BibTex RIS Kaynak Göster

Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 2, 49 - 55, 01.06.2010

Öz

Bu çalışmada; Gemlik zeytin çeşidinin çeliklerinde Trichoderma harzianum uygulamalarının kök gelişimi, fidan kalitesi ve karbonhidrat birikimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Uygulama yaklaşık 2800 adet zeytin çeliğine yapılmış olup, 5 farklı uygulama ve her uygulamada 10 adet olmak üzere, toplam 300 adet çelik seçilmiş, 15 gün aralıklarla kontrol edilmek üzere kullanılmıştır. Uygulama; köklenme öncesi toz uygulama (10g/L), köklenme sonrası toz uygulama (10g/L), köklenme sonrası bandırma yöntemiyle granül uygulama, köklenme sonrası harca karıştırma yöntemiyle granül uygulama ve kontrol olmak üzere 5 farklı şekilde yapılmıştır. Trichoderma harzianum uygulamalarının Gemlik zeytin çeliklerinde kök sayıları ile gelişimini arttırmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle uygulamalar içerisinde köklenme sonrası zeytin çeliklerinin köklerinin Trichoderma harzianum izolatı içeren Granül Simderma®’ya bandırılması uygulamasının kök sayısı, kök uzunluğu ve kök yaş ağırlığı üzerine olumlu etkilerde bulunduğu belirlenmiştir

Determination of the Effects of Trichoderma harzianum Applications on the Root Growth, Nursery Plant Quality and Carbohydrates Reserves of Gemlik Olive (Olea europaea L.) Cuttings

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 2, 49 - 55, 01.06.2010

Öz

In this study, the effects of Trichoderma harzianum applications on the root growth, nursery plant quality and carbohydrates reserves of Gemlik olive cuttings were determined. The applications were done in 2800 cuttings in total with five different applications of Trichoderma harzianum. The selected 300 cuttings were observed during the study and 10 cuttings were taken from each applications in 15 days intervals. The Trichoderma harzianum applications were as follows: powder application on basal section of cutting before rooting, powder application on basal section of cutting after rooting (200 g / 20 L), granule application on the rootlets of cuttings after rooting, granule mixing application in root growth media after rooting and control. According to the obtained results, Trichoderma harzianum applications were affected positively on the rooting performance of olive cuttings by increasing of root numbers per cuttings. The granule applications on the rootlets of cuttings after rooting (Granule SimDerma®) were provided better results among Trichoderma applications. This application provided increasing of root growth, root width and lateral root density. So, granule Trichoderma harzianum application after rooting was proposed for better olive plant quality

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA75DT76TJ
Bölüm Makale
Yazarlar

Selcan Taşçı

Mehmet Ali Gündoğdu Bu kişi benim

Engin Gür Bu kişi benim

Murat Şeker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Taşçı, S., Gündoğdu, M. A., Gür, E., Şeker, M. (2010). Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi, 1(2), 49-55.
AMA Taşçı S, Gündoğdu MA, Gür E, Şeker M. Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. Haziran 2010;1(2):49-55.
Chicago Taşçı, Selcan, Mehmet Ali Gündoğdu, Engin Gür, ve Murat Şeker. “Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea Europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma Harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi Ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 1, sy. 2 (Haziran 2010): 49-55.
EndNote Taşçı S, Gündoğdu MA, Gür E, Şeker M (01 Haziran 2010) Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi 1 2 49–55.
IEEE S. Taşçı, M. A. Gündoğdu, E. Gür, ve M. Şeker, “Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”, Zeytin Bilimi, c. 1, sy. 2, ss. 49–55, 2010.
ISNAD Taşçı, Selcan vd. “Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea Europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma Harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi Ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi 1/2 (Haziran 2010), 49-55.
JAMA Taşçı S, Gündoğdu MA, Gür E, Şeker M. Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2010;1:49–55.
MLA Taşçı, Selcan vd. “Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea Europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma Harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi Ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Zeytin Bilimi, c. 1, sy. 2, 2010, ss. 49-55.
Vancouver Taşçı S, Gündoğdu MA, Gür E, Şeker M. Gemlik Zeytin Çeşidi (Olea europaea L.) Çeliklerinde Trichoderma harzianum Uygulamalarının Kök Gelişimi, Fidan Kalitesi ve Karbonhidrat Birikimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi. 2010;1(2):49-55.