Araştırma Makalesi

Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği

Cilt: 23 Sayı: 3 11 Aralık 2018
Duygu Korkmaz , H. Eray Çelik *, Mesut Kapar
PDF İndir
TR

Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği

Öz

Bir botnet, kötü amaçlı yazılım kodunun bulaşmış olduğu, bir veya daha fazla makineden oluşan bir ağdır. Botnet, Botmaster denilen kişiler tarafından yönetilir ve DDos, Spam, Kimlik Hırsızlığı gibi faaliyetler için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir Network üzerinde botnet bulaşmış network cihazı olup olmadığını, Makine Öğrenmesi Algoritmalarından, Sınıflandırma Ağaçları ve Regresyon Ağacı (CART) ile Rastgele Orman teknikleriyle tespit etmek ve sınıflandırmaktır. Modellerin sınıflandırma performansları bazı performans ölçütleri bakımından ölçülmüş ve kıyaslanmıştır. Ele alınan değişkenler, ekleyip çıkarılarak doğruluk ve bazı performans ölçütleri üzerindeki değişimler Sınıflandırma Ağaçları Yöntemi ve Rastgele Orman Algoritması Yöntemi ile incelenmiştir ve bir ağda Botnet tespiti yapmak için önemli olan değişkenler önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Düğüm,Gini,Hata matrisi,Phyton,Siber güvenlik

Kaynakça

  1. Akman, M., Genç, Y., Ankarali, H., (2011). Random forests yöntemi ve sağlık alanında bir uygulama, Türkiye Klinikleri Journal of Biostatistics, 3 (1): 36-48.
  2. Alpaydin, E., (2014). Introduction to Machine Learning, MIT Press, 3rt edition.
  3. Anonim, (2018a). Sosyal Medya ve Mobil Kullanıcı İstatistikleri. https://dijilopedi.com/2018-internet-kullanimi-ve-sosyal-medya-istatistikleri/ Erişim tarihi: 01.03.2018. Anonim, (2018b). Avrupadaki En Fazla Siber Saldırı Türkiye’de. http://www.sigortacigazetesi.com.tr/avrupadaki-en-fazla-siber-saldiri-turkiyede/ Erişim tarihi: 01.03.2018.
  4. Bock, H. H., (2002). Data mining tasks and methods: Classification: the goal of classification, In Handbook of Data Mining and Knowledge Discovery, 254-258.
  5. Breiman, L., (2001) . Random Forests, Machine Learning, 45 (1): s.5-32.
  6. Breiman, L., Friedman, J. H., Olshen, R. A., Stone, C. J., (2017). Classification and Regression Trees, Taylor Francis, Berkeley, California.
  7. Chen, R., Niu, W., Zhang, X., Zhuo, Z., Lv, F., (2017). An effective conversation-based botnet detection method, Mathematical Problems in Engineering, Article ID 4934082, 9 pages.
  8. Chipman, H. A., George, E. I., McCulloch, R. E., (1998). Bayesian CART modelsearch, Journal of the American Statistical Association, 93 (443): 935-948.
  9. De'ath, G., Fabricius, K. E., (2000). Classification and regression trees: a powerful yet simple technique for ecological data analysis, Ecology, 81(11), 3178-3192.
  10. Gu, G., Zhang, J., & Lee, W., (2008). BotSniffer: Detecting botnet command and control channels in network traffic, 17th USENIX Security Symposium.

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, D., Çelik, H. E., & Kapar, M. (2018). Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(3), 297-307. https://izlik.org/JA87KN34RC
AMA
1.Korkmaz D, Çelik HE, Kapar M. Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği. YYUFBED. 2018;23(3):297-307. https://izlik.org/JA87KN34RC
Chicago
Korkmaz, Duygu, H. Eray Çelik, ve Mesut Kapar. 2018. “Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23 (3): 297-307. https://izlik.org/JA87KN34RC.
EndNote
Korkmaz D, Çelik HE, Kapar M (01 Aralık 2018) Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23 3 297–307.
IEEE
[1]D. Korkmaz, H. E. Çelik, ve M. Kapar, “Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği”, YYUFBED, c. 23, sy 3, ss. 297–307, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87KN34RC
ISNAD
Korkmaz, Duygu - Çelik, H. Eray - Kapar, Mesut. “Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23/3 (01 Aralık 2018): 297-307. https://izlik.org/JA87KN34RC.
JAMA
1.Korkmaz D, Çelik HE, Kapar M. Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği. YYUFBED. 2018;23:297–307.
MLA
Korkmaz, Duygu, vd. “Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 23, sy 3, Aralık 2018, ss. 297-0, https://izlik.org/JA87KN34RC.
Vancouver
1.Duygu Korkmaz, H. Eray Çelik, Mesut Kapar. Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ile Rastgele Orman Algoritması Kullanarak Botnet Tespiti: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örneği. YYUFBED [Internet]. 01 Aralık 2018;23(3):297-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87KN34RC