Edible
films and coatings produced by the use of edible carbohydrates, proteins and
lipids are applied as a thin film on the surface of foodstuffs and have an
important role on the protection, distribution and marketing of foods. The most
significant function of edible films is to protect the product against
mechanical damage and physical, chemical and microbiological spoilage. In
recent years, the focus is on edible films and coatings that reveal their
potential as carriers of microorganisms. In general, probiotic bacteria and
antagonistic yeasts are incorporated in carrier edible films and coatings of
living microorganisms. Probiotic carrier films provide production of functional
foods as well as preservation from microbial contamination and extension of shelf
life due to their antimicrobial activity. Antagonist yeasts are mainly used for
fruit and vegetables and play role as biocontrol agent in delaying postharvest
decay and increasing their stability. In this study; information on the
production of edible films and coatings and the materials used in their
production was given. Furthermore, the studies conducted on microorganism incorporated
edible films and coatings were summarized.
Bacteria Food packaging Food shelf life Yeast Edible film and coating
Yenilebilir özellikteki karbonhidrat, protein ve lipitlerin kullanımı
ile üretilen yenilebilir film ve kaplamalar, gıdaların yüzeyine ince bir film
olarak uygulanmakta olup gıdaların korunmasında, dağıtım ve pazarlanmasında
önemli bir yere sahiptirler. Yenilebilir filmlerin en önemli işlevi, ürünü
mekanik hasar ile fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı
korumaktır. Yenilebilir film ve kaplamalar üzerinde son yıllarda çalışılan en
önemli konulardan birisi, bunların mikroorganizma taşıyıcısı olarak kullanılma
potansiyellerinin ortaya konulmasıdır. Mikroorganizma taşıyıcısı yenilebilir
film ve kaplama uygulamalarında genellikle probiyotik bakteriler ve
antagonistik mayalar kullanılmaktadır. Probiyotik taşıyıcısı filmler,
fonksiyonel bir gıda üretiminin yanı sıra antimikrobiyel özellikleri ile gıdaların
kontaminasyondan korunması ve raf ömürlerinin uzatılmasını da sağlamaktadırlar.
Antagonist mayalar ise, daha çok meyve ve sebzelerde kullanılmakta ve onların
hasat sonrası çürümelerinin geciktirilmesi ile dayanımlarının artırılmasında
biyokontrol ajanı olarak rol oynamaktadır. Bu çalışmada; yenilebilir filmler ve
kaplamaların üretimi ile bunların üretiminde kullanılan materyaller hakkında
bilgi verilmekte ve mikroorganizma taşıyıcısı yenilebilir filmler hakkında yapılmış
olan çalışmalar özetlenmektedir.
Bakteri Gıda ambalajlama Gıda raf ömrü Maya Yenilebilir film ve kaplama
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.