BibTex RIS Kaynak Göster

Van'da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması

Yıl 2012, Cilt: 23 Sayı: 2, 65 - 69, 01.06.2012

Öz

Kaynakça

  • Akdemir Ç, Altıntaş A (2004). Ankara’da işlenen sütlerde aflatoksin M1 varlığının ve düzeylerinin HPLC ile araştırılması. Ank Üniv Vet Fak Derg, 51, 175-179.
  • Akgül A (1997). Tıbbi Araştırmalarda İstatiksel Analiz Teknikleri, SPSS Uygulamaları. YÖK Matbaası, Ankara.
  • Anonim (2002). Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviyelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ. Tebliğ No: 2002/63, 23 Eylül 2002 tarihli ve 24885 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Anonymous (1993). Some natural occuring substances: Food items and constituents heterocyclic aromatic amines and mycotoxins. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to human (Vol. 56), International Agency for Research on Cancer.
  • Anonymous (2006a). Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of aflatoxin M1. Art.No.:R1101, R-Biopharm AG, Darmstadt, Germany.
  • Anonymous (2006b). EC No: 1881/2006 of 19 December 2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Off J Eur Union, 364, 5-24.
  • Atasever M, Nizamlıoğlu M, Özturhan K, Karakaya Y, Ünsal C (2006). Erzurum bölgesinde tüketime sunulan süt ve süt ürünlerinin aflatoksin Myönünden incelenmesi. 2. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi (Uluslar arası katılımlı) Bildiri Kitabı, sh:231-240, 18-20 Eylül 2006, İstanbul.
  • Atasever MA, Adıgüzel G, Atasever M, Özlü H, Özturan K (2010). Occurence of aflatoxin M in UHT milk in Erzurum-Turkey. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16(Suppl A), 119-122.
  • Bakirci I (2001). A study on the occurence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey. Food Control, 12, 47-51.
  • Barbieri G, Bergamini C, Ori E, Resca P (1994). Aflatoxin M1 in Parmesan cheese: HPLC determination. J Food Sci, 59, 1313-1331.
  • Buldu HM, Koç AN, Uraz G (2011). Aflatoxin M1 kontamination in cow’s milk in Kayseri (central Turkey). Turk J Vet Anim Sci, 35 (2), 87-91.
  • Cano-Sancho G, Marin S, Ramos AJ, Peris-Vicente J, Sanchis V (2010). Occurrence of aflatoxin M1 and exposure assessment in Catalonia (Spain). Rev Iberoam Micol, 27 (3), 130–135.
  • Çoksöyler N, Gültaktı Y, Demir C, Aşkın O, Andiç S, Karadaş F (2006). Van yöresinde üretilen sütlerde aflatoksin M1 düzeyleri. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu, 99-104 s, 18-19 Eylül 2003, İstanbul.
  • Creppy EE (2002). Update of survey, regulation and toxic effects of mycotoxins in Europe Toxicol Letters, 127, 19-28.
  • Decastelli L, Lai J, Gramaglia M, Monaco A, Nachtmann C, Oldano F, Ruffier M, Sezian A, Bandirola C (2007). Aflatoxins occurence in milk and feed in Northern Italy during 2004-2005. Food Control, 18, 1263- 1266.
  • Demirel M, Yıldırım A (2000). Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunun saptanması. YYÜ Zir Fak Tar Bil Derg, 10 (1),77-83.
  • Fallah AA (2010). Assessment of aflatoxin M1 contamination in pasteurized and UHT milk marketed in central part of Iran. Food Chem Toxicol, 8 (3), 988-991.
  • Galvano F, Galofaro V, Galvano G (1996). Occurence and stability of aflatoxin M1 in milk and milk products: A worldwide review. J Food Protect, 59 (10), 1079-1090.
  • Ghanem I, Orfi M. (2009). Aflatoxin M1 in raw, pasteurized and powdered milk available in the Syrian market. Food Control, 20 (6), 603-605.
  • Gücükoğlu A, Çadırcı Ö, Özpınar N (2010). UHT süt ve peynir örneklerinde aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. Etlik Vet Mikrobiyol Derg, 21, 45-50.
  • Gündinç U, Filazi A (2009). Detection of aflatoxin M1 concentrations in UHT milk consumed in Turkey markets by ELISA. Pak J Biol Sci, 12 (8), 653-656.
  • Kamkar A, Jahed Khaniki GhR, Alavi SA (2011). Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Ardebil of Iran. Iran. J Environ Health Sci Eng, 8 (2), 123-128.
  • Kırdar SS (2006). Süt ve süt ürünlerinde mikotoksinler. Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bildiriler Kitabı, s: 307-310, 24-26 Mayıs 2006, Bolu.
  • Kırımhan EÜ (2005). Ankara’da satışa sunulan içme sütlerinin aflatoksin M1 düzeyi ve çeşitli ısıl işlemlerin AFM1 stabilitesi üzerine etkisi. Y Lisans Tezi, 66 s., Ank Üniv Fen Bil Enst, Ankara.
  • Kireçci E, Savaşçı M, Ayyıldız A (2007). Sarıkamış’ta tüketilen süt ve peynir ürünlerinde aflatoksin M varlığının belirlenmesi. İnfek Derg, 21 (2), 93-96.
  • Kök Z (2006). Aydın ili ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinde aflatoksin varlığının araştırılması. Y. Lisans Tezi, 72 s., AMÜ Sağ Bil Enst, Aydın.
  • Liu Y, Felicia W (2010). Global burden of aflatoxin-induced hepatocellular carcinoma: A risk assessment. Environ Health Persp, 118 (6), 818-825.
  • Martins ML, Martins HM (2000). Aflatoxin M1 in raw and ultra high temperature-treated milk commercialized in Portugal. Food Addit Contam., 17 (10), 871-874.
  • Nuryono N, Agus A, Wedhastri S, Maryudani YB, Sigit Setyabudi FMC, Böhm J, Razzazi-Fazeli E (2009). A limited survey of aflatoxin M1 in milk from Indonesia by ELISA. Food Control, 20 (8),721–724.
  • Oruç HH, Kalkanlı Ö, Cengiz M, Sonal S (2005). Bursa'nın ova ve dağ köylerinden toplanan çiğ sütlerde aflatoksin M1 düzeyleri. II. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu 23-24 Mayıs 2005, 124-127s, İstanbul.
  • Pittet A (1998). Natural occurence of mycotoxins in foods and feeds – an updated review. Rev Med Vet, 149, 479-492.
  • Piva G, Pietri A, Galazzi L, Curto O (1987). Aflatoxin M1 occurrence in dairy products marketed in Italy. Food Addit Contam, 5, 133-139.
  • Rahimi E, Shakerian A, Jafariyan M, Ebrahimi M, Riahi M (2009). Occurrence of aflatoxin M1 in raw, pasteurized and UHT milk commercialized in Esfahan and Shahr-e Kord, Iran. Food Sec, 1, 317– 320.
  • Sefidgar SAA, Gholampour A, Khosravi AR, Roudbar-Mohammadi S (2008). Presence of aflatoxin M1 in raw milk at cattle farms in Babol, Iran. Pak J Biol Sci, 11, 484-486.
  • Shephard GS (2009). Aflatoxin analysis at the beginning of the twenty-first century. Anal Bioanal Chem, 395, 1215-1224.
  • Shundo L, Sabino M (2006). Aflatoxin M1 in milk by immunoaffinity column cleanup with TLC/HPLC determination. Braz J Microbiol, 37, 164-167.
  • Shundo L, Navas SA, Lamardo LCA, Ruvieri V, Sabino M (2009). Estimate of aflatoxin M1 exposure in milk and occurrence in Brazil. Food Control, 20(7),655-657.
  • Sweeney M, Dobson ADW (1998). Mycotoxin production by Aspergillus, Fusarium and Penicillium species. Int J Food Microbiol, 43,141-158.
  • Şanlı Y (1995). Mikotoksinler. Veteriner Klinik Toksikoloji, (Ed. Sezai Kaya), sh: 283-306, Medisan Yayınevi, Medisan Yayın Serisi no:21, Ankara.
  • Tekinsen KK, HS Eken (2008). Aflatoxin M1 levels in UHT milk and kashar cheese consumed in Turkey. Food Chem Toxicol, 46, 3287-3289.
  • Topcu, SÖ (2006). Ankara sokak sütü ve peynir örneklerinden maya izolasyonu, sütlerden aflatoksin M1 tayini. Y Lisans Tezi, 97 s., Gazi Üniv Fen Bil Enst, Ankara
  • Tunail N (2000). Funguslar ve Mikotoksinler. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı, 522 s, Sim Matbaası, Ankara.
  • Unusan N (2006). Occurence of aflatoxin M1 in UHT milk in Turkey. Food and Chem Toxicol, 44 (11), 1897-1900.
  • Van Egmond HP (1989). Mycotoxins in dairy products. Elsevier Applied Science, London, 272 s, USA.
  • Veldman A (1992). Effect of Sorbentia on carry-over of aflatoxin from cow feed to milk. Milchwissenschaft, 47, 777-780.
  • Wang JS, Tang L (2004). Epidemiology of aflatoxin exposure and human liver cancer. J Toxicol, 23 (2,3), 249-271.

Van'da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması

Yıl 2012, Cilt: 23 Sayı: 2, 65 - 69, 01.06.2012

Öz

Bu araştırma Van ilinde tüketime sunulan UHT sterilize inek sütlerinde aflatoksin M1 (AFM1) varlığını ve seviyesini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Van ilinde bulunan süpermarketlerde satışa sunulan 25 adet tam yağlı ve 25 adet de yarım yağlı olmak üzere toplam 50 adet UHT sterilize süt örneği AFM1 varlığı ve seviyesi yönünden ELISA tekniği ile incelenmiştir. Analize alınan 25 adet tam yağlı UHT sterilize inek sütü örneğinden 23 tanesinde (%92) AFM1 düzeyi 22.57 ile 76.58 ng/l arasında ortalama 42.78±14.81 ng/l olarak bulunurken, 2 tanesinde (%8) ise 80 ng/l’den yüksek seviyede AFM1 tespit edilmiştir. İncelenen 25 adet yarım yağlı UHT sterilize inek sütü örneğinin ise 21 tanesinde (%84) AFM1 düzeyi 7.61 ile 58.78 ng/l arasında ortalama 38.73±10.98 ng/l olarak bulunurken, 4 (%16) örnekte ise 80 ng/l’den yüksek seviyede AFM1 tespit edilmiştir. Analize alınan tam yağlı UHT sterilize süt örneklerinin 9 tanesinin (%36), yarım yağlı UHT sterilize süt örneklerinin ise 7 tanesinin (%28) AFM1 seviyesi yönünden Türk Gıda Kodeksi’nde süt için verilen limitlere (50 ng/l) uygun olmadığı ortaya konmuştur. Tüketime sunulan UHT sterilize inek sütü örneklerinde yasal limitlerden yüksek seviyede AFM1 tespit edilmesi, bu ürünlerin tüketilmesinin halk sağlığı yönünden ciddi bir risk oluşturduğunu göstermektedir

Kaynakça

  • Akdemir Ç, Altıntaş A (2004). Ankara’da işlenen sütlerde aflatoksin M1 varlığının ve düzeylerinin HPLC ile araştırılması. Ank Üniv Vet Fak Derg, 51, 175-179.
  • Akgül A (1997). Tıbbi Araştırmalarda İstatiksel Analiz Teknikleri, SPSS Uygulamaları. YÖK Matbaası, Ankara.
  • Anonim (2002). Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviyelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ. Tebliğ No: 2002/63, 23 Eylül 2002 tarihli ve 24885 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Anonymous (1993). Some natural occuring substances: Food items and constituents heterocyclic aromatic amines and mycotoxins. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to human (Vol. 56), International Agency for Research on Cancer.
  • Anonymous (2006a). Enzyme immunoassay for the quantitative analysis of aflatoxin M1. Art.No.:R1101, R-Biopharm AG, Darmstadt, Germany.
  • Anonymous (2006b). EC No: 1881/2006 of 19 December 2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Off J Eur Union, 364, 5-24.
  • Atasever M, Nizamlıoğlu M, Özturhan K, Karakaya Y, Ünsal C (2006). Erzurum bölgesinde tüketime sunulan süt ve süt ürünlerinin aflatoksin Myönünden incelenmesi. 2. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi (Uluslar arası katılımlı) Bildiri Kitabı, sh:231-240, 18-20 Eylül 2006, İstanbul.
  • Atasever MA, Adıgüzel G, Atasever M, Özlü H, Özturan K (2010). Occurence of aflatoxin M in UHT milk in Erzurum-Turkey. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16(Suppl A), 119-122.
  • Bakirci I (2001). A study on the occurence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey. Food Control, 12, 47-51.
  • Barbieri G, Bergamini C, Ori E, Resca P (1994). Aflatoxin M1 in Parmesan cheese: HPLC determination. J Food Sci, 59, 1313-1331.
  • Buldu HM, Koç AN, Uraz G (2011). Aflatoxin M1 kontamination in cow’s milk in Kayseri (central Turkey). Turk J Vet Anim Sci, 35 (2), 87-91.
  • Cano-Sancho G, Marin S, Ramos AJ, Peris-Vicente J, Sanchis V (2010). Occurrence of aflatoxin M1 and exposure assessment in Catalonia (Spain). Rev Iberoam Micol, 27 (3), 130–135.
  • Çoksöyler N, Gültaktı Y, Demir C, Aşkın O, Andiç S, Karadaş F (2006). Van yöresinde üretilen sütlerde aflatoksin M1 düzeyleri. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu, 99-104 s, 18-19 Eylül 2003, İstanbul.
  • Creppy EE (2002). Update of survey, regulation and toxic effects of mycotoxins in Europe Toxicol Letters, 127, 19-28.
  • Decastelli L, Lai J, Gramaglia M, Monaco A, Nachtmann C, Oldano F, Ruffier M, Sezian A, Bandirola C (2007). Aflatoxins occurence in milk and feed in Northern Italy during 2004-2005. Food Control, 18, 1263- 1266.
  • Demirel M, Yıldırım A (2000). Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunun saptanması. YYÜ Zir Fak Tar Bil Derg, 10 (1),77-83.
  • Fallah AA (2010). Assessment of aflatoxin M1 contamination in pasteurized and UHT milk marketed in central part of Iran. Food Chem Toxicol, 8 (3), 988-991.
  • Galvano F, Galofaro V, Galvano G (1996). Occurence and stability of aflatoxin M1 in milk and milk products: A worldwide review. J Food Protect, 59 (10), 1079-1090.
  • Ghanem I, Orfi M. (2009). Aflatoxin M1 in raw, pasteurized and powdered milk available in the Syrian market. Food Control, 20 (6), 603-605.
  • Gücükoğlu A, Çadırcı Ö, Özpınar N (2010). UHT süt ve peynir örneklerinde aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. Etlik Vet Mikrobiyol Derg, 21, 45-50.
  • Gündinç U, Filazi A (2009). Detection of aflatoxin M1 concentrations in UHT milk consumed in Turkey markets by ELISA. Pak J Biol Sci, 12 (8), 653-656.
  • Kamkar A, Jahed Khaniki GhR, Alavi SA (2011). Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Ardebil of Iran. Iran. J Environ Health Sci Eng, 8 (2), 123-128.
  • Kırdar SS (2006). Süt ve süt ürünlerinde mikotoksinler. Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bildiriler Kitabı, s: 307-310, 24-26 Mayıs 2006, Bolu.
  • Kırımhan EÜ (2005). Ankara’da satışa sunulan içme sütlerinin aflatoksin M1 düzeyi ve çeşitli ısıl işlemlerin AFM1 stabilitesi üzerine etkisi. Y Lisans Tezi, 66 s., Ank Üniv Fen Bil Enst, Ankara.
  • Kireçci E, Savaşçı M, Ayyıldız A (2007). Sarıkamış’ta tüketilen süt ve peynir ürünlerinde aflatoksin M varlığının belirlenmesi. İnfek Derg, 21 (2), 93-96.
  • Kök Z (2006). Aydın ili ve çevresinde üretilen süt ve süt ürünlerinde aflatoksin varlığının araştırılması. Y. Lisans Tezi, 72 s., AMÜ Sağ Bil Enst, Aydın.
  • Liu Y, Felicia W (2010). Global burden of aflatoxin-induced hepatocellular carcinoma: A risk assessment. Environ Health Persp, 118 (6), 818-825.
  • Martins ML, Martins HM (2000). Aflatoxin M1 in raw and ultra high temperature-treated milk commercialized in Portugal. Food Addit Contam., 17 (10), 871-874.
  • Nuryono N, Agus A, Wedhastri S, Maryudani YB, Sigit Setyabudi FMC, Böhm J, Razzazi-Fazeli E (2009). A limited survey of aflatoxin M1 in milk from Indonesia by ELISA. Food Control, 20 (8),721–724.
  • Oruç HH, Kalkanlı Ö, Cengiz M, Sonal S (2005). Bursa'nın ova ve dağ köylerinden toplanan çiğ sütlerde aflatoksin M1 düzeyleri. II. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu 23-24 Mayıs 2005, 124-127s, İstanbul.
  • Pittet A (1998). Natural occurence of mycotoxins in foods and feeds – an updated review. Rev Med Vet, 149, 479-492.
  • Piva G, Pietri A, Galazzi L, Curto O (1987). Aflatoxin M1 occurrence in dairy products marketed in Italy. Food Addit Contam, 5, 133-139.
  • Rahimi E, Shakerian A, Jafariyan M, Ebrahimi M, Riahi M (2009). Occurrence of aflatoxin M1 in raw, pasteurized and UHT milk commercialized in Esfahan and Shahr-e Kord, Iran. Food Sec, 1, 317– 320.
  • Sefidgar SAA, Gholampour A, Khosravi AR, Roudbar-Mohammadi S (2008). Presence of aflatoxin M1 in raw milk at cattle farms in Babol, Iran. Pak J Biol Sci, 11, 484-486.
  • Shephard GS (2009). Aflatoxin analysis at the beginning of the twenty-first century. Anal Bioanal Chem, 395, 1215-1224.
  • Shundo L, Sabino M (2006). Aflatoxin M1 in milk by immunoaffinity column cleanup with TLC/HPLC determination. Braz J Microbiol, 37, 164-167.
  • Shundo L, Navas SA, Lamardo LCA, Ruvieri V, Sabino M (2009). Estimate of aflatoxin M1 exposure in milk and occurrence in Brazil. Food Control, 20(7),655-657.
  • Sweeney M, Dobson ADW (1998). Mycotoxin production by Aspergillus, Fusarium and Penicillium species. Int J Food Microbiol, 43,141-158.
  • Şanlı Y (1995). Mikotoksinler. Veteriner Klinik Toksikoloji, (Ed. Sezai Kaya), sh: 283-306, Medisan Yayınevi, Medisan Yayın Serisi no:21, Ankara.
  • Tekinsen KK, HS Eken (2008). Aflatoxin M1 levels in UHT milk and kashar cheese consumed in Turkey. Food Chem Toxicol, 46, 3287-3289.
  • Topcu, SÖ (2006). Ankara sokak sütü ve peynir örneklerinden maya izolasyonu, sütlerden aflatoksin M1 tayini. Y Lisans Tezi, 97 s., Gazi Üniv Fen Bil Enst, Ankara
  • Tunail N (2000). Funguslar ve Mikotoksinler. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı, 522 s, Sim Matbaası, Ankara.
  • Unusan N (2006). Occurence of aflatoxin M1 in UHT milk in Turkey. Food and Chem Toxicol, 44 (11), 1897-1900.
  • Van Egmond HP (1989). Mycotoxins in dairy products. Elsevier Applied Science, London, 272 s, USA.
  • Veldman A (1992). Effect of Sorbentia on carry-over of aflatoxin from cow feed to milk. Milchwissenschaft, 47, 777-780.
  • Wang JS, Tang L (2004). Epidemiology of aflatoxin exposure and human liver cancer. J Toxicol, 23 (2,3), 249-271.
Toplam 46 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özgür İşleyici Bu kişi benim

Fatih Morul Bu kişi benim

Yakup Can Sancak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İşleyici, Ö., Morul, F., & Sancak, Y. C. (2012). Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(2), 65-69.
AMA İşleyici Ö, Morul F, Sancak YC. Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. Haziran 2012;23(2):65-69.
Chicago İşleyici, Özgür, Fatih Morul, ve Yakup Can Sancak. “Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23, sy. 2 (Haziran 2012): 65-69.
EndNote İşleyici Ö, Morul F, Sancak YC (01 Haziran 2012) Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23 2 65–69.
IEEE Ö. İşleyici, F. Morul, ve Y. C. Sancak, “Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması”, YYU Vet Fak Derg, c. 23, sy. 2, ss. 65–69, 2012.
ISNAD İşleyici, Özgür vd. “Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23/2 (Haziran 2012), 65-69.
JAMA İşleyici Ö, Morul F, Sancak YC. Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. 2012;23:65–69.
MLA İşleyici, Özgür vd. “Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 23, sy. 2, 2012, ss. 65-69.
Vancouver İşleyici Ö, Morul F, Sancak YC. Van’da Tüketime Sunulan UHT Sterilize İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyinin Araştırılması. YYU Vet Fak Derg. 2012;23(2):65-9.