Van ekolojik koşullarında 2004 ve 2005 yıllarında kişniş popülasyonlarının kullanıldığı bu çalışmada, üç farklı azot dozu (0, 4, 8 kg/da) uygulanmıştır. Denemeler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada: bitki boyu, dal sayısı, şemsiye sayısı, şemsiyede tohum sayısı, 1000 tohum ağırlığı, tohum verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi gibi özellikler incelenmiştir.
Çalışma sonucunda artan azot dozu uygulamalarının bitki boyu, şemsiye sayısı, şemsiyede tohum sayısı, 1000 tohum ağırlığı ve tohum verimini arttırdığı belirlenmiştir. Ancak uçucu yağ verimi bakımından 4 ve 8 kg/da azot uygulamaları arasında istatistiki olarak bir fark görülmemiştir. Her iki deneme yılında da en yüksek tohum verimi 8 kg/da azot dozu uygulaması (111.3 — 121.7 kg/da) ve Burdur ilinden temin edilen kişniş popülasyonundan (129.6 — 134.2 kg/da) elde edilmiştir.
In the present study, three differeni nitrogen doses (0, 4 and 8 kg/da) were applied in coriander plots under Van ecological conditions in 2004-2005. Field trials were arranged in completely randomized design with thres replicateş at experimental fields of Agricultural Faculty of Yüzüncü Yıl University. In the study, some agricultural and technological properties of coriander such as plant height, the number of branches, the number of umbrella, the number of seeds in umbrella, thousand seed weight, seed yield, seed essential oil content and yield were investigated.
In conclusion, plant height, increased nitrogen doses increased the number of umbrella, the number of seeds in umbrella, thousand seed weight and seed yield. Differences between 4 and 8 kg/da nitrogen applications by means of seed essential oil yield were not significant statistically. As the highest seed yields (129.6 and 134.2 kg/da) were obtained from 8 kg/da nitrogen doses, Burdur coriander populations gave the highest seed yields (129.6 — 134.2 kg'da).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2008 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 13 Sayı: 1 |