Bu çalışma, yumurtlama döneminde bulunan bıldırcın rasyonlarına katılan organik ve inorganik
magnezyum katkılarının yumurta verimi ve kalitesi ile canlı ağırlık üzerine olan etkilerini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak 12 haftalık yaşta 264 adet dişi bıldırcın
(Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar başlangıç canlı ağırlıkları eşit olan 4 gruba
ayrılmıştır. Gruplar, her kafeste 11 hayvanın bulunduğu 6 tekerrürden oluşmuştur. Rasyonlara katılan
üç farklı magnezyum kaynağı araştırma gruplarını oluşturmuştur. Buna göre gruplar, magnezyum
ihtiyacını karşılamak amacıyla magnezyum kaynağı olarak MgO, MgSO4 ve Mg proteinat’dan
oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, günlük yumurta verimi değerleri gruplarda sırası ile
%89.41, %94.08, %85.65 ve %92.58 olarak bulunmuştur. Yumurta ağırlığı ise gruplarda 11.59g,
10.93g, 11.18g ve 11.55g olarak belirlenmiş olup gruplar arası farklılık her iki parametrede de önemli
tespit edilmiştir (P < 0.05). Yumurta kabuk kalınlığı değerleri gruplarda sırası ile 0.18mm, 0.21mm,
0.21mm ve 0.21mm olarak bulunmuştur. Yumurta Kuru Kabuk Ağırlığı Oranı ise gruplarda %8.78,
%9.98, %9.62 ve %9.97 olarak belirlenmiş olup gruplar arası farklılık her iki parametrede de önemli
tespit edilmiştir (P < 0.001). Özgül Ağırlık değerleri gruplarda sırası ile 1.065g/ml, 1.068g/ml,
1.062g/ml ve 1.068g/ml olarak tespit edilmiş olup gruplar arası fark önemlidir (P < 0.05). Sonuç olarak;
yumurtacı bıldırcın rasyonlarına katılan MgO ve Mg Proteinat’ın günlük yumurta verimi, yumurta
ağırlığı, kabuk kalınlığı, kuru kabuk ağırlığı oranı ve özgül ağırlık parametrelerine etkileri dikkate
alındığında, yeme MgO, Mg proteinat katılması tavsiye edilebilir.
Bıldırcın Organik-İnorganik Magnezyum Yumurta verimi Yumurta kalitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 23 Sayı: 2 |