This stüdy was carried out to determine the structure of milk processing plants and the major problems faced by those plants in Van Province. Developing some suggestions to those problems was also among the aim of this study. The data required was obtained from four milk processing plants ( two of which was milk factory) by questionnaires. The milk processing plants were classified into three groups according to their milk processing capacities and the analyses were made accordingly.. The total milk processing capacities of all plants were 6975 kg/day. On the other hancı, daily avcrage milk processing at those plants were 3300 kg/ day. Thus (he average capacity utilisation ratio was 63,3 70. Th major part of the milk ( 35,2 % ) was processed to yoghurt following by 29,7 % and 21,9 % for fresh milk and cheese respectively. The major problems faced by those plants were found to be lack of raw material, insufficient personnel with technical and administrative experience, some cuts on the electricity, some breakdown in the piants and difficulties at marketing. Ali these factors contributed to the Iow capacity utilisation ratio.
Bu çalışmada Van ili merkez ilçedeki süt işleme tesislerinin yapısı incelenerek başlıca sorunları ortaya konulmaya çalışılmış ve bazı çözüm önerileri dile getirilmiştir. Çalışmanın esas materyalini merkez ilçede yer alan iki adet süt fabrikası ile iki adet mandıra ile yapılan yüz yüze görüşme sonucu elde edilen orijinal veriler oluşturmuştur. Çalışmada işletmeler, çiğ süt işleme kapasitelerine göre üç gruba ayrılmış veriler bu gruplar bazında ve işletmeler ortalaması olmak üzere incelenmiştir. Tüm işletmelerin ortalama süt işleme kapasiteleri 6975 kg/gün olarak bulunmuştur. İşletmelerin genel olarak günlük çiğ süt işleme miktarları ise 3300 kg/gün olup, ortalama kapasite kullanım oranı ise % 63.4' tür. İşletme başına ortalama günlük sütün mamullere dağılımı incelendiğinde ise, yoğurt %35.2 ile ilk sırayı alırken, bunu sırasıyla %29.7 ile açık içme sütü, %21.9 ile beyaz peynir ve %1 1.7 ile de kaşar peyniri izlemektedir. İşletmelerin tamamında başla hammadde yetersizliği olmak üzere, elektrik kesintisi, arıza, onarım ve satış güçlüğü gibi bir takım nedenlerden kaynaklanan atıl kapasite söz konusudur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1999 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 6 Sayı: 1 |