This study was conducted to determine the effects of complete yeast product Diamond V XP (Sacchaomyces cerevisiae) as a feed additive on milk production and milk fat in dairy cows. 80 Holstein dairy cows in early lactation period were used as animal material in this study. The experiment lasted in 40 days. While control group which were not included yeast culture, the treatment group consisted of an intake ofDiamond V XP (60g/head/day) yeast culture with concentrate feed. In the experiment, all the dairy cattle were fed with a diet consisting of 10 kg/head sugar beep pulp, 9.5 kg/head commercial dairy feed (%19 Crude proteins, 2800 ME Kcal/kg) and free wheat straw. Milk fat was not influenced by Diamond V XP supplementation. However milk production was both numerically and statistically higher in Diamond V XP group. Average milk productions in control and treatment groups were determined as 19.35 and 20.13 kg/day respectively (P<0.0001). In conclusion, the addition of Diamond V XP to dairy cows rations in early lactation period increased the efficiency of milk production without any negative effect on animal health and performance.
Yeast culture Saccharomyces cerevisiae Dairy Milk production Milk fat
Bu çalışma, bir yem katkı maddesi olarak Diamond V XP (Sacchaomyces cerevisiae) isimli tam maya ürününün süt sığırlarında süt verimi ve süt yağı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak erken laktasyon döneminde bulunan 80 adet Holstein ırkı süt sığırı kullanılmıştır. Deneme 40 gün sürmüştür. Maya kültürü katkısının ilave yapılmadığı grup kontrol grubunu oluştururken, konsantre yemle birlikte 60 g/hayvan/gün Diamond V XP maya kültürü verilen grup muamele grubunu oluşturmuştur. Denemedeki her iki gruba hayvan başına, 10 kg yaş şeker pancarı posası, 9.5 kg ticari süt yemi (%19 HP, 2800 ME kcal/kg) ile birlikte serbest saman verilmiştir. Maya kültürü katkısının süt yağı üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmaz iken, süt verimi üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Kontrol ve muamele gruplarının ortalama süt verimi, sırasıyla 19.35 ve 20.13 kg/gün olarak belirlenmiştir (P<0.0001). Sonuç olarak, erken laktasyon dönemindeki süt sığırı rasyonlarında Diamond V XP maya kültürünün hayvanların performansını ve sağlığını olumsuz etkilemeksizin süt verimini arttırmak amacıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Maya kültürü Saccharomyces cerevisia Süt ineği Süt verimi Süt yağı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 23 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.