Su ürünleri yetiştiricilik sektöründe
karşılaşılan en önemli insan kaynakları sorunlarından biri, çalışanların
emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmamalarıdır. İş yerlerinde,
işin yürütülmesi ile ilgili olarak oluşan tehlikelerden, sağlığa zarar verecek
koşullardan korunmak ve daha uygun bir iş ortamı oluşturmak için gerçekleştirilen
metotlu çalışmalar “İş güvenliği” olarak adlandırılmaktadır. İş Sağlığı ve
Güvenliği (İSG) Yönetim Sistemi; iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin
kuruluşların genel stratejileri ile uyumlu olarak sistematik bir şekilde ele
alınıp sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesini amaçlayan dinamik
bir araçtır. TS 18001 İSG
Yönetim Sistemi; kuruluş organizasyonunu, faaliyet planlarını, sorumlulukları,
deneyimleri, prosesleri, prosedür ve talimatları içeren dokümantasyonu, İSG
politikasının ve hedeflerin belirlenerek uygulanmasını, sistem performansının
sürekli olarak iyileştirilmesini, sistemin sistematik olarak gözden
geçirilmesini ve sistemin sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için gerekli
tüm kaynakları kapsar. Yüzer kafes balık tesislerinde iş sağlığı ve
güvenliği kapsamında değerlendirilebilecek konular; konstrüksiyonu ve bakımı, otokorkuluklar ve güvenli çalışma zeminleri ile ilgili
şartlar, araç yolları, güvenlik ve kurtarma ekipmanları, yağışlı ve soğuk hava
için koruyucu giysiler, barınma imkanları, ışık, elektrik, iletişim, kol gücü
ile çalışma, kaldırma işlemleri, temizlik ve tuvalet imkanları, ilkyardım, sağlık
riskleri, sağlık ve güvenlik mevzuatı gibi konular olup, işletmelerin bu
konular üzerinde çalışma yaparak gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 2013 Sayı: 1 |