This study was aimed to invettigate some metal (Cu. zn and Mn) residiues in white and Mrby cheue soid in Van.. Total 60 cMese anıples, 30 white and 30 herby (mo.tured) were used as mlllerial. esulıs showed that Cu, zn. and Mn values in white CMese sanıples wue between 0./5-5./5 mg/lg ( mean /.n;O.3/), 39.5/ -5/ .20 mglkg ( mean 45.80;0.68) and 0.26-/.// mg/lg ( mean 0.6/ ;0.05); in herby cMese sanıp/es were a/sq betwun 0. / 8- /.78 mglkg ( mean 0.49;0./1), /5.54-58.35 mglkg (mean 38.82±2.70) and 0./ 9-8.50 mg/kg (mean 2.63;t{).36). respectively. A,s a resu,lt, in herby cMese samples Mn level, in white cheese samples Cu and zn 'eve,s were found higMr. FurtMrmore, 46.6 % ( J4 sanıp es) ofwhite cheese and 20 % (6 samples) otherby cheese were not agreable with iM Tu,rhsh Standardsfor Cu values.
Bu çalışma. Ilan 'da lUutime sunu/an beyaz ve otlu peynirierde bazı metal (Cu, zn ve Mn) kalınt. düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalış a mareryalini 30 adel beyaz ve 30 adet adu (olgunl~m lf) olmak üzere toplam 60 peyn;T rneği lıqtıırdu. Yapılan ana/izler sonucundı:ı, Cu, zn ve Mn dtizeyleri, beyaz peytıiT iJrnd1erinde 0.15·5.15 mg/kg (on . 1.77i.O.3/), J9.5J-5/ .20 mg/kg (011. 45,80:tO.68) ve 0.26-1./1 mgl/cg (ort. O.6Jil!.05); adu peynjr iJmelduinde iu 0. 18·1.78 mg/kg (ort. O.49:fO./ J), 15.54·58.35 mglkg ( ort. 38.82:t2.70) ve o.i9·8.50 mglkg (ort.
2.63:tO.36) değerleri arasında tespit edildi. Sonuç olarak, incelenen peynir çqitlerinden otlu peynir örneklerinde Mn, beyaı. peynir Om elderinde ise Cu ve zn diizeyleri dalra yüksek olarak belirlendi. Ayrıca beyaz peynirierin % 46.6 'sı (/4 örnek), otlu peynirierin "ıd 'si (6 Om ek) Cu mikuJrl yöniinden Tiirk Standart/anna uygunluk göstermedi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999 Cilt: 10 Sayı: 1 |