Bu çalışmada sıcaklık (30, 50 ve 70 °C), süre
(0, 10 ve 20 gün), bakır ve demir iyonu derişimleri (0, 0.15 ve 0.3 mg/kg yağ),
ve askorbil palmitatın (AP) (0, 200 ve 400 mg/kg yağ) soya yağının peroksit
değeri (PD), malonaldehit (MAD) ve hegzanal (HEX) içerikleri üzerindeki
etkileri hızlandırılmış oksidasyon ortamında yanıt yüzey yöntemi (YYY) ile
araştırılmıştır. Soya yağının zengin linoleik asit (C18:2) içeriği (%55.81) ile
birlikte %8.69 oranında linolenik asite (C18:3) sahip olduğu saptanmıştır. Toplam tokoferol içeriği 538.5 mg/kg yağ
olarak bulunmuştur. Veriler, sıcaklık ve sürenin yağların PD, MAD ve HEX
içeriklerini önemli düzeyde artırdığını göstermektedir (P<0.05). AP’ın peroksitlerin
oluşumunu önleyici etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Bakır içeren
örneklerin demir içerenlerle karşılaştırıldığında, daha yüksek PD ve MAD
değerleri gösterdikleri tespit edilmiştir. Genel olarak bakır ve demirin
oksidasyonu önemli düzeyde etkilemedikleri saptanmıştır (P>0.05). Sıcaklık
ve sürenin soya yağının oksidasyonunu etkileyen en önemli etmenler oldukları
tespit edilmiştir (P<0.05). YYY, örnek
ve analiz sayısının azalması ile birlikte farklı faktörlerin oksidatif
parametreler üzerindeki etkilerinin topluca değerlendirilmesine olanak
sağlamıştır.
Soya yağı Yağ asidi bileşimi Peroksit değeri Malonaldehit Hegzanal Hegzanal Yanıt yüzey yöntemi
In this study, the
effects of temperature (30, 50 ve 70 °C), time (0, 10
ve 20 days), concentration of copper and iron ions (0, 0.15 ve 0.3 mg kg-1
oil) and ascorbyl palmitate (AP) (0, 200 ve 400 mg kg-1 oil) on
peroxide value (PV), malonaldehyde (MAD) and hexanal (HEX) content of soybean
oil under accelerated oxidation conditions have been evaluated by response
surface method (RSM). Besides
of its rich linoleic acid (C18:2) content (55.81%), soybean oil had 8.69%
linolenic acid (C18:3). The total tocopherol content of soybean oil was 538.5
mg kg-1 oil. Data obtained showed that temperature and time
significantly increased (P<0.05) PV, MAD and HEX content of the samples. AP
significantly decreased the formation of peroxides (P<0.05). Samples with
copper showed higher PV and HEX values compared to those with iron. In general,
the presence of copper and iron did not significantly (P>0.05) affect the
oxidation. It’s concluded that temperature and time were the most important
parameters affecting soybean oil oxidation (P<0.05). In addition to the
reduced number of experimental runs, RSM provided an overall evaluation of the
effects of different factors on oxidation parameters.
Hexanal Malonaldehyde Peroxide value Soybean oil Fatty acid composition Response surface method
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.