Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bartın İli Orman İçi Meralarında Azotlu ve Fosforlu Gübrelemenin Yem Değeri Üzerine Etkileri

Yıl 2018, , 295 - 304, 28.09.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.414478

Öz

Bu araştırma Bartın iline bağlı Akmanlar Köyü orman içi mera alanında
farklı dozlarda uygulanan azotlu ve fosforlu gübrelemenin yem kalitesine
etkilerini belirlemek amacıyla 2006 ve 2007 yıllarında iki yıl süre ile
yürütülmüştür. Mera alanına 0, 5 ve 10 kg/da P205 gelecek
şekilde Triple Süper Fosfat ve 0, 5, 10, 15 ve
20 kg/da azot gelecek şekilde Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi uygulanmıştır.
İlk iki biçimden elde edilen otun yem kalitesi değerlendirilmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre birinci biçimden elde edilen otun yem kalitesinin daha yüksek
olduğu belirlenmiştir. Birinci biçimde ortalama ham protein oranı % 16,52 iken
ikinci biçimde % 12,35’e düşmüştür. Kombine gübrelemenin ham protein oranını
artırdığı belirlenmiştir. Nötr deterjan fiber (NDF) oranı artan azot uygulaması
ile birlikte artmış fosfor uygulaması ile azalmıştır. Asit deterjan fiber (ADF)
oranını fosfor uygulamaları etkilemezken, azot uygulamaları artırmıştır. Azot
ve fosforun birlikte etkisi kül oranını artırmıştır. En yüksek nispi yem
değerleri (NYD) birinci biçimden elde edilmiştir. Bartın ve benzer ekolojilerde
meralarda kombine gübrelemenin meranın yem kalitesini olumlu yönde etkilediği
sonucuna varılmıştır. 

Kaynakça

  • Anonymous (1988). SAS/STAT User’s Guide. Version 6. Fourth edn. Vol.2 SAS Instute Inc.. Cary. NC. USA. 1686 p.
  • Akyıldız. R. (1984). Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu 213. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 895. Ankara.
  • Balabanli, C., Albayrak, S., ve Yüksel, O. (2010). Effects of nıtrogen, phosphorus and potassıum fertılızatıon on the qualıty and yıeld of natıve rangeland. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 164–168.
  • Ergon, Kirwan, L., Fystro, G., Bleken, M. A., Collins, R. P., & Rognli, O. A. (2017). Species interactions in a grassland mixture under low nitrogen fertilization and two cutting frequencies. II. Nutritional quality. Grass and Forage Science, 72(2):333–342.
  • Gürsoy, E., ve Macit, M. (2017). Erzurum ili çayır ve meralarında doğal olarak yetişen bazı buğdaygil yem bitkilerinin nispi yem değerleri bakımından karşılaştırılması. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 2708(21): 309–317.
  • Galdamez-Cabrera, N.W., Coffey, K.P., Coblentz, W.K., Turner, J.E., Scarbrough, D.A., Jhonson, Z.B., Gunsaulis, J.L., Daniels, M.B., Helwig,D.H. (2003). In situ ruminal degradation of dry matter ve fiber from bermuda grass fertilized with different nitrogen rates ve harvested on two dates. Animal Feed Science ve Tecnology, 105(1/4):185-198.
  • Çınar, S., Avcı, M., Hatipoğlu, R., Kağan, K., Atış, İ., Tükel, T., Aydemir, D., Yücel, H. (2005). Hanyeri Köyü (Tufanbeyli-Adana) merasının yamaç kesiminde azot ve fosfor gübrelemesinin botanik kompozisyon, ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerine bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi 5-9 Eylül, Antalya, Türkiye, s. 873-877.
  • Gökkuş. A. (1990). Gübreleme, sulama ve otlatmanın Erzurum ovasındaki çayırların kimyasal ve botanik kompozisyonlarına etkileri. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 21(2): 7-24.
  • Göktepe, A. E. (2015). Ruminantlar için Karamba (Lolium multiflorum cv. Caramba) bitkisinin nispi yem değerinin ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Hackmann, T. J.; Sampson, J. D.; Spain, J. N. (2008). Comparing relative feed value with degradation parameters of grass and legume forages. Journal of Animal Scıence, 86(9):2344-2356.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, İ.R. ve TANSI, V. (2011). Türkiye’de ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde çayır-mera alanları, hayvan varlığı ve yem bitkileri tarımının bugünkü durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2):21-32.
  • Kutlu, H.R. (2008). Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü. Ders notu. Z.M. 208. Adana.
  • Martiniello, P. and Paoletti, R. (2002). Residual effects chemical fertilizer on coenoses of Mediterranean pasturelves. Multi-function grasslves: quality forages, animal products ve lvescapes. Proceedings of the 19th General Meeting of the European Grasslve Federariton, La Rochelle, France, 27-30 May, France, pp. 810-811.
  • Mbanzamihigo, L., Fievez, V., da Costa Gomez, C., Piattoni, F., Carlier, L. ve Demeyer, D.(2002). Methane emissions from the rumen of sheep fed a mixed grass-clover pasture at two fertilisation rates in early ve late season. Canadian Journal Animal Science 82(1): 69–77.
  • McLean, R.W. and Ternouth, J.H. (1994). The growth and phosphorus kinetics of steers grazing a subtropical pasture. Australian Journal of Agricultural Research, 54(8):1831-1845.
  • Marshall, S.A., Campell, C.P. and Buchanan-Smith, J.G. (1998). Seasonal changes in quality and botanical composition of a rotationally grazed grass-legume pasture in southern Ontario. Canadian Journal Animal Science, 78(2):205-210.
  • Manga, İ., Altın, M. ve Gökkuş, A. (1986). Erzurum doğal meralarında uzun yıllar gübrelemenin, verim, vejetasyon ve toprağın bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Doğa Tarım ve Orman Dergisi; 10(2): 235-243.
  • Özaslan A., Gökkuş A., Koç A. (1999). Yırtma, gübreleme ve herbisit uygulamalarının taban mer'a vejetasyonlarına etkileri, GAP I. Tarım Kongresi, 26-28 Mayıs, Şanlıurfa, Türkiye, s. 691-702. , Turkey.
  • Palta, Ş., ve Genç Lermi, A. (2017). Bartın ili kent ormanı alt florasındaki otsu bitkilerin bazı özelliklerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi dergisi 5(2):1–8.
  • Rohweder, D.A., R.F. Barnes and N. Jorgensen, (1978). Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. J. Anim. Sci., 47(3): 747-759.
  • Sarwar, M., Khan, M. ve Saeed, M. N. (1999). İnfluence of nitrogen fertilization of mottgrass (Pennisetum purpureum) on its composition, dry matter intake, ruminal charachterisitcs and digestion kinetics in cannulated bufalo bulls. Animal Feed Science ve Technology. 82(1-2):121-130.
  • Türk, M., Albayrak, S., Yüksel, O. (2007). Effects of five different phosphorus ve harvesting stages on forage yield ve quality of narbon vetch. New Zealve Journal of Agricultural Research, 50(4):457-462.
  • Vasileva, V. and Kostov, O. (2002). Effect of different fertilization on the lucerne productivity under water deficiency stress. Multi-function grasslves; quality forages, animal products ve lvescapes. Proceedings of the 19th General Meeting of the European Grasslve Federation, La Rochelle, 27-30 May, France, pp. 484-485.
  • Van Dyke NJ and Anderson PM. (2000). Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890,
  • Virender Sardan Narwal, S.S. (2001). Effect of rhizobium seed inoculation ve nitrogen on fodder quality of berseem (Trifolium alexverinum L.) under differentlevels of phosphorus. Research on Crops, 2(2):123-133.

The Effects of Nitrogen and Phosphor Fertilizers on Fodder Value of Forest Gap Rangeland in Bartın

Yıl 2018, , 295 - 304, 28.09.2018
https://doi.org/10.29133/yyutbd.414478

Öz

This research was carried out to determine the effects of nitrogen and
phoshorus fertilization which were applied in different doses to forest gap rangelands in Akmanlar village of Bartın province
during the 2006 and 2007. The doses of 0, 5 and 10 kg P da-1 of P2O5
as Triple Super Phosphate and 0, 5, 10, 15, 20 kg N da-1 of Calcium
Ammonium Nitrate were applied to rangeland. It was evaluated forage value that
hay obtained from fist and second cut.
the first cut, the mean
crude protein ratio was 16.52%, while the second cut it decreased to 12.35%. It
was determined that the combined fertilizer increased the crude protein ratio.
Nört detergan fibre
(NDF) ratio was increaed with the increasing of nitrogen doses, however it was
decreased with increasing of phosphor doses. The ratio of Asid detergan fibre
(ADF) was decreased with the inreasing of nitrogen doses, however it was not
affected with phosphor applications. The combine affect of nitrogen and
phosphor increased the ash ratio. The highest relative feed value eas obtained
from first cut.
In Bartin and similar ecologies, in pasture combined
fertilizer has been the result of favorably affecting forage quality.

Kaynakça

  • Anonymous (1988). SAS/STAT User’s Guide. Version 6. Fourth edn. Vol.2 SAS Instute Inc.. Cary. NC. USA. 1686 p.
  • Akyıldız. R. (1984). Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu 213. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlar: 895. Ankara.
  • Balabanli, C., Albayrak, S., ve Yüksel, O. (2010). Effects of nıtrogen, phosphorus and potassıum fertılızatıon on the qualıty and yıeld of natıve rangeland. Turkish Journal of Field Crops, 15(2): 164–168.
  • Ergon, Kirwan, L., Fystro, G., Bleken, M. A., Collins, R. P., & Rognli, O. A. (2017). Species interactions in a grassland mixture under low nitrogen fertilization and two cutting frequencies. II. Nutritional quality. Grass and Forage Science, 72(2):333–342.
  • Gürsoy, E., ve Macit, M. (2017). Erzurum ili çayır ve meralarında doğal olarak yetişen bazı buğdaygil yem bitkilerinin nispi yem değerleri bakımından karşılaştırılması. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 2708(21): 309–317.
  • Galdamez-Cabrera, N.W., Coffey, K.P., Coblentz, W.K., Turner, J.E., Scarbrough, D.A., Jhonson, Z.B., Gunsaulis, J.L., Daniels, M.B., Helwig,D.H. (2003). In situ ruminal degradation of dry matter ve fiber from bermuda grass fertilized with different nitrogen rates ve harvested on two dates. Animal Feed Science ve Tecnology, 105(1/4):185-198.
  • Çınar, S., Avcı, M., Hatipoğlu, R., Kağan, K., Atış, İ., Tükel, T., Aydemir, D., Yücel, H. (2005). Hanyeri Köyü (Tufanbeyli-Adana) merasının yamaç kesiminde azot ve fosfor gübrelemesinin botanik kompozisyon, ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerine bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi 5-9 Eylül, Antalya, Türkiye, s. 873-877.
  • Gökkuş. A. (1990). Gübreleme, sulama ve otlatmanın Erzurum ovasındaki çayırların kimyasal ve botanik kompozisyonlarına etkileri. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 21(2): 7-24.
  • Göktepe, A. E. (2015). Ruminantlar için Karamba (Lolium multiflorum cv. Caramba) bitkisinin nispi yem değerinin ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Hackmann, T. J.; Sampson, J. D.; Spain, J. N. (2008). Comparing relative feed value with degradation parameters of grass and legume forages. Journal of Animal Scıence, 86(9):2344-2356.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, İ.R. ve TANSI, V. (2011). Türkiye’de ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde çayır-mera alanları, hayvan varlığı ve yem bitkileri tarımının bugünkü durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2):21-32.
  • Kutlu, H.R. (2008). Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü. Ders notu. Z.M. 208. Adana.
  • Martiniello, P. and Paoletti, R. (2002). Residual effects chemical fertilizer on coenoses of Mediterranean pasturelves. Multi-function grasslves: quality forages, animal products ve lvescapes. Proceedings of the 19th General Meeting of the European Grasslve Federariton, La Rochelle, France, 27-30 May, France, pp. 810-811.
  • Mbanzamihigo, L., Fievez, V., da Costa Gomez, C., Piattoni, F., Carlier, L. ve Demeyer, D.(2002). Methane emissions from the rumen of sheep fed a mixed grass-clover pasture at two fertilisation rates in early ve late season. Canadian Journal Animal Science 82(1): 69–77.
  • McLean, R.W. and Ternouth, J.H. (1994). The growth and phosphorus kinetics of steers grazing a subtropical pasture. Australian Journal of Agricultural Research, 54(8):1831-1845.
  • Marshall, S.A., Campell, C.P. and Buchanan-Smith, J.G. (1998). Seasonal changes in quality and botanical composition of a rotationally grazed grass-legume pasture in southern Ontario. Canadian Journal Animal Science, 78(2):205-210.
  • Manga, İ., Altın, M. ve Gökkuş, A. (1986). Erzurum doğal meralarında uzun yıllar gübrelemenin, verim, vejetasyon ve toprağın bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Doğa Tarım ve Orman Dergisi; 10(2): 235-243.
  • Özaslan A., Gökkuş A., Koç A. (1999). Yırtma, gübreleme ve herbisit uygulamalarının taban mer'a vejetasyonlarına etkileri, GAP I. Tarım Kongresi, 26-28 Mayıs, Şanlıurfa, Türkiye, s. 691-702. , Turkey.
  • Palta, Ş., ve Genç Lermi, A. (2017). Bartın ili kent ormanı alt florasındaki otsu bitkilerin bazı özelliklerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi dergisi 5(2):1–8.
  • Rohweder, D.A., R.F. Barnes and N. Jorgensen, (1978). Proposed hay grading standards based on laboratory analyses for evaluating quality. J. Anim. Sci., 47(3): 747-759.
  • Sarwar, M., Khan, M. ve Saeed, M. N. (1999). İnfluence of nitrogen fertilization of mottgrass (Pennisetum purpureum) on its composition, dry matter intake, ruminal charachterisitcs and digestion kinetics in cannulated bufalo bulls. Animal Feed Science ve Technology. 82(1-2):121-130.
  • Türk, M., Albayrak, S., Yüksel, O. (2007). Effects of five different phosphorus ve harvesting stages on forage yield ve quality of narbon vetch. New Zealve Journal of Agricultural Research, 50(4):457-462.
  • Vasileva, V. and Kostov, O. (2002). Effect of different fertilization on the lucerne productivity under water deficiency stress. Multi-function grasslves; quality forages, animal products ve lvescapes. Proceedings of the 19th General Meeting of the European Grasslve Federation, La Rochelle, 27-30 May, France, pp. 484-485.
  • Van Dyke NJ and Anderson PM. (2000). Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890,
  • Virender Sardan Narwal, S.S. (2001). Effect of rhizobium seed inoculation ve nitrogen on fodder quality of berseem (Trifolium alexverinum L.) under differentlevels of phosphorus. Research on Crops, 2(2):123-133.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Genç Lermi

Suzan Altınok

Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2018
Kabul Tarihi 15 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Genç Lermi, A., & Altınok, S. (2018). Bartın İli Orman İçi Meralarında Azotlu ve Fosforlu Gübrelemenin Yem Değeri Üzerine Etkileri. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 28(3), 295-304. https://doi.org/10.29133/yyutbd.414478

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.