Bu araştırma, 2016 yılında ana
ürün olarak, Diyarbakır-Bismil ekolojik koşullarında ve çiftçi arazisinde
yürütülmüştür. Deneme, Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ ne göre üç tekerrürlü
olarak kurulmuştur. Araştırmada 12 tescilli yerfıstığı çeşidi (NC-7,
Osmaniye-2005, Polen, Batem-5025, Sultan, Wilson, Halisbey, Arıoğlu-2003, Çom,
Gazipaşa, Florispan ve Batem-Cihangir) kullanılmıştır. Denemede meyve verimi (kg/da),
100 meyve sayısı (g), 100 meyve ağırlığı (g), meyve verimi (g/bitki), kabuk/iç
oranı (%), meyve sayısı (adet/bitki), I. kalite meyve sayısı oranı (%), II. kalite
meyve sayısı oranı (%) ve yağ oranı (%)
gibi parametreler incelenmiştir.
Araştırma sonucunda; en yüksek meyve verimi
307.1 kg/da olarak Osmaniye-2005 çeşidinden elde edilirken, en düşük meyve
verimi 168.8 kg/da ile Arıoğlu-2003 çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek 100
meyve ağırlığı (247.2 g) ve 100 tohum ağırlığı (165.0 g) Osmaniye-2005
çeşidinden belirlenirken, en yüksek bitki başına meyve verimi (122.8 g), meyve
sayısı (49 adet/bitki) ve I. kalite meyve sayısı oranı (% 72.0) Batem-5025
çeşidinden elde edilmiştir. Yağ oranının ise % 33.6-38.3 değerleri arasında değiştiği
belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonucuna göre; meyve verimi ile yüz meyve ağırlığı, bitki başına meyve
verimi ve yüz tane ağırlığı arasında önemli ve olumlu ilişkiler olduğu tespit
edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 2 |