasında, doktora öğrencilerinin memnuniyetsizlikleri, en üst seviyeye ulaşmaktadır. İkinci yıldan itibaren, doktora öğrencilerinin doktora programlarının içeriğinden, doktora yapılan alandan ve öğretim üyelerinden memnuniyetleri, istatistiksel olarak anlamlı fark yaratacak şekilde azalmaktadır. Özellikle sosyal bilimler alanında çalışanlar, araştırma yöntemlerinin yeterince öğretilmediğinden şikâyet etmektedir. Doktora öğrencilerinin akademik dergilerde yayın yapma performansını etkileyen faktörleri belirlemek için ikili lojistik regresyon uygulanmıştır. Doktora öğrencilerinin uluslararası akademik sempozyumlara katılımları, yayın yapmalarını yordayan en önemli değişken olmuştur. Diğer yordayıcı değişkenler; doktora öğrencilerinin bir projede yer alması, üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışması ve ders aşamasını tamamlamasıdır. Doktora öğrencilerinin, danışmanları veya meslektaşları ile akademik kongrelere katılımını teşvik etmek akademik dergilerde yayın performansının artmasına katkıda bulunacaktır.
The aim of this study was to examine the perceptions of doctoral students about the content of doctoral programs, faculty and doctoral field. It was also aimed at determining the indicators that affect doctoral students' performance in getting published in academic journals. For this purpose, 1367 doctoral students from 15 different universities were administered a "Doctoral Education Evaluation Survey" face-to-face and online. Principal component analysis revealed 4 factors. The majority of doctoral students at the course stage are satisfied with the content of the doctoral program, the faculty members and the doctoral field. As the students' awareness increases over time, their complaints increase. The dissatisfaction of doctoral students reaches the highest level, at the proficiency stage. Furthermore, from the second year on, there is a decline in the satisfaction of doctoral students with the content of the doctoral programs, with the faculty members and the opportunities offered by the doctoral field, to a statistically significant extent. Especially those working in the social sciences complain that research methods are not taught enough. Binary logistic regression was applied to determine the indicators affecting the publication performance of the doctoral students in academic journals. The participation of doctoral students in international academic symposiums emerged as the most important indicator. The other predictive variables are doctoral students' participation in a project, working as a research assistant at the university, and completion of the course stage. Encouraging the participation of doctoral students in academic congresses with their advisors or their colleagues will contribute to increasing their publication performance.
Doctoral students perception publication performance satisfaction
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.