Bu makale, Libya'daki Omar Al-Mukhtar Üniversitesi, Fen Fakültesi bünyesinde yer alan Bilgisayar Bölümü'nde okul temelli öğrenim (OTÖ) ve laboratuvar temelli öğrenim (LTÖ) arasındaki beceri mevcut beceri boşluğuna yönelik tespitleri sunmaktadır. Yazarlar, öğretim görevlileri, laboratuvar görevlileri ve öğrenciler tarafından doldurulan bir anket geliştirmişlerdir. Amaç, OTÖ faaliyetleri esnasındaki öğrenci becerileri ile LTÖ oturumlarında ihtiyaç duyulanlar arasındaki boşluğa yönelik paydaş algılarını keşfetmekti. Anket, bilişsel, psikomotor ve duygusal olmak üzere üç öğrenim alanına ilişkin becerilere odaklanmıştır. Bulgular, iki önemli IT becerisi ve grup çalışma becerisi boşluğu bulunduğunu ve geri kalanlarında materyal eksikliği, alıştırmaları yapmak için gerekli teorik konuları anlama eksikliği, IT alanına sınırlı erişim, geliştirme aşamalarında eksiklik, zayıf müfredat incelemesi ve uygulamalı görevlerle teorik içerik arasında sınırlı bağlantılar bulunduğunu göstermektedir. Yanıtların kantitatif ve kalitatif analiziyle elde edilen sonuçlar, laboratuvar oturumları için gerekli uygulamalı ve sosyal becerilerden oluşan bir LTÖ beceri modeli geliştirmekte kullanılmıştır. Önerilen bu model, öğrencinin öğrenim ve tatmin kalitesini artıracak yardımcı öğretim ve öğrenim faaliyetlerini ve materyallerini tasarlamakta ve geliştirmekte kullanılacaktır.
Okul temelli öğrenim (STÖ) laboratuvar temelli öğrenim (LTÖ) e-öğrenim Bloom taksonomisi bilişsel alan psikomotor alan duygusal alan sosyal beceriler.
This paper provides an identification of the existing skills gap between school-based learning (SBL) and laboratory-based learning (LBL) in the Computing Department within the Faculty of Science at Omar Al-Mukhtar University in Libya. The authors developed a questionnaire which was completed by lecturers, laboratory demonstrators and students. The aim was to discover these stakeholders' perceptions about the gap between the students' skills during SBL activities and those required by LBL sessions. The questions referred to skills related to three learning domains: cognitive, psychomotor and affective. The findings show there are two most significant IT skills gap and group work skills, and others are lack of materials, lack of understanding of theoretical issues necessary to perform exercises, limited access to IT, a lack of development processes, poor curriculum review and limited links between practical tasks and theoretical content. The results of quantitative and qualitative analysis of the responses were used to develop an LBL skills model comprising the hard and soft skills required for lab sessions. This proposed model will be used to design and develop supplementary teaching and learning activities and materials which will increase the quality of student learning and satisfaction.
School-based learning (SBL) lab-based learning (LBL) e-learning Bloom's taxonomy cognitive domain psychomotor domain affective domain soft skills.
Diğer ID | JA67PP27EB |
---|---|
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.