Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Variation of Mineral Matter Contents in Fresh Tea (Camelia sinensis L.) Leaf According to Sunshine Conditions and Harvest Periods

Yıl 2018, Cilt: 23 Sayı: 3, 261 - 267, 11.12.2018

Öz

This study was carried out to determine the changing of mineral matter contents according to sunshine conditions and harvest periods in fresh tea leaves (Camelia sinensis L.). This study was planned at three tea orchards which sunny during the day (100 % PAR), sunny half-day (66 % PAR) and shady (41 % PAR), and at three harvest periods. Al, Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, S and Zn analyzes were made in each orchard and every harvest period. Experiment was set up out in randomized blocks design with two factors and three replications. As a result of the study, it was determined that the mineral contents of the tea leaves changed according to the sunshine conditions of the orchards and harvest periods and this situation also showed a difference according to the mineral matter.

Kaynakça

  • Anonymous, 1976. Çay Tarımını Geliştirme ve Islahı Projesi http://biriz.biz/cay/ulkemizde.htm (Erişim tarihi: 25.11.2016).
  • Anonymous, 2013. www.dkib.org.tr/files/...1bea.../CAY-RAPOR (Erişim tarihi: 01.11.2016)
  • Anonymous, 2016. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ay_(bitki) (Erişim tarihi:22.03.2016).
  • Horuz, A., Korkmaz, B., 2006. farklı sürgün dönemlerinde hasat edilen çayın verimi, azot içeriği ve mineral madde kompozisyonu. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(1):49-54.
  • Kacar, B., Prezemeck, E., Özgümüş, A., Turan C., Katkat, A.V., Kayıkçıoğlu, İ., 1979. Türkiye’de çay tarımı yapılan toprakların ve çay bitkisinin mikroelement gereksinimleri üzerinde bir araştırma.s. 1-67 TÜBİTAK- Tarım ve Ormancılık araştırma Grubu. Proje No.321 Ankara.
  • Kacar, B., 2010. Çay (Çay Bitkisi, Biyokimyası, Gübrelenmesi, İşleme Teknolojisi). NOBEL Yayın No: 1549, Fen Bilimleri: 107, Nobel bilim ve Araştırma Merkezi Yayın No: 64, 355 sayfa.
  • Matsumoto, H., Hirasawa, E., Morimura, S., Takahashi, E., 1976. Localization of aluminium in tea leaves. Plant and Cell Physiology, 17(3), 627-631.
  • Tsushida, T., Takeo, T., 1977. Zinc, copper, lead and cadmium contents in green tea. Journal of the Science of Food and Agriculture, 28(3), 255-258.

Yaş Çay Yaprağı Mineral Madde İçeriğinin Güneşlenme Koşulları ve Hasat Dönemlerine Göre Değişimi

Yıl 2018, Cilt: 23 Sayı: 3, 261 - 267, 11.12.2018

Öz

Bu çalışma yaş çay yaprağının (Camelia sinensis L.) verim, kalite parametreleri ve mineral madde içeriklerinin bahçelerin güneşlenme durumu ve hasat dönemlerine göre değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2015 yılında, Rize’nin Güneysu ilçesinde gün boyu güneş alan (% 100 PAR), günün yarısında güneşli (% 66 PAR) ve gölgeli bahçede (% 41 PAR) ve 3 hasat döneminde yürütülmüştür. Her bahçede ve her sürgün döneminde alınan yaş çay yapraklarında Al, Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, S ve Zn analizleri yapılmıştır. Deneme deseni tesadüf bloklarında 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Çalışma sonucunda çay yaprağının mineral madde içeriklerinin bahçelerin güneşlenme durumları ile hasat dönemlerine göre değiştiği ve bu durumun mineral madde çeşidine göre de farklılık arzettiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonymous, 1976. Çay Tarımını Geliştirme ve Islahı Projesi http://biriz.biz/cay/ulkemizde.htm (Erişim tarihi: 25.11.2016).
  • Anonymous, 2013. www.dkib.org.tr/files/...1bea.../CAY-RAPOR (Erişim tarihi: 01.11.2016)
  • Anonymous, 2016. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ay_(bitki) (Erişim tarihi:22.03.2016).
  • Horuz, A., Korkmaz, B., 2006. farklı sürgün dönemlerinde hasat edilen çayın verimi, azot içeriği ve mineral madde kompozisyonu. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(1):49-54.
  • Kacar, B., Prezemeck, E., Özgümüş, A., Turan C., Katkat, A.V., Kayıkçıoğlu, İ., 1979. Türkiye’de çay tarımı yapılan toprakların ve çay bitkisinin mikroelement gereksinimleri üzerinde bir araştırma.s. 1-67 TÜBİTAK- Tarım ve Ormancılık araştırma Grubu. Proje No.321 Ankara.
  • Kacar, B., 2010. Çay (Çay Bitkisi, Biyokimyası, Gübrelenmesi, İşleme Teknolojisi). NOBEL Yayın No: 1549, Fen Bilimleri: 107, Nobel bilim ve Araştırma Merkezi Yayın No: 64, 355 sayfa.
  • Matsumoto, H., Hirasawa, E., Morimura, S., Takahashi, E., 1976. Localization of aluminium in tea leaves. Plant and Cell Physiology, 17(3), 627-631.
  • Tsushida, T., Takeo, T., 1977. Zinc, copper, lead and cadmium contents in green tea. Journal of the Science of Food and Agriculture, 28(3), 255-258.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nilgün Demir Bu kişi benim

Saim Zeki Bostan 0000-0001-6398-1916

Yayımlanma Tarihi 11 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 22 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Demir, N., & Bostan, S. Z. (2018). Variation of Mineral Matter Contents in Fresh Tea (Camelia sinensis L.) Leaf According to Sunshine Conditions and Harvest Periods. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(3), 261-267.