BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 33 - 40, 01.06.2016

Öz

Tarımsal destekleme politikaları ile dünyada birçok ülkede, uygun üretim yapısının oluşturulması, üreticinin korunarak uygun gelirin sağlanması ve tarımın ülke ekonomisine olan katkısının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde, tarım politikaları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fiyat, yapısal ve sosyal bazlı politika vb. destekleme araçları kullanılarak uygulanmaktadır. Bu nedenle mevcut tarım politikalarının yapısı ve temel politikaların anlaşılması için tarihsel gelişmeleri incelemek önemlidir. İşte bu çalışmada, son yıllardaki tarım politikalarının Aydın zeytinciliğindeki değişiminin Türkiye’de 2000 yılı sonrasında değişen politikalarla birlikte değerlendirilmesi düşünülmüştür. Çünkü Aydın, Türkiye’nin en fazla zeytin ağaç sayısına sahip birinci, zeytin üretimine sahip ikinci büyük ilidir. Araştırmanın materyali, politikaların Aydın zeytinciliğindeki değişimini yörede yaşayan üretici, ziraat mühendisi, kamu ve sivil toplum kuruluşları, yöneticileri olmak üzere toplam 11 kişi ile ortalama 1- 1,5 saat süren yarı- yapılandırılmış görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Bu görüşmeler nitel araştırma metoduna uygun olarak oluşturulan birincil, ikincil kodlamalar ve temaların belirlenmesiyle içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda değişen tarım ve zeytincilik politikalarının farklılıkları, gelişmeleri, eksiklikleri ve sorunları yöresel bazda değerlendirilerek incelenmiştir

Changing Agricultural Policies in Turkey and Investigation of the Olive Aydin at the Differences

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 33 - 40, 01.06.2016

Öz

The aim of the agricultural subventions in many countries around the world is to generate appropriate production environment, to obtain adequate income for farmers and increase the contribution of farming to the economy of the country. In the direction of these objectives, just like in other countries in the World, agriculture policies are being implemented based on price, structural, social policies and etc subventions means in Turkey. This is the reason why, it is crucial to analyze the historical developments to comprehend the structure and fundamentals of the existing agricultural policies. In this study, it was intended to evaluate the recent changes of agricultural policies with regard to Aydın Olive Cultivation together with the changes of policies conducted after year 2000 in Turkey due to the fact that Aydın is the primary province since it has the biggest amount of olive trees and the second biggest province in production of olives. The materials of the study was obtained through semi-structured interviews with total 11 individuals which lasted approximately 1-1,5 hours including growers, agricultural engineers, administrators from public institutions and civil society organizations who witnessed the change of the policy of Aydin Olive cultivation in the region. These interviews were evaluated through content analysis by determining the primary and secondary codes and themes which were generated according to the qualitative research methods. As a result, the diversities, developments, deficiencies and issues of the amended agriculture and olive cultivations policies were examined based on the region

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33ES94TY
Bölüm Makale
Yazarlar

Derya Erden Bu kişi benim

Gülsüm Bağlan Bu kişi benim

Renan Tunalıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Erden, D., Bağlan, G., & Tunalıoğlu, R. (2016). Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi. Zeytin Bilimi, 6(2), 33-40.
AMA Erden D, Bağlan G, Tunalıoğlu R. Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi. Zeytin Bilimi. Haziran 2016;6(2):33-40.
Chicago Erden, Derya, Gülsüm Bağlan, ve Renan Tunalıoğlu. “Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları Ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi”. Zeytin Bilimi 6, sy. 2 (Haziran 2016): 33-40.
EndNote Erden D, Bağlan G, Tunalıoğlu R (01 Haziran 2016) Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi. Zeytin Bilimi 6 2 33–40.
IEEE D. Erden, G. Bağlan, ve R. Tunalıoğlu, “Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi”, Zeytin Bilimi, c. 6, sy. 2, ss. 33–40, 2016.
ISNAD Erden, Derya vd. “Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları Ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi”. Zeytin Bilimi 6/2 (Haziran 2016), 33-40.
JAMA Erden D, Bağlan G, Tunalıoğlu R. Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi. Zeytin Bilimi. 2016;6:33–40.
MLA Erden, Derya vd. “Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları Ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi”. Zeytin Bilimi, c. 6, sy. 2, 2016, ss. 33-40.
Vancouver Erden D, Bağlan G, Tunalıoğlu R. Türkiye’de Değişen Tarım Politikaları ve Aydın Zeytinciliği’ndeki Farklılıkların İncelenmesi. Zeytin Bilimi. 2016;6(2):33-40.