Araştırmanın amacı, Türkiye'deki yükseköğrenim kurumlarında öğrenim gören uluslararası öğrencilerin ülkeleri dışında bir üniversiteyi seçerken kullandıkları seçim ölçütlerini ortaya koymaktır. Araştırma, Türkiye'nin Marmara bölgesinde yer alan Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenim gören 67 ülkeden 228 uluslararası öğrencinin oluşturduğu çalışma grubu ile yapılmıştır. Çalışma nitel araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri bir açık uçlu soru aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizinin aşamalarına tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda uluslararası öğrencilerin üniversite tercihi yaparken kullandıkları ölçütler; akademik, örgütsel, ekonomik, sosyal ve bireysel etmenler olmak üzere beş ana tema altında toplanmıştır. Araştırma sonucunda uluslararası öğrencilerin üniversite tercihi yaparken kullandıkları en önemli ölçütün akademik etmenler altında yer alan eğitim kalitesi alt temasının olduğu saptanmıştır. Üniversite seçimindeki diğer önemli ölçütler ise burs olanakları, üniversitenin yer aldığı şehrin özellikleri, üniversitenin ve akademik personelin ünü, bölüm tercihi ve tanıdık önerileridir.
This study aims to reveal choice criteria of international students who study at higher education institutions in Turkey while they prefer an abroad university. Participants of the study were 228 international students from 67 countries who study at Gebze Technical University and Kocaeli University. Qualitative research method was used in this study. Data of the research were gathered via an open-ended question, and content analysis procedure was applied to the data. Results revealed that choice criteria of international students during university preference were classified under five themes such as academic, organizational, economic, social, and individual factors. According to results, international students used quality of education, sub-theme of academic factors most, during their university preference. Other important criteria were scholarship opportunities, opportunities provided by the city where the university is situated, reputation of the university and academic staff, department preference, and suggestions of acquaintances.
International student higher education university preference.
Diğer ID | JA55FM25MT |
---|---|
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.