Bu araştırma, Van piyasasında tüketime sunulan yerli ve İran ballarının kalltesini belirleyerek, kallte farklılıklarının bulunup bulunmadığını ortaya koymak ve standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla yapıldı. Bu amaçla, 20 adet yerli ve 20 adet de İran bal numunesi kimyasal, fiziksel ve duyusal yönlerden incelendi. Kimyasal ve fiziksel anallzler sonucunda yerli ve İran bal numunelerinin ortalama kurumadde, rutubet, kül, invert şeker, sakkaroz, toplam şeker ve azot miktarları sırasıyla; % 83.17, % 82.38; % 16.82, % 17.61; % 0.10, % 0.08; % 70.71, % 65.10; % 6.69, % 12.77; % 77.40, % 77.88; °/o 0.04, % 0.03; yerli ve İran ballarında diastaz sayısı, hidroksimetilfurfural, protein çökelti hacmi, pH ve total asitlik değerleri sırasıyla; 13.50 G, 11.08 G; 12.81 mg/kg, 19.10 mg/kg; 0.74 ml, 0.65 ml; 4.29, 4.04; 21,78 meq/kg, 21.19 meq/kg olarak bulundu. Duyusal anallz sonucunda; yerli bal örneklerinin % 3O'unun seçme, % 45'inin standart, % 25'inin ise standart dışı olduğu, İran ballarının ise % 30'unun seçme, % 50'sinin standart, % 20'sinin ise standart dışı olduğu saptandı. Van şehir merkezinde satışa sunulan yerli bal örneklerinin % 10’unun rutubet oranı, % 10'unun asitlik, % 35'inin diastaz sayısı, % 10'unun hidroksimetilfurfural içeriği, % 15'inin ticari invert şeker, % 20'sinin ticari glikoz varlığı, çiçek ballan dikkate alındığında % 15'inin invert şeker, % 30'unun sakkaroz miktan, salgı ballan dikkate alındığında % 15'inin invert şeker, % 25'inin sakkaroz miktarı yönünden; İran balı örneklerinin ise % 5'inin rutubet oranı, % 45'inin diastaz sayısı, % 20'sinin hidroksimetilfurfural içeriği, % 10'unun ticari invert şeker ve % 30'unun ticari glikoz varlığı, çiçek ballan dikkate alındığında % 25'inin invert şeker, % 80'inin sakkaroz miktan, salgı ballan dikkate alındığında % 25'inin invert şeker, % 40'inin sakkaroz miktanyönünden TS 3036BalStandardı'na uymadığı belirlendi. Sonuç olarak, kimyasal nitelikler yönünden incelenen yerli ballann % 50'sinin, İran ballannın ise % 80'inin TS 3036 Bal Standardı ’na uymadığı saptandı
The purpose of this study yvas to determine the quallty of local and İran honeys consumed in Van to compare their approprietness to standards and to show their quallty differences, if any. 20 samples of local and 20 samples of Iran honey yvere examined physically, chemically and organoleptically. In the Chemical and physical analysis of local and Iran honey samples, the average values of dry matter, moisture, ash, invert sugar, sucrose, total sugar and total nitrogen yvere found to be 83.17 % , 82.38 % ; 16.82 % , 17.61 % ; 0.10 % , 0.08 % ; 70.71 % , 65.10 % ; 6.69 % , 12.77 % ; 77.40 % , 77.88 % ; 0.04 % , 0.03 % respectively. In the local and Iran honey samples, the average values of diastase number, hydroxymethylfurfural HMF , precipitated protein, the average values of pH and total acidity yvere 13.50 G, 11.08 G; 12.81 mg/kg, 19.10 mg/kg; 0.74 ml., 0.65 ml; 4.29, 4.04; 21.78 meq/kg, 21.19 meq/kg respectively. The organoleptical analysis proved that 30 % of local samples yvere selected, 45 % yvere Standard, 25 % yvere out of Standard yvhile 30 % of Iran samples yvere selected, 50 % Standard, 20 % out of Standard. It yvas determined that the local and Iran honey consumed in Van did not meet the standards in respect of folloyving features and rates; 10% in respect of moisture, 10 % in respect of acidity, 35 % in respect of diastase number, 10 % respect of hydroxymetilfurfural content, 15 % in respect of commercial invert sugar and 20 % in respect of commercial glucose presence. When floyver honey is considered, 15 % in respect of invert sugar, 30 % sucrose rate, yvhen honeydeyv is considered, 15 % in respect of invert sugar, 25 % in respect of sucrose rate; In Iran samples, 5 % in respect of moisture, 45 % in respect of diastase number, 20 % in respect of hydroxymetilfurfural content, % 10 in respect of commercial invert sugar, and 30 % in respect glucose presence, yvhen floyver honey is considered, 25 % in respect of invert sugar, 80 % , of sucrose; yvhen honeydeyv is considered, 25 % in respect of invert sugar, 40 % in respect of sucrose respectively. As a result, of the local honey samples examined chemically 50 % , and of the İran honey samples 80 % did not fit TS 3036 Honey Standards
Local Honey Iran Honey Physical-Chemical Organoleptical properties
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1 |