BibTex RIS Kaynak Göster

Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 1, 29 - 34, 01.03.2012

Öz

Ülkemizde zeytin gerek yağı elde edilerek gerekse sofralık olarak işlenmekte ve 2009/2010 yılı Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) verilerine göre yılda 320 000 T sofralık zeytin tüketilmektedir. Gemlik, Domat, Edremit ve Uslu çeşidi zeytinler ülkemizde Marmara ve Ege Bölge’lerimizde yetiştirilen zeytin çeşitleridir. Genellikle Gemlik ve Uslu siyah, Edremit rengi dönük, Domat ise yeşil olarak hasat edilmekte ve işlenmektedir. Bu çalışmada ham Gemlik ve Uslu zeytin çeşitlerinin, oleuropein, toplam fenoller, nem, kül, protein, yağ, diyet lif, ham lif, vitamin B1, B2, B6, karoten, vitamin E, niasin, folik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, manganez, fosfor değerleri analiz edilmiştir. İncelemeler sonucunda ham zeytinlerde mevcut olduğu bilenen B grubu vitaminleri, E vitamini ve belli mineraller bakımından karşılaştırılması yapılmıştır

Characterisation of Nutritional Elements of Gemlik and Uslu Olive Cultivars

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 1, 29 - 34, 01.03.2012

Öz

Olives processed into oil or table olives and according to International Olive Council’s (IOC) data during 2009/2010, 320 000 T table olives are consumed in Turkey. Gemlik, Domat, Edremit and Uslu olives are cultivars breeded in Marmara and Aegean Region of Turkey. Those which Gemlik is often harvested and processed to black, Edremit to turned color or pink and Domat to green table olives. In this study oleuropein, total phenolics, moisture, ash, protein, fat, dietary fiber, total fiber, vitamin B1, B2, B6, carotene, vitamin E, niacin, folic acid, sodium, potassium, calcium, magnesium, zinc, iron, manganese, phosphorus, selenium values of raw Gemlik ve Uslu olive cultivars were analyzed. After analysing raw olives, values obtained are compared for B group vitamins, E vitamin and certain minerals known to be present in olives

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA48YH46VA
Bölüm Makale
Yazarlar

Tarık Öztürk Bu kişi benim

Mehlika Borcaklı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztürk, T., & Borcaklı, M. (2012). Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu. Zeytin Bilimi, 3(1), 29-34.
AMA Öztürk T, Borcaklı M. Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu. Zeytin Bilimi. Mart 2012;3(1):29-34.
Chicago Öztürk, Tarık, ve Mehlika Borcaklı. “Gemlik Ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu”. Zeytin Bilimi 3, sy. 1 (Mart 2012): 29-34.
EndNote Öztürk T, Borcaklı M (01 Mart 2012) Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu. Zeytin Bilimi 3 1 29–34.
IEEE T. Öztürk ve M. Borcaklı, “Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu”, Zeytin Bilimi, c. 3, sy. 1, ss. 29–34, 2012.
ISNAD Öztürk, Tarık - Borcaklı, Mehlika. “Gemlik Ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu”. Zeytin Bilimi 3/1 (Mart 2012), 29-34.
JAMA Öztürk T, Borcaklı M. Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu. Zeytin Bilimi. 2012;3:29–34.
MLA Öztürk, Tarık ve Mehlika Borcaklı. “Gemlik Ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu”. Zeytin Bilimi, c. 3, sy. 1, 2012, ss. 29-34.
Vancouver Öztürk T, Borcaklı M. Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu. Zeytin Bilimi. 2012;3(1):29-34.