Bu çalışmada, deneysel siroz oluşturulan tavşanların serumlarında sialik asit, lipid-bağlı sialik asit miktarları ile total protein ve bazı karaciğer enzimlerinin aktiviteleri araştırıldı. Siroz oluşumunun değişik evrelerinde bu parametrelerin konsantrasyonları ve aktiviteleri ölçüldü. Sirozlu gruplarda sialik asit SA ve lipid-bağlı sialik asit LSA miktarlarında önemli bir artış olurken kontrol gruplarında herhangi bir artış olmadığı ve sabit kaldığı gözlendi. SGOT ve SGPT enzimlerinin miktarlarında da sirozlu gruplarda belirli bir artış olurken kontrol gruplarında bir artış olmadığı tesbit edildi. Total protein miktarlarında ise sirozlu gruplardaki karaciğer harabiyetinden dolayı protein sentezinde azalmalar gözlendi. Kontrol grubuna göre sirozlu gruplarda total protein miktarlarında bir düşme olduğu tesbit edildi. Akut siroz oluşturulan grupta sialik asit, lipid-bağlı sialik asit, total protein, SGOT ve SGPT düzeyleri sırasıyla üçüncü saatte 8.34 ± 0.88 mg/dl, 30.1 ±2.6 mg/dl, 7.6 ± 0.16 % gr, 2705 ±51 U/L , 2380 ± 42 U/L olarak bulunurken, bu değerlerin kontrol grubunda yine sırasıyla 6.26 ± 0.52 mg/dl, 30 ± 3.7 mg/dl, 8.8 ± 0.23 % gr , 44 ± 4.9 U/L, 56.4 ±6.2 U/L ’ de kaldığı gözlenmiştir. 24. saatteki ölçümlerde ise bu değerler yine yukarıdaki sıraya göre akut siroz oluşturulan grupta 44.6 ±9.3 mg/dl, 109.1 ±16 mg/dl, 6.3 ±0.24 % gr, 1164 ± 87 U/L, 1332 ±116 U/L olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda ise bu miktarlar LSA, totalprotein, SGOT ve SGPT sırasına göre 36.6 ± 3.2 mg/dl, 12.94 ± 1.1 % gr, 49.9 ± 4.1 U/L, 68 ± 7.1 U/L olarak tesbit edildi. Kronik sirozlu grupta ise bu miktarlar sırasıyla 2. haftada 3.23 ± 0.34 mg/dl, 18.43 ± 0.69 mg/dl, 6.52 ±0.25 % gr, 357.9 ± 6.1 U/L , 332.57 ± 3.8 U/L olarak, 4. haftada 4.31 ± 0.3 mg/dl, 23.68 ± 0.87 mg/dl, 8.28 ±0.12% gr, 455.3 ± 11 U/L, 425.67 ±3.4 U/L olarak, 6. haftada ise bu miktarlar 5.36 ± 0.19 mg/dl, 22.96 ± 0.68 mg/dl, 9.45 ±0.09 % gr, 456.7 ±8.7 U/L, 470 ±3.7 U/L olarak saptanmıştır. Bu değerler kontrol grubunda ise 2. haftada yine sırasıyla 1.52 ± 0.09 mg/dl, 8.43 ± 0.46 mg/dl, 9.03 ±0.27 %gr, 37.29 ±1.0 U/L, 37.43 ±0.95 U/L olarak, 4. haftada 1.69 ±0.05 mg/dl, 6.98 ± 0.27 mg/dl, 11.08 ±0.13 % gr, 37.5 ±1.2 U/L, 38.17 ±0.79 U/L olarak, 6.haftada ise 1.65 ± 0.12 mg/dl, 7.95 ± 0.27 mg/dl, 12.21 ± 0.09 % gr, 43.67 ± 1.3 U/L, 37.5 ±2.7 U/L olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiki anallzlerde konsantrasyonlar arasında önemli bir farkın olduğu gözlendi. Sonuçta, sirozun klinik teşhisinde, prognozunda ve iyileşmenin takibinde sialik asit ve lipid-bağlı sialik asitin enzimlere destek olarak biyokimyasal anallzinin faydalı olabileceği kanaatine varıldı.
In this study, Siallc Acid SA , Lipid-bound Siallc Acid LSA , Total Protein and activities of some spesifıc liver enzymes yvere measured in experimentally cirrhosis-produced rabbits by using CCL4. The concentrations and activities of these parameters yvere measured in different stages of cirrhosis. It was found that, althought SA, LSA, SGOT and SGPT levels increased in cirrhotic groups, they did not change in control group. Total protein level in cirrhotic group yvas loyver than the total protein level in control group due to the liver degeneration that caused a decrease in protein synthesis. İn acut experimental group, three hours after the administration SA, LSA, Total Protein, SGOT and SGPT levels yvere 8.34 ± 0.88 mg/dl, 30.1 ±2.6 mg/dl, 7.6 ±0.16 % gr, 2705 ±51 U/L , 2380 ±42 U/L, respectively. İn control group three hours after these levels yvere 6.26 ± 0.52 mg/dl, 30 ±3.7 mg/dl, 8.8 ± 0.23 % gr , 44 ±4.9 U/L , 56.4 ±6.2 U/L, res7pectively. Tyventyfour hours after the administration these levels yvere 44.6 ±9.3 mg/dl, 109.1 ±16 mg/dl, 6.3 ±0.24 % gr, 1164 ± 87 U/L, 1332 ±116 U/L, respectively, in control group these levels yvere 36.6 ±3.2 mg/dl, 12.94 ± 1.1 % gr, 49.9 ±4.1 U/L, 68 ±7.1 U/L, respectively. on the other hand, in chronic experimental group two vveeks after the administration these levels yvere 3.23 ± 0.34 mg/dl, 18.43 ± 0.69 mg/dl, 6.52 ± 0.25 % gr, 357.9 ±6.1 U/L , 332.57 ± 3.8 U/L, respectively. Four yveeks after the administration these levels yvere 4.31 ±0.3 mg/dl, 23.68 ±0.87 mg/dl, 8.28 ±0.12 % gr, 455.3 ±11 U/L, 425.67 ±3.4 U/L, respectively. Six yveeks after the administration these levels yvere 5.36 ±0.19 mg/dl, 22.96 ±0.68 mg/dl, 9.45 ±0.09 % gr, 456.7 ± 8.7 U/L, 470 ±3.7 U/L, respectively. In control group these levels two yveeks after the begining of the experiment were 1.52 ±0.09 mg/dl, 8.43 ± 0.46 mg/dl, 9.03 ± 0.27 % gr, 37.29 ± 1.0 U/L, 37.43 ± 0.95 U/L; four yveeks later these levels yvere 1.69 ± 0.05 mg/dl, 6.98 ± 0.27 mg/dl, 11.08±0.13 %gr, 37.5 ± 1.2 U/L, 38.17 ± 0.79 U/L and six yveeks later these levels yvere 1.65 ±0.12 mg/dl, 7.95 ±0.27 mg/dl, 12.21 ±0.09 %gr, 43.67 ± 1.3 U/L, 37.5 ±2.7 U/L, respectively. Significant differences amoung the concentrations of these parameters yvere found in statistical analysis. It is concluded that in addition to enzymes, biochemical analysis of the SA and LSA levels might be useful in the diagnosis, prognosis and post treatment pursuit of the cirrhosis.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1 |