BibTex RIS Kaynak Göster

Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği

Yıl 2005, Cilt: 16 Sayı: 2, 39 - 41, 01.06.2005

Öz

Kaynakça

  • Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H (1999): Çörekotu (Nigella sativa) tohumunun antimikrobiyal aktivitesi üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Sağ. Bil. Derg., 5: 215-217.
  • Ağaoğlu S, Dede S, Değer Y, Alemdar S (1999): Van otlu peynirinde vitamin E (α-Tokoferol) miktarının araştırılması. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg., 10(1-2): 12-13.
  • Akyüz N, Coşkun H (1996): Van otlu peynirlerinin üretimi ve peynire katılan otların peynirin çeşitli özellikleri üzerine etkileri. Her Yönüyle Peynir, M. Demirci (Ed.), Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, s. 210-216.
  • Anonymous (1997): NCCLS Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests. Sixth Ed., Approved Standard, M2-A6, 17(1), Replaces M2-A5, 13(24).
  • Çetin TE, Gürler N (1989): Bakterilerin antibiyotiklere duyarlılık deneylerinin yapılması. Kükem Derg., 12: 2-3
  • Çon AH, Ayar A, Gökalp HY (1998): Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi. Gıda Derg., 23: 171-175.
  • Davis, PH (1982): Flora of Turkey and the East Aegean Island. University Press, Vol: 7, Edinburg, p. 635.
  • Hanafy MS, Hatem ME (1991): Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed (black cumin). J. Ethanopharmacol., 34: 275-278.
  • Karapınar M, Aktuğ ŞE (1986): Baharatların laktik asit bakterilerinin üremesi ve laktik asit oluşturması üzerine inhibitif ve stimülatif etkileri. E.Ü. Müh. Fak. Derg. Seri:B Gıda Müh., 4: 79-87.
  • Kurt A, Akyüz N (1984): Van otlu peynirinin yapılışı ve mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal nitelikleri. Gıda Derg., 9(3): 141-146.
  • Özçelik H (1989): Van ve yöresinde süt mamullerinin hazırlanmasında yararlanılan bitkilerin kullanılışları üzerinde bir araştırma. Doğa Tarım ve Ormancılık Derg., 13(2): 356-360.
  • Tekinşen OC (1997): Süt Ürünleri Teknolojisi, S.Ü. Vet. Fak. Yay., Konya, s. 224-226.
  • Testereci H, Ekin S, Dede S, Sayılgan S (1995): Van yöresinde tüketilen otlu peynirlerde beta- karoten ve vitamin C tayini. Y.Y.Ü. Zir. Fak. Derg., 5(1): 101-108.
  • Topal Ş (1989): Sarımsak ve soğan’ın antimikrobiyal etkileri üzerinde araştırmalar. I. Uluslararası Gıda Sempozyumu, Bursa, s. 450-461.
  • Zattola EA, Smith LB (1991): Pathogens in cheese. Food Microbiol., 8: 171-182.

Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği

Yıl 2005, Cilt: 16 Sayı: 2, 39 - 41, 01.06.2005

Öz

Bu çalışmada, otlu peynire katılan otlardan sirmo, mendo, heliz, sov ve siyabu’nun bazı patojen bakteriler üzerindeki inhibitör etkinliği araştırıldı. Örneklerin dietil eter ekstraktları Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus üzerinde disk difüzyon yöntemi ile in vitro olarak denendi. Sonuç olarak; sirmo’nun test suşlarının tümü üzerinde değişik düzeylerde olmak üzere inhibitör bir etkiye sahip olduğu tespit edildi. Mendo K. pneumoniae, P. aeruginosa ve S. aureus üzerinde etkili olurken, heliz’in P. aeruginosa, E. faecalis ve S. aureus üzerinde inhibitör etki gösterdiği belirlendi. En zayıf inhibitör aktivite sov ve siyabu’da gözlendi

Kaynakça

  • Ağaoğlu S, Berktaş M, Güdücüoğlu H (1999): Çörekotu (Nigella sativa) tohumunun antimikrobiyal aktivitesi üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Sağ. Bil. Derg., 5: 215-217.
  • Ağaoğlu S, Dede S, Değer Y, Alemdar S (1999): Van otlu peynirinde vitamin E (α-Tokoferol) miktarının araştırılması. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg., 10(1-2): 12-13.
  • Akyüz N, Coşkun H (1996): Van otlu peynirlerinin üretimi ve peynire katılan otların peynirin çeşitli özellikleri üzerine etkileri. Her Yönüyle Peynir, M. Demirci (Ed.), Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, s. 210-216.
  • Anonymous (1997): NCCLS Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests. Sixth Ed., Approved Standard, M2-A6, 17(1), Replaces M2-A5, 13(24).
  • Çetin TE, Gürler N (1989): Bakterilerin antibiyotiklere duyarlılık deneylerinin yapılması. Kükem Derg., 12: 2-3
  • Çon AH, Ayar A, Gökalp HY (1998): Bazı baharat uçucu yağlarının çeşitli bakterilere karşı antimikrobiyal etkisi. Gıda Derg., 23: 171-175.
  • Davis, PH (1982): Flora of Turkey and the East Aegean Island. University Press, Vol: 7, Edinburg, p. 635.
  • Hanafy MS, Hatem ME (1991): Studies on the antimicrobial activity of Nigella sativa seed (black cumin). J. Ethanopharmacol., 34: 275-278.
  • Karapınar M, Aktuğ ŞE (1986): Baharatların laktik asit bakterilerinin üremesi ve laktik asit oluşturması üzerine inhibitif ve stimülatif etkileri. E.Ü. Müh. Fak. Derg. Seri:B Gıda Müh., 4: 79-87.
  • Kurt A, Akyüz N (1984): Van otlu peynirinin yapılışı ve mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal nitelikleri. Gıda Derg., 9(3): 141-146.
  • Özçelik H (1989): Van ve yöresinde süt mamullerinin hazırlanmasında yararlanılan bitkilerin kullanılışları üzerinde bir araştırma. Doğa Tarım ve Ormancılık Derg., 13(2): 356-360.
  • Tekinşen OC (1997): Süt Ürünleri Teknolojisi, S.Ü. Vet. Fak. Yay., Konya, s. 224-226.
  • Testereci H, Ekin S, Dede S, Sayılgan S (1995): Van yöresinde tüketilen otlu peynirlerde beta- karoten ve vitamin C tayini. Y.Y.Ü. Zir. Fak. Derg., 5(1): 101-108.
  • Topal Ş (1989): Sarımsak ve soğan’ın antimikrobiyal etkileri üzerinde araştırmalar. I. Uluslararası Gıda Sempozyumu, Bursa, s. 450-461.
  • Zattola EA, Smith LB (1991): Pathogens in cheese. Food Microbiol., 8: 171-182.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sema Ağaoğlu Bu kişi benim

Nursel Dostbil Bu kişi benim

Süleyman Alemdar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ağaoğlu, S., Dostbil, N., & Alemdar, S. (2005). Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2), 39-41.
AMA Ağaoğlu S, Dostbil N, Alemdar S. Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği. YYU Vet Fak Derg. Haziran 2005;16(2):39-41.
Chicago Ağaoğlu, Sema, Nursel Dostbil, ve Süleyman Alemdar. “Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16, sy. 2 (Haziran 2005): 39-41.
EndNote Ağaoğlu S, Dostbil N, Alemdar S (01 Haziran 2005) Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16 2 39–41.
IEEE S. Ağaoğlu, N. Dostbil, ve S. Alemdar, “Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği”, YYU Vet Fak Derg, c. 16, sy. 2, ss. 39–41, 2005.
ISNAD Ağaoğlu, Sema vd. “Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16/2 (Haziran 2005), 39-41.
JAMA Ağaoğlu S, Dostbil N, Alemdar S. Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği. YYU Vet Fak Derg. 2005;16:39–41.
MLA Ağaoğlu, Sema vd. “Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2005, ss. 39-41.
Vancouver Ağaoğlu S, Dostbil N, Alemdar S. Otlu Peynirde Kullanılan Bazı Otların Antibakteriyal Etkinliği. YYU Vet Fak Derg. 2005;16(2):39-41.