BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye'deki araştırma makalesi yayınlarının mevcut durumu ve iyileştirme önerileri

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 2, 76 - 82, 01.08.2014

Öz

Uluslararası araştırma yayınları bakımından Türkiye'nin dünyada ve Orta Doğu bölgesindeki sıralaması belirlenmiştir. İlk önce toplam yayın sayısı, atıf sayısı, H-indeksi, uluslararası işbirliği olan makalelerin yüzdesi ile ilgili ölçümler kullanılarak halihazırdaki durum tespiti ve analizi yapılmıştır. Mevcut durumun tatmin edici olmadığı bulunmuştur. Daha sonra mevcut durumun iyileştirilmesi konusundaki öneriler sunulmuştur. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Bilimler Akademisi, Üniversiteler gibi bilimsel kurumların mevcut politikaları ve alması gereken önlemler tartışılmıştır. Bilimsel çalışma ve yayınları arttırmak için yaygın bilimsel ödül programları ihdas edilebilir. Diğer önemli bir husus, araştırmacıların maaşlarının arttırılmasıdır. Yükselme için daha yüksek temel kriterlere ihtiyaç vardır. Bilimsel araştırma destek politikalarının gözden geçirilmesi gerekir. Son öneri üniversitelerin uluslararasılaşmasıdır.

Kaynakça

  • Hirsch, J. E. (2005). An index to quantify an individual's scientific research output. Proceedings of the National Academy of Sciences, 102(46), 16569–16572.
  • SCImago (2014). SJR – SCImago Journal & Country Rank, 1996–2013. Accessed through <http://www.scimagojr.com/countryrank.php> on September 10th, 2014.

The Current Situation and Improvement Suggestions for Research Paper Publications in Turkey

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 2, 76 - 82, 01.08.2014

Öz

The current ranking of Turkey in the world and in the Middle East region has been determined in terms of international research publications. The total numbers of publications, the total numbers of citations, H-index, and the percentage of papers with international collaborations have been used to determine and analyze the current situation first. It has been found that our current situation is not satisfactory. Then, suggestions for improvement of the current situation have been given next. Current policies and measures to be taken by the scientific institutions such as The Scientific and Technological Council of Turkey, Council of Higher Education, Turkish Academy of Sciences, and Universities have been discussed. To boost the scientific research and publications, extensive scientific award programs may be established. Increasing the salaries of research people is another important topic. Higher basic criteria for promotion are needed. Funding of scientific research policies should also be reconsidered. The last suggestion is the internationalization of universities.

Kaynakça

  • Hirsch, J. E. (2005). An index to quantify an individual's scientific research output. Proceedings of the National Academy of Sciences, 102(46), 16569–16572.
  • SCImago (2014). SJR – SCImago Journal & Country Rank, 1996–2013. Accessed through <http://www.scimagojr.com/countryrank.php> on September 10th, 2014.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39EU84KG
Bölüm Ampirik Araştırma
Yazarlar

Mehmet Pakdemirli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Pakdemirli, M. (2014). Türkiye’deki araştırma makalesi yayınlarının mevcut durumu ve iyileştirme önerileri. Yükseköğretim Dergisi, 4(2), 76-82.

Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.

TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.