Araştırma Makalesi

Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları

Cilt: 12 Sayı: 1 1 Ocak 2007
PDF İndir
EN TR

Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları

Öz

Çalışmada, Van gölü havzasında önceki yıllarda yapılan çalışmalar sonucu belirlenen fasulye populasyonları içinden üstün tip oldukları ve seleksiyonla seçilmiş GB 69, GB 64, GB 78, GS 57, GS 26, ES 18, ES 5, 4F 89 Fransız, Ferasetsiz, Kırkgünlük ve Sazova 1946 ve samsun 94 materyal olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, fasulye çeşit ve genotiplerinin kök, ve yeşil aksam ağırlığının artan dozlarda (O, 50 ve 100 mM NaCI) uygulanan tuz stresi altında farklı zamanlarda (O., 7. ve 14. gün) kök ve yeşil aksamlarının gelişim performanslarını belirlemektir. Sonuç olarak, tuz stresi altında kalan bitkilerde genotipik özellikler çerçevesinde farklı tepkilerin oluştuğu, bazı genotiplerin tuzlu koşullardan daha az düzeyde etkilendiği bazılarının ise tepkilerinin fazla olduğu gözlenirken, zamana ve tuz dozuna bağlı olarak, GS57, ES18, GB64 gibi tuza-tolerant olan genotiplerin kök ve yeşil aksam gelişimlerinde dalgalanmaların olduğu saptanmıştır. Tuza-duyarlı ve orta düzeyde duyarlı oldukları görülen diğer genotip ve çeşitler ise daha stabil bir durum sergilerken, genelde artan tuz dozları ve zamana paralel olarak tuzdan etkilendikleri gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Fasulye,( Phaseolous vulgaris L.),genotip,tuz dozu,zaman

Kaynakça

  1. Kaynakça verildi.

Kaynak Göster

APA
Yaşar, F., Uzal, Ö., Ellialtıoğlu, Ş. Ş., & Kılıç, Ö. (2007). Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 54-58. https://izlik.org/JA32MP59KW
AMA
1.Yaşar F, Uzal Ö, Ellialtıoğlu ŞŞ, Kılıç Ö. Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları. YYUFBED. 2007;12(1):54-58. https://izlik.org/JA32MP59KW
Chicago
Yaşar, Fikret, Özlem Uzal, Şeküre Şebnem Ellialtıoğlu, ve Özlem Kılıç. 2007. “Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12 (1): 54-58. https://izlik.org/JA32MP59KW.
EndNote
Yaşar F, Uzal Ö, Ellialtıoğlu ŞŞ, Kılıç Ö (01 Ocak 2007) Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12 1 54–58.
IEEE
[1]F. Yaşar, Ö. Uzal, Ş. Ş. Ellialtıoğlu, ve Ö. Kılıç, “Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları”, YYUFBED, c. 12, sy 1, ss. 54–58, Oca. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32MP59KW
ISNAD
Yaşar, Fikret - Uzal, Özlem - Ellialtıoğlu, Şeküre Şebnem - Kılıç, Özlem. “Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12/1 (01 Ocak 2007): 54-58. https://izlik.org/JA32MP59KW.
JAMA
1.Yaşar F, Uzal Ö, Ellialtıoğlu ŞŞ, Kılıç Ö. Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları. YYUFBED. 2007;12:54–58.
MLA
Yaşar, Fikret, vd. “Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 12, sy 1, Ocak 2007, ss. 54-58, https://izlik.org/JA32MP59KW.
Vancouver
1.Fikret Yaşar, Özlem Uzal, Şeküre Şebnem Ellialtıoğlu, Özlem Kılıç. Fasulye Genotiplerinin ( Phaseolous vulgaris L.) Artan Tuz Konsantrasyonu ve Farklı Zamanlardaki Gelişim Performansları. YYUFBED [Internet]. 01 Ocak 2007;12(1):54-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32MP59KW