Çalışma, Amasya ili Taşova ilçesinde yetiştirilen ‘Ekmek’ ayva çeşidinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada meyve ağırlığı 305.43 g, meyve eti sertliği 62.50 N, suda çözünebilir kuru madde miktarı %11.64, titre edilebilir asitlik %0.83, C vitamini içeriği 11.60 mg/100 ml, glikoz içeriği 3.10 g/100 ml, sukroz içeriği 1.87 g/100 ml, fruktoz içeriği 7.62 g/100 ml, toplam fenolik 121.8 mg/100 g, toplam flavonoid 18.4 mg/100 g, antioksidan aktivitesi DPPH testine göre 0.46 mmol/100 g ve FRAP testine göre 2.67 mmol/100 g olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, ‘Ekmek’ ayva çeşidinin insan sağlığına faydalı ve hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olan fenolikler ve antioksidanlar bakımından zengin olduğu belirlenmiştir.
The study was conducted to determine physical and biochemical properties of ‘Ekmek’ quince cultivar grown in Taşova (Amasya) district. Fruit weight, fruit flesh firmness, soluble solids content, titratable acidity, vitamin C, glucose, sucrose, fructose, total sugar, total phenolic, total flavonoid, antioxidant activity (according to DPPH and FRAP assays) in the study were determined as 305.43 g, 62.50 N, %11.64, %0.83, 11.60 mg/100 g, 3.10 g/100 ml, 1.87 g/100 ml, 7.62 g/100 ml, 121.8 mg/100 g, 18.4 mg/100 g, 0.46 mmol/100 g and 2.67 mmol/100 g, respectively. As a result, it was determined that 'Ekmek' quince cultivar is rich in terms of phenolics and antioxidants that beneficial human health, protective effect against diseases.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 9 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |