Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İnsan ve Hayvan Sağlığı Bakımından Omega Yağ Asitleri ve Konjuge Linoleik Asitin Önemi

Yıl 2004, Cilt: 9 Sayı: 1, 25 - 35, 01.01.2004

Öz

Yağlar insan ve hayvanların beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Esansiyel yağ asitleti vücut tarafından üretilemezler ve dışarıdan besinlerle alınmaları gerekmektedir. Esansiyel yağ asitleri omega 3 ve omega 6 yağasitlerini içermektedir. İnsan sağlığı üzerinde bir çok yararlı etkileri olmasından dolayı günümüzde çoklu doymamış yağ asitlerine olan ilgi artmıştır. Özellikle diyetteki olması gereken omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin oranları yoğun olarak tartışılmaktadır.
Omega 6 yağ asitleri kanamaları azaltıcı ve damar daraltıcı özelliğe sahiptirler. Omega 3 yağasitleri ise omega 6'nın tam aksine yangı giderici, antitrombotik, antitritmik, hipolipemik ve damar genişletici özelliğe sahiptirler. Bu etkileriyle omega yağ asitleri kalp hastalıklarında, 2. tip şeker hastalığında, çeşitli kânser (prostat, meme)- vakalarında, obesite de ve iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidirler. Beslenmeyle ilgili söz konusu bu hastalıklardan korunmada halkın omega 6 ve omega 3 yağ asitleri bakımından dengeli beslenebilmeleri için bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Bu makalede, omega yağ asitleri ve konjuge linoleik asitin insan ve hayvan sağlığı açısından önemi belirtilerek beslenme açısından omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin diyetteki oranları tartışılacaktır.

Kaynakça

  • Kaynakça verildi.

İmportance of Omega Fatty Acids and Conjugated Linoleic Acid in Human and Animal Health

Yıl 2004, Cilt: 9 Sayı: 1, 25 - 35, 01.01.2004

Öz

Lipids are important constituents in human and animal diet, Essential fatty acids are not synthesized by body and supplied with foods. Essential fatty acids comprise omega fatty acids and omega 6 fatty acids. Recently, there are a lot ofinterests to tlhe long chain fatty acids because of many beneficial impacts on human health. The ratio of omega 3 and omega 6 fatty acids in the diet has been discussed intensively.
Omega 6 fatty acids have decreasing bleeding and vein narrowing properties. Contrary to omega 6, omega 3 fatty acids have eliminating inflammation, antitrombotic, antiritmic, hypolipemic and vein expanding properties, With these properties, omega fatty acids are effective in preventing cardiovascular diseases, type Il diabetes, valous cancer (prostate, breast) incidences, obesite and rheumatoid arthritis. In order to prevent from such lands of feeding related discases people should be informed about well balanced diet with omega 6 and omega 3 fatty acid containing foods.
In this paper, the importance of omega fatty acids and conjugated linoleic acid in human and animal health and the ratio of omega 3 and omega 6 in the diet are discussed.

Kaynakça

  • Kaynakça verildi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sibel Erdoğan

Murat Demirel

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2004
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdoğan, S., & Demirel, M. (2004). İnsan ve Hayvan Sağlığı Bakımından Omega Yağ Asitleri ve Konjuge Linoleik Asitin Önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(1), 25-35.