Honey is an important bee product for the economies
of the country as a sector as well as important for nutrition. The European
Union (EU) and Turkey are ranked second and third in the world after China in honey
production. The EU is the largest importer of honey and exports high quality
honey to international markets. Despite the potential to have the honey
production in terms of quantity and diversity of Turkey, has not yet come to
the place it deserves in the international markets. The EU's success in honey
production and trade has been effective in protecting honey with a geographical
indications system for a long time and supporting the sector with systematic
practices. In this study, geographical indications and trade practices in terms
of honey production in Turkey is evaluated in the EU special. The study is a research
article covering the ten-year period between 2007-2016.
European Union Honey Honey Trade Geographical indication Turkey
Bal,
beslenme için önemli olduğu kadar, bir sektör olarak ülke ekonomileri için de
önemli bir arı ürünüdür. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye dünya bal üretiminde
Çin’den sonra ikinci ve üçüncü sıradadır. AB, en büyük bal ithalatçısı
olmasının yanında uluslararası piyasalara yüksek kaliteli bal ihraç etmektedir.
Türkiye ise bal üretim miktarı ve çeşitliliği yönünden sahip olduğu potansiyele
rağmen, henüz uluslararası piyasalarda hak ettiği yere gelememiştir. AB’nin bal
üretim ve ticaretindeki başarısı üzerinde balların uzun zamandan beri coğrafi
işaret sistemi ile korunması ve sektörün sistematik uygulamalarla desteklenmesi
etkili olmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de bal üretim ve ticareti açısından
coğrafi işaret uygulamaları AB örneğinde değerlendirilmiştir. Çalışma 2007-2016
yılları arasındaki on yıllık dönemi kapsayan bir araştırma makalesidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 3 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.