: In the present study, determination of germination properties, viability rate and removing for dormancy of H. microcarpum seeds which have been used as different purposes (medicinal, food and forage crop) especially in Van district and supposed to be one of the forage crops in the near future. The seeds of H. microcarpum plant (Hippomarathrum microcarpum (Bieb.) Fedtsch.) were collected from the pastures and agricultural area of Görentaş Village of Çatak county of Van in the years 2008. In conclusion, 68% of the seeds was found to be alive. Because of there was no germination in different studies, optimum germination temperature could not determined. The highest germination ratio (more than 50%) was determined 250 and 300 ppm GA3 applications. In the study, it was found that longer keeping time in cold increased the germination rate and the highest germination rate was obtained from 5 ºC germination temperature after cold application. The seeds had strong dormancy and it could be said that cold application can easily remove dormancy and encourage for germination.
Bu çalışmada, özellikle Van ve çevresinde farklı amaçlar (tıp, yiyecek, yem) için kullanılan gelecekte bir yem bitkisi olacağı düşünülen H. microcarpum tohumlarında çimlenme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla canlılık oranı ve dormansiyi kırma çalışmaları yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan Hippomarathrum microcarpum (Bieb.) Fedtsch. bitkisinin tohumları, Van'ın Çatak ilçesi Görentaş köyü tarım alanları ve meralarında rastgele seçilen bölgelerden 2008 yılında toplanmıştır. Çalışma sonucunda H. microcarpum tohumlarının %68 oranında canlı olduğu belirlenmiştir. Yapılan farklı sıcaklık denemelerinde optimum çimlenme sıcaklığı belirlenememiştir. GA3 uygulamasında en yüksek çimlenme oranın (%50 den fazla) 250 ve 300 ppm' de tespit edilmiştir. Çalışmada soğukta bekletme süresi arttıkça çimlenme oranının arttığı ve bu bekletilme süresinden sonra en yüksek çimlenmenin 5ºC' de olduğu tespit edilmiştir. Çok güçlü dormansiye sahip olan bu tohumlarda dormansinin kırılmasında soğukta bekletmenin önemli etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 16 Sayı: 2 |