Bu
çalışmada; Bozyazı (Mersin) ilçesinde yaşayan yerel halkın geleneksel gıda
olarak sıklıkla tükettikleri yabani bitkilerin tespit edilmesi ve etnobotanik
zenginliğin gelecek nesillere aktarılması, vurgulanmıştır. 2013-2015 yılları
arasında yürütülen bu çalışma süresince, yerel halk tarafından dağlardan ve
ovalardan gıda amaçlı toplanıla gelen bitkilerden, farklı dönemlerde alınan örnekler
laboratuvara getirilerek teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda; 41
familyaya ait 115 taksonun yerel halk tarafından geleneksel gıdalarla
kullandıkları tespit edilmiştir. Kullanılan bitkilerin daha çok; Lamiaceae,
Orchidaceae, Asteraceae ve Rosaceae familyalarında toplandığı ve bitkilerin en
çok herba (topraküstü), meyve ve yaprak kısımlarının kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca
37 taksonun bu bölgede gıda amacıyla kullanıldığı ilk defa kaydedilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3 |