Konferans Bildirisi

Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri

Cilt: 2 Sayı: 2 1 Haziran 2011
  • Nihal Acarsoy
  • Nevin Eryüce
  • Adalet Mısırlı
  • Özlem Gürbüz Kılıç
  • Hayrettin Kılıç
  • Ertuğrul Arda
PDF İndir
EN TR

Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri

Öz

Meyve tutumu, meyve üretiminde en önemli aşamalardan biridir. Bu süreçte çiçek tozlarının canlılığı ve çimlenmesi önem taşımaktadır. Yaprak besin elementi uygulamaları çiçek tozu canlılığı, çimlenmesi ve meyve tutumunda etkili olmaktadır. Bu noktadan hareketle, Domat zeytin çeşidinde iki yıl yürütülen çalışmada, biri borik asit, diğeri de sıvı olmak üzere, iki farklı borlu gübre, üre ve potasyum nitrat (KNO3) ile farklı birleşimlerde yapraktan uygulanmış, çiçek tozu canlılığı, çimlenmesi ve meyve tutumuna etkileri araştırılmıştır Çiçek tozu canlılık oranı bakımından dolu ürün yılında, sadece “sıvı bor + üre + KNO3” uygulaması en yüksek değer verirken, boş ürün yılında tüm uygulamalarda kontrol grubuna göre yüksek değerler tespit edilmiştir. Her iki yılda da çiçek tozu çimlenme gücü bakımından en yüksek değerler aynı uygulama ile elde edilmiştir. Meyve tutumu üzerinde genellikle üre ve borik asit ya da borlu sıvı gübrenin tekli uygulaması etkili bulunmuştur. Ayrıca “sıvı bor + üre + KNO3” uygulamasında boş ürün yılında meyve tutumu da kontrole nazaran yüksek bulunmuştur. Diğer yandan, boş ürün yılında, genellikle uygulamaların kontrole göre her üç parametre üzerinde olumlu etki gösterdiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Gıda Mühendisliği

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Nihal Acarsoy Bu kişi benim

Nevin Eryüce Bu kişi benim

Adalet Mısırlı Bu kişi benim

Özlem Gürbüz Kılıç Bu kişi benim

Hayrettin Kılıç Bu kişi benim

Ertuğrul Arda Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2011

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Acarsoy, N., Eryüce, N., Mısırlı, A., Gürbüz Kılıç, Ö., Kılıç, H., & Arda, E. (2011). Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi, 2(2), 49-57. https://izlik.org/JA99ZR83GM
AMA
1.Acarsoy N, Eryüce N, Mısırlı A, Gürbüz Kılıç Ö, Kılıç H, Arda E. Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi. 2011;2(2):49-57. https://izlik.org/JA99ZR83GM
Chicago
Acarsoy, Nihal, Nevin Eryüce, Adalet Mısırlı, Özlem Gürbüz Kılıç, Hayrettin Kılıç, ve Ertuğrul Arda. 2011. “Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri”. Zeytin Bilimi 2 (2): 49-57. https://izlik.org/JA99ZR83GM.
EndNote
Acarsoy N, Eryüce N, Mısırlı A, Gürbüz Kılıç Ö, Kılıç H, Arda E (01 Haziran 2011) Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi 2 2 49–57.
IEEE
[1]N. Acarsoy, N. Eryüce, A. Mısırlı, Ö. Gürbüz Kılıç, H. Kılıç, ve E. Arda, “Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri”, Zeytin Bilimi, c. 2, sy 2, ss. 49–57, Haz. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99ZR83GM
ISNAD
Acarsoy, Nihal - Eryüce, Nevin - Mısırlı, Adalet - Gürbüz Kılıç, Özlem - Kılıç, Hayrettin - Arda, Ertuğrul. “Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri”. Zeytin Bilimi 2/2 (01 Haziran 2011): 49-57. https://izlik.org/JA99ZR83GM.
JAMA
1.Acarsoy N, Eryüce N, Mısırlı A, Gürbüz Kılıç Ö, Kılıç H, Arda E. Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi. 2011;2:49–57.
MLA
Acarsoy, Nihal, vd. “Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri”. Zeytin Bilimi, c. 2, sy 2, Haziran 2011, ss. 49-57, https://izlik.org/JA99ZR83GM.
Vancouver
1.Nihal Acarsoy, Nevin Eryüce, Adalet Mısırlı, Özlem Gürbüz Kılıç, Hayrettin Kılıç, Ertuğrul Arda. Farklı Bileşimlerde Bor, Azot ve Potasyumlu Yaprak Gübrelerinin Domat Zeytin Çeşidinde Çiçek Tozu Canlılığı, Çimlenmesi ve Meyve Tutumu Üzerine Etkileri. Zeytin Bilimi [Internet]. 01 Haziran 2011;2(2):49-57. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99ZR83GM