The purpose of this research was to examine the effects of a values education program supported by the Persona Dolls Approach on the social values of Turkish and Syrian refugee children attending the same preschool class. This study was conducted using a quasi-experimental design with pre-test and post-test with the control group. The data of the research was collected through the Personal Information Form for Turkish/Syrian Children and the Scale for Preschool Social Values Acquisition Scale (SPSVA). According to the findings of the research, the values education program supported by the Persona Dolls Approach had a positive effect on the attainment of social values in the children and this effect was permanent. There was a statistically significant difference between the post-test scores of the experimental and control groups regarding the love/tolerance, respect, responsibility, cooperation/helpfulness, and kindness sub-dimensions and total scores of the SPSVA and this difference was in favor of the experimental group. In addition, it was determined that there was a significant difference between the mean scores of the Turkish children in the experimental group on the love/tolerance, respect, responsibility, cooperation/helpfulness, and kindness sub-dimensions and the total scores of the SPSVA and the mean scores of the Turkish children in the control group in favor of the experimental group. There was a significant difference between the mean scores of Syrian refugee children in the experimental group on the love/tolerance, respect, responsibility, cooperation/helpfulness, and kindness sub-dimensions and total mean scores of the SPSVA and the mean scores of Syrian children in the control group. This difference was found to be in favor of the Syrian children in the experimental group. According to these results, educators working with refugee children can include activities supported by the Persona Doll Approach to help these children adapt to their classroom environment and friends. The Persona Doll Approach can be used to support children to recognize and respect different cultures. This research was conducted with children only. The impact of activities involving the rest of the family that are designed to help refugees adapt to a different society and to ensure that individuals in the host society are more able to accept them could also be examined.
Persona dolls approach preschool education refugee children values education social values
Bu araştırmanın amacı, Kimlikli Bebekler Yaklaşımı ile desteklenen değerler eğitimi programının aynı anasınıfına devam eden Türk ve Suriyeli mülteci çocukların sosyal değerleri üzerindeki etkisini
incelemektir. Bu çalışma, ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri 'Türk/Suriyeli Çocuklar İçin Kişisel Bilgi Formu' ve 'Okul Öncesi Sosyal Değerler Kazanımı Ölçeği' aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, Kimlikli bebek yaklaşımı ile desteklenen değerler eğitimi programının çocukların sosyal değer kazanımına olumlu etkisi olduğu ve bu etkinin kalıcı olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının OSDKÖ sevgi- hoşgörü, saygı, sorumluluk, işbirliği-yardımseverlik, nezaket alt boyutlarına ve toplam puanlarına ilişkin son test puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farkı olduğu ve bu fark deney grubu lehine olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, deney grubunda yer alan Türk çocukların OSDKÖ’nin sevgi-hoşgörü, saygı, sorumluluk, işbirliği-yardımseverlik, nezaket alt boyutlarına ve toplam puan ortalamaları ile kontrol grubunda yer alan Türk çocukların puan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olduğu belirlenmiştir. Deney grubunda yer alan Suriyeli mülteci çocukların OSDKÖ’nin sevgi-hoşgörü, saygı, sorumluluk, iş birliği-yardımseverlik, nezaket alt boyutlarına ve toplam puan ortalamaları ile kontrol grubunda yer alan Suriyeli çocukların puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Bu farklılık deney grubunda yer alan Suriyeli çocukların lehine olduğu görülmüştür. Bu sonuçlara göre, mülteci çocuklarla çalışan eğitimciler bu çocukların sınıf ortamlarına ve arkadaşlarına uyum sağlamaları için Kimlikli Bebek Yaklaşımı ile desteklenen etkinliklere yer verebilirler. Çocukların farklı kültürleri tanımalarını ve saygı duymalarını desteklemek için Kimlikli Bebek Yaklaşımı’nın kullanılabilir. Bu araştırma sadece çocuklarla yürütülmüştür. Mülteci ailelerin topluma uyum sağlamaları ve toplumdaki diğer bireylerin mültecileri kabul edebilmesi için aile katılım çalışmalarına yönelik etkinliklerin etkisi incelenebilir.
Kimlikli Bebekler Yaklaşımı Okul Öncesi Eğitim Mütleci Çocuklar Değerler Eğitimi Sosyal Değerler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Okul Öncesi Eğitim |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 3 |