BibTex RIS Kaynak Göster

Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 2, 85 - 94, 01.06.2010

Öz

Günümüze kadar, zeytin çeşitleri (Olea europaea L.) üzerinde geleneksel vejetatif üretim yöntemlerinin kullanıldığı pek çok çalışma yapılmıştır. Ancak köklenmede karşılaşılan sorunlar geleneksel yöntemler ile çoğaltılan zeytin bitkisinin üretim verimini azaltmaktadır. Bu problem geleneksel yöntemlere tamamlayıcı olarak biyoteknolojik yöntemlerin kullanılmasıyla aşılabilmektedir. Biyoteknolojik yöntemlerin, türlerin moleküler karakterizasyonunda in vitro koşullarda türün hızlı çoğaltımına ve türe ait germplazmanın orta ve uzun süreli saklanmasına, gen aktarımı çalışmaları ile türe ait köklenme sorununun azaltılmasında kullanılma potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle bu derlemede zeytin bitkisinin karakterizasyonu, mikroçoğaltımı ve konzervasyonu konularında yapılan güncel biyoteknolojik çalışmalar özetlenmiştir

Recent Biotechnological Advances in Olive Micropropagation and Conservation

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 2, 85 - 94, 01.06.2010

Öz

Up to now, several studies were carried out to propagate olive cultivars (Olea europaea L.) via traditional vegetative techniques. However, problems faced with rooting of cuttings lower the efficiency of production in traditional propagated olive. This problem can be overcome with using biotechnological methods as a complementary strategy to traditional propagation methods. Biotechnological techniques have potential to be used for molecular characterization and rapid propagation of the species via in vitro tecniques, medium- and long-term conservation of plant genetic resources and reduction of rooting problems with transgenic studies. Thus, recent biotechnological advances on olive molecular characterization, micropropagation and conservation were summarized in this review

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79VG64FY
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ergun Kaya Bu kişi benim

Hülya Akdemir Bu kişi benim

Yelda Özden Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, E., Akdemir, H., & Özden, Y. (2010). Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler. Zeytin Bilimi, 1(2), 85-94.
AMA Kaya E, Akdemir H, Özden Y. Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler. Zeytin Bilimi. Haziran 2010;1(2):85-94.
Chicago Kaya, Ergun, Hülya Akdemir, ve Yelda Özden. “Zeytin Mikroçoğaltımı Ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler”. Zeytin Bilimi 1, sy. 2 (Haziran 2010): 85-94.
EndNote Kaya E, Akdemir H, Özden Y (01 Haziran 2010) Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler. Zeytin Bilimi 1 2 85–94.
IEEE E. Kaya, H. Akdemir, ve Y. Özden, “Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler”, Zeytin Bilimi, c. 1, sy. 2, ss. 85–94, 2010.
ISNAD Kaya, Ergun vd. “Zeytin Mikroçoğaltımı Ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler”. Zeytin Bilimi 1/2 (Haziran 2010), 85-94.
JAMA Kaya E, Akdemir H, Özden Y. Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler. Zeytin Bilimi. 2010;1:85–94.
MLA Kaya, Ergun vd. “Zeytin Mikroçoğaltımı Ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler”. Zeytin Bilimi, c. 1, sy. 2, 2010, ss. 85-94.
Vancouver Kaya E, Akdemir H, Özden Y. Zeytin Mikroçoğaltımı ve Konzervasyonunda Güncel Biyoteknolojik Gelişmeler. Zeytin Bilimi. 2010;1(2):85-94.