Bilimsel yayınlar her araştırmacı için büyük önem taşımaktadır. Bilimsel çalışma sonuçlarının geniş kitlelerle paylaşılması bilgiyi arttırıp konunun anlaşılmasını sağladığı gibi kendi alanında yeni çalışmaların yapılmasına da öncülük eder. Ayrıca saygın yayınlar üretmek araştırmacıların mesleksel ilerlemesine katkıda bulunur. Bilimsel çalışma verilerinin ve sonuçlarının yeterli şeklide sunulmaması makalenin dergi editörleri ve hakemler tarafından reddedilmesine ya da yayın kalitesinin düşük olmasına neden olacaktır. Bilimsel makale yazma sanatı bu kadar önemli olmasına rağmen bu konuya ait eğitim programları yüksek öğretim müfredatlarında yeterince yer almamaktadır. Bu makalede özellikle yazma sürecinin başında olan öğrenci ve genç akademisyenlere bilimsel yazı yazma konusunda bazı temel bilgilerin sunulması amaçlanmaktadır.
Scientific publications are of very high importance for every young researcher. Sharing the results of scientific work with a broad audience enhances knowledge and understanding of the topic as well as it might stimulate further research within the field. Furthermore, well respected publications are the foundation of career advancement for each individual scientist. Poor presentation of data and results often causes manuscript rejection from journal editors and scientific reviewers and might lead to low impact publication or no publication at all. Despite that correlation the art of scientific writing is rarely part of our curricula for higher education. This article addresses the young scientists and is meant to provide some basic recommendations on scientific writing as a starting point for the development of a proper scientific manuscript.
Diğer ID | JA47YR55UY |
---|---|
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 3 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.