BibTex RIS Kaynak Göster

Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 22 Sayı: 3, 175 - 179, 01.09.2011

Öz

Kaynakça

  • Akyıldız R (1967). Türkiye Yem Maddeleri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları no:293. A.Ü. Basımevi Ankara.
  • Annison G (1993). Role of wheat non starch polisaccharides in broiler nutrition. Aust. J. Agr. Res., 44, 405-422.
  • Annison G, Choct M (1991). Anti nutritive activities of cereal non-starch polysaccharides in broiler diets and strategies minimising their effects. World Poul. Sci. J., 47, 232-241.
  • AOAC (1984). Official Methods of Analysis of the Association of Analytical Chemists. 14Th ed., The William Byrd Press, Inc., Richmond, Virginia.
  • Baidoo SK, Liu YG (1998). Hulless barley for swine: Ileal and fecal digestibility of proximate nutrients, amino acids and non-starch polysaccharides. J Sci Food Agric, 76, 397-403.
  • Champbell GL, Rossnagel BG, Bhatty R (1993). Evaluation of hulless barley genotypes varying in extract viscosity in broiler chick diets. Anim Feed Sci Technol, 4, 191-197.
  • Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan K, Küçükersan S, Şehu A (2001). Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Medipres Matbaacılık, Malatya.
  • Fry RE, Allred JB, Jensen LS and McGinnis J (1958). Influence of enzyme supplementation and water treatment on the nutritional values of different grains for poults. Poult Sci, 37, 273-275.
  • Kim SY, Song HJ, Lee YY, Cho KH, Roh YK (2006). Biomedical issue of dietary fiber -glucan. J Korean Med Sci, 21, 781-789.
  • Lowry VK, Farnell MB, Ferro PJ, Swaggerty CL, Bahl A, Kogut MH (2004). Purified beta-glucan as an abiotic feed additive up-regulates the innate immune response in immature chickens against Salmonella enterica serovar Enteritidis. Int. J Food Microb, 98, 309– 318.
  • Ozdamar K (1997). The Data Analysis of Statistical with set programs I. Paket programlar ile istatiksel veri analizi I. The publications of Anadolu Univarsity, Number. 1001, Eskişehir, Turkey.
  • Penkov D, Gerzılov V (2004). Study on the energy nutrition values of hull- less barley in Experiments with muscovy ducks. J Cent Eur Agric 5, 91- 94.
  • Rotter BA, Marquardt RR, Guenter W, Biliaderis C, Newman CW (1989). In vitro viscosity measurements of barley extracts as predictors of growth responses in chicks fed barley-based diets supplemented with a fungal enzyme preparation. Can J Anim Sci 69, 431-439.
  • Seljelid R, Figenschau Y, Bİgwald J, Rasmussen LT, Austgulen R (1989). Evidence that tumor necrosis induced by aminated Beta 1-3D polyglucose is mediated by a concerted action of local and systemic cytokines. Scand J Immunol 30, 687–694.
  • Tarım bakanlığı istatistikleri (2004). www.tarim.gov.tr/arayuz/5/istatistikler/Bitkisel_uretim/turkiye/tr_t ahil_uretimi.htm Erişim tarihi: 12 Mart 2010
  • Titus WH, Fritz JC (1971). The Scientific Feeding of Chickens. Fifth edition. Interstate Printers and Publishers Inc. Daville, Illinois.
  • Yalçin E, Çelik S, Akar T, Sayim I, Köksel H (2007). Effects of genotype and environment on -glucan and dietary fiber contents of hull-less barleys grown in Turkey. Food Chem., 101, 171-176.

Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 22 Sayı: 3, 175 - 179, 01.09.2011

Öz

Bu çalışmanın amacı rasyonlarında buğday yerine kavuzu alınmış arpa kullanılmasının Japon bıldırcınlarının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve bazı kan parametrelerine etkisini belirlemektir. Kavuzu alınmış arpa deneme rasyonlarında kontrol %0 (K), %20 (A20) , %40 (A40) ve %40+beta glukanaz enzimi (A40+E) oranında kullanılmıştır. Bu denemede toplam 288 tane günlük Japon bıldırcın kullanılmıştır. Bıldırcınlar her biri 72 bıldırcın içeren 4 gruba, her bir grup da 12’şer bıldırcından oluşan 6 alt gruba ayrılmıştır. Deneme 5 hafta sürmüştür. Rasyonlar isokalorik ve isonitrojenik olarak ayarlanmıştır. Yemler yaklaşık olarak %24 ham protein ve 3000 kcal/kg ME içermektedir. Bıldırcınlara su ve yem ad libitum verilmiştir. Hayvanlar alt grup bazında yemlenmiş ve haftalık tartımlarla ortalama bireysel canlı ağırlıkları ve yem tüketimleri belirlenmiştir. K, A20, A40 ve A40+E gruplarının deneme sonu ortalama canlı ağırlıkları, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları hesaplanmış ve gruplar arasında istatistiki açıdan önemli farklılık bulunmamıştır. Denemenin sonunda her gruptan 12 adet erkek bıldırcın kesilerek kanları alınmıştır. Grupların serum total kolesterol ve glikoz değerleri arasındaki fark istatistiki açıdan önemsiz, fakat kontrol grubunun serum trigliserit değeri deneme gruplarından istatistiki açıdan önemli derecede yüksek p

Kaynakça

  • Akyıldız R (1967). Türkiye Yem Maddeleri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları no:293. A.Ü. Basımevi Ankara.
  • Annison G (1993). Role of wheat non starch polisaccharides in broiler nutrition. Aust. J. Agr. Res., 44, 405-422.
  • Annison G, Choct M (1991). Anti nutritive activities of cereal non-starch polysaccharides in broiler diets and strategies minimising their effects. World Poul. Sci. J., 47, 232-241.
  • AOAC (1984). Official Methods of Analysis of the Association of Analytical Chemists. 14Th ed., The William Byrd Press, Inc., Richmond, Virginia.
  • Baidoo SK, Liu YG (1998). Hulless barley for swine: Ileal and fecal digestibility of proximate nutrients, amino acids and non-starch polysaccharides. J Sci Food Agric, 76, 397-403.
  • Champbell GL, Rossnagel BG, Bhatty R (1993). Evaluation of hulless barley genotypes varying in extract viscosity in broiler chick diets. Anim Feed Sci Technol, 4, 191-197.
  • Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan K, Küçükersan S, Şehu A (2001). Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Medipres Matbaacılık, Malatya.
  • Fry RE, Allred JB, Jensen LS and McGinnis J (1958). Influence of enzyme supplementation and water treatment on the nutritional values of different grains for poults. Poult Sci, 37, 273-275.
  • Kim SY, Song HJ, Lee YY, Cho KH, Roh YK (2006). Biomedical issue of dietary fiber -glucan. J Korean Med Sci, 21, 781-789.
  • Lowry VK, Farnell MB, Ferro PJ, Swaggerty CL, Bahl A, Kogut MH (2004). Purified beta-glucan as an abiotic feed additive up-regulates the innate immune response in immature chickens against Salmonella enterica serovar Enteritidis. Int. J Food Microb, 98, 309– 318.
  • Ozdamar K (1997). The Data Analysis of Statistical with set programs I. Paket programlar ile istatiksel veri analizi I. The publications of Anadolu Univarsity, Number. 1001, Eskişehir, Turkey.
  • Penkov D, Gerzılov V (2004). Study on the energy nutrition values of hull- less barley in Experiments with muscovy ducks. J Cent Eur Agric 5, 91- 94.
  • Rotter BA, Marquardt RR, Guenter W, Biliaderis C, Newman CW (1989). In vitro viscosity measurements of barley extracts as predictors of growth responses in chicks fed barley-based diets supplemented with a fungal enzyme preparation. Can J Anim Sci 69, 431-439.
  • Seljelid R, Figenschau Y, Bİgwald J, Rasmussen LT, Austgulen R (1989). Evidence that tumor necrosis induced by aminated Beta 1-3D polyglucose is mediated by a concerted action of local and systemic cytokines. Scand J Immunol 30, 687–694.
  • Tarım bakanlığı istatistikleri (2004). www.tarim.gov.tr/arayuz/5/istatistikler/Bitkisel_uretim/turkiye/tr_t ahil_uretimi.htm Erişim tarihi: 12 Mart 2010
  • Titus WH, Fritz JC (1971). The Scientific Feeding of Chickens. Fifth edition. Interstate Printers and Publishers Inc. Daville, Illinois.
  • Yalçin E, Çelik S, Akar T, Sayim I, Köksel H (2007). Effects of genotype and environment on -glucan and dietary fiber contents of hull-less barleys grown in Turkey. Food Chem., 101, 171-176.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Numan Oğuz Bu kişi benim

 Fatma KARAKAŞ Oğuz Bu kişi benim

Ebru Göncüoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 22 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Oğuz, M. N., Oğuz, .K., & Göncüoğlu, E. (2011). Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(3), 175-179.
AMA Oğuz MN, Oğuz K, Göncüoğlu E. Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. Eylül 2011;22(3):175-179.
Chicago Oğuz, Mustafa Numan,  Fatma KARAKAŞ Oğuz, ve Ebru Göncüoğlu. “Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22, sy. 3 (Eylül 2011): 175-79.
EndNote Oğuz MN, Oğuz K, Göncüoğlu E (01 Eylül 2011) Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22 3 175–179.
IEEE M. N. Oğuz,  . K. Oğuz, ve E. Göncüoğlu, “Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”, YYU Vet Fak Derg, c. 22, sy. 3, ss. 175–179, 2011.
ISNAD Oğuz, Mustafa Numan vd. “Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22/3 (Eylül 2011), 175-179.
JAMA Oğuz MN, Oğuz K, Göncüoğlu E. Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2011;22:175–179.
MLA Oğuz, Mustafa Numan vd. “Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 3, 2011, ss. 175-9.
Vancouver Oğuz MN, Oğuz K, Göncüoğlu E. Kavuzu Alınmış Arpanın Bıldırcınlarda Performans ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 2011;22(3):175-9.