BibTex RIS Kaynak Göster

Afyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi

Yıl 2006, Cilt: 17 Sayı: 1, 93 - 97, 01.06.2006

Öz

Afyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi

Yıl 2006, Cilt: 17 Sayı: 1, 93 - 97, 01.06.2006

Öz

Kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlığının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, Afyonkarahisar şehir merkezindeki pastanelerden satın alınan 25 adet sade, 25 adet meyveli ve 25 adet çikolatalı olmak üzere toplam 75 adet kremalı pasta örneği analiz edilmiştir. Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (Food and Drug Administiration/FDA) önerdiği metot kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada, incelenen toplam 75 kremalı pasta örneğinin 10’unda (% 13.33) Listeria spp., 5’inde (%6.66) L. monocytogenes, 8’inde (%10.66) L. innocula ve 3’ünde (%4) L. seeligeri identifiye edilmiştir. Sade kremalı pasta örneklerinin 3’ünde (%12) Listeria spp., 2’sinde (%8) L. monocytogenes, 1’inde (%4) L. innocula; meyveli kremalı pasta örneklerinin 5’inde (%20) Listeria spp., 3’ünde (%12) L. monocytogenes ve 2’sinde (%8) L. seeligeri; çikolatalı kremalı pasta örneklerinin 2’sinde (%8) Listeria spp., 1’inde (%4) L. innocula ve 1’inde (%4) L. seeligeri identifiye edilmiştir. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan kremalı pastalarda patojen olan L. monocytogenes ve Listeria türlerinin tespit edilmesi, bu ürünlerin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğini göstermektedir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Levent Akkaya Bu kişi benim

Mustafa Alişarlı Bu kişi benim

Recep Kara Bu kişi benim

Raziye Telli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akkaya, L., Alişarlı, M., Kara, R., Telli, R. (2006). Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1), 93-97.
AMA Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg. Haziran 2006;17(1):93-97.
Chicago Akkaya, Levent, Mustafa Alişarlı, Recep Kara, ve Raziye Telli. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, sy. 1 (Haziran 2006): 93-97.
EndNote Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R (01 Haziran 2006) Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 1 93–97.
IEEE L. Akkaya, M. Alişarlı, R. Kara, ve R. Telli, “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”, YYU Vet Fak Derg, c. 17, sy. 1, ss. 93–97, 2006.
ISNAD Akkaya, Levent vd. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/1 (Haziran 2006), 93-97.
JAMA Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg. 2006;17:93–97.
MLA Akkaya, Levent vd. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2006, ss. 93-97.
Vancouver Akkaya L, Alişarlı M, Kara R, Telli R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının Belirlenmesi. YYU Vet Fak Derg. 2006;17(1):93-7.