Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Different Brine Media on Pesticide Residue Levels in Grapevine (Vitis vinifera var. Sultani çekirdeksiz) Leaves

Yıl 2019, , 267 - 272, 27.09.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.446022

Öz

Objective: The effect of different brine medium on pesticide residue values (MRL) in the vine leaves was investigated.

Material and Methods: The grape leaves of Sultani seedless grape variety were harvested at the beginning of July. Harvested leaves were stored without brine as dry and in brine 10%salt containing cold (26.5 °C) and hot (80 °C) for 4 months. Pesticide residue analyzes were performed with LC-MS / MS Agilent Technology and GC-MS Agilent Technology systems.

Results: Pesticide residue values in the leaves stored without brine(dry) were found to be very high compared to the brine medium at two different temperatures. The decrease in pesticide residue values in the cold brine by 69-73 %and in the hot brine by 73-91 %was found compared to without brine (dry).

Conclusion: It has been concluded that hot brine is more effective in reducing pesticide residues in grape leaves of Sultani seedless grape variety.

Kaynakça

  • Anonim 2014. Bağ Danışma Kurulu Raporu. Asma Yaprağında Kalıntı ve Kodeks Değerlerinin Belirlenmesine Dair Rapor, Rapor No: 2.
  • Anonim 2016. Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. Sayı : 29899 (Mükerrer). EK-2. 25 Kasım 2016 Resmi Gazete. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161125M1-1.htm
  • Anonim 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK).
  • Anonim 2017b. T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alaşehir Tarım İlçe Müdürlüğü.
  • Anonim 2018. EU pesticide database. http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=homepage&language=EN Erişim Tarihi: 08.07. 2018
  • Batta, Y., N.Zatar and S. Sama’neh. 2005. Quantitative Determination of Chlorphyfiros And Penconazole Residues İn Grapes Using Gas Chromotography/mass. Jour. of Food Tech., 3 (3):284-289
  • Cabras P., A. Angioni. 2000. Pesticide residues in grapes, wine, and their processing products. Journal of Agricultural and Food Chemistry 44:987–973.
  • Cangi R., Y. Yanar, A. Yağcı, N. Topçu, S. Sucu, Y..Dülgeroğlu. 2014. Narince Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Farklı Fungusit Uygulamaları ve Salamura Yöntemlerine Bağlı Olarak Fungusit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31 (2), 23-30
  • Cangi R., A. Yağcı. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6(Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayı) 137-148.
  • Çağlar M.Ç. ve B. Çetin. 2014. Geleneksel ve Endüstriyel Yöntemlerle Üretilmiş Salamura Asma Yapraklarının Mikrobiyolojik ve Bazı Kimyasal Özellikleri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.Derg., 45 (1): 15-19, 2014 Atatürk Univ., J. of the Agricultural Faculty, 45(1):15 – 19.
  • Çelik H., S. Çelik, B.M. Kunter, G. Söylemezoğlu, Y. Boz, C. Özer, A. Atak. 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. VI. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
  • Dülgeroğlu, Y. 2012. Salamuralık Asma Yaprağı Üretiminde Fungusit Kalıntı Miktarı Üzerine Hasat Zamanı Ve Salamura Yöntemlerinin Etkisi, GOÜ Fen Bil. Ens. Yük. Lis. Tezi, 43 s., Tokat.
  • Ertürk A. 2009. Tekirdağ İlinde Yetiştirilen Yapıncak Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Salamura Öncesi Ve Sonrası Fungisit Kalıntı Miktarı. Namık Kemal Üniversitesi. Fen Bil. Ens. Bitki Kor. ABD. 29 s.
  • Gülcü M., A.İ. Torçuk. 2016. Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi ve Pazarlamasında Kalite Parametreleri. Cilt(Sayı): 1(Özel) Sayfa: 75-79. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016
  • Karabat S., E.Atış. 2012. Manisa İli Bağ Alanlarında Kullanılan Tarımsal İlaçların Gıda Güvenliğine Etkisinin Koşullu Değerleme Yöntemiyle Analizi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 49 (1): 17-25
  • Nasr I. N., N.S. Ahmed, M.M. Al-Maz. 2003. Effect of Boiling and Some Environmental Factors on Residues Behaviour of Penconazole Fungicide on Vine Leaves. Annals of Agricultural Science (Cairo) 48: 365-372.
  • Özata, K. 2012. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi, GOÜ Fen Bil. Ens. Yük. Lis. Tezi, (yayınlanmamış) 35 s.
  • Sama’neh, S.A. 2004 . Detection of Chlorpyrifos and Penconazole Residues in Grape Leaves and Fruit by Gas Chromotography/Mass Spectrometry. An-Najah National University Faculty of Graduate Studies, Nablus, Palestine.
  • Shokr A.A., I.A. Shokr, I.N. Nasr and A.M. Hend. 2006. Residual Behaviour of Fenarimol and Flusilazole Fungicides in Grapes. J.Agric. and Env.Sci.Alex. Univ. Egypt. Vol.5(2).

Asma(Vitis vinifera var. Sultani çekirdeksiz) Yapraklarında Farklı Salamura Ortamlarının Pestisit Kalıntı Düzeylerine Etkisi

Yıl 2019, , 267 - 272, 27.09.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.446022

Öz

Amaç: Farklı salamura ortamlarının, asma yapraklarında pestisit kalıntı değerlerine (MRL) olan etkisi araştırılmıştır.

Materyal ve Metot: Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidine ait asma yaprakları Temmuz ayı başında hasat edilmiştir. Hasat edilen yapraklar kuru (salamurasız), %10 tuz içeren soğuk (26.5 °C) ve sıcak (80 °C) salamurada 4 ay boyunca saklanmıştır. Pestisit kalıntı analizleri LC-MS/MS Agilent Technology ve GC- MS Agilent Technology sistemleri ile gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Salamurasız (kuru) saklanan yapraklarda pestisit kalıntı değerlerinin, iki farklı sıcaklıktaki salamuralı ortama göre çok yüksek olduğu görülmüştür. Salamurasız(kuru) ortama göre pestisit kalıntı değerlerindeki azalışın soğuk salamurada %69-73, sıcak salamurada ise %73-91 oranında olduğu saptanmıştır.

Sonuç: Sıcak salamura uygulamasının, Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidine ait asma yaprağında pestisit kalıntı değerlerinin azaltılmasında, daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim 2014. Bağ Danışma Kurulu Raporu. Asma Yaprağında Kalıntı ve Kodeks Değerlerinin Belirlenmesine Dair Rapor, Rapor No: 2.
  • Anonim 2016. Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. Sayı : 29899 (Mükerrer). EK-2. 25 Kasım 2016 Resmi Gazete. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161125M1-1.htm
  • Anonim 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK).
  • Anonim 2017b. T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alaşehir Tarım İlçe Müdürlüğü.
  • Anonim 2018. EU pesticide database. http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=homepage&language=EN Erişim Tarihi: 08.07. 2018
  • Batta, Y., N.Zatar and S. Sama’neh. 2005. Quantitative Determination of Chlorphyfiros And Penconazole Residues İn Grapes Using Gas Chromotography/mass. Jour. of Food Tech., 3 (3):284-289
  • Cabras P., A. Angioni. 2000. Pesticide residues in grapes, wine, and their processing products. Journal of Agricultural and Food Chemistry 44:987–973.
  • Cangi R., Y. Yanar, A. Yağcı, N. Topçu, S. Sucu, Y..Dülgeroğlu. 2014. Narince Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Farklı Fungusit Uygulamaları ve Salamura Yöntemlerine Bağlı Olarak Fungusit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31 (2), 23-30
  • Cangi R., A. Yağcı. 2017. Bağdan Sofraya Yemeklik Asma Yaprak Üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6(Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayı) 137-148.
  • Çağlar M.Ç. ve B. Çetin. 2014. Geleneksel ve Endüstriyel Yöntemlerle Üretilmiş Salamura Asma Yapraklarının Mikrobiyolojik ve Bazı Kimyasal Özellikleri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.Derg., 45 (1): 15-19, 2014 Atatürk Univ., J. of the Agricultural Faculty, 45(1):15 – 19.
  • Çelik H., S. Çelik, B.M. Kunter, G. Söylemezoğlu, Y. Boz, C. Özer, A. Atak. 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. VI. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
  • Dülgeroğlu, Y. 2012. Salamuralık Asma Yaprağı Üretiminde Fungusit Kalıntı Miktarı Üzerine Hasat Zamanı Ve Salamura Yöntemlerinin Etkisi, GOÜ Fen Bil. Ens. Yük. Lis. Tezi, 43 s., Tokat.
  • Ertürk A. 2009. Tekirdağ İlinde Yetiştirilen Yapıncak Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Salamura Öncesi Ve Sonrası Fungisit Kalıntı Miktarı. Namık Kemal Üniversitesi. Fen Bil. Ens. Bitki Kor. ABD. 29 s.
  • Gülcü M., A.İ. Torçuk. 2016. Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi ve Pazarlamasında Kalite Parametreleri. Cilt(Sayı): 1(Özel) Sayfa: 75-79. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016
  • Karabat S., E.Atış. 2012. Manisa İli Bağ Alanlarında Kullanılan Tarımsal İlaçların Gıda Güvenliğine Etkisinin Koşullu Değerleme Yöntemiyle Analizi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 49 (1): 17-25
  • Nasr I. N., N.S. Ahmed, M.M. Al-Maz. 2003. Effect of Boiling and Some Environmental Factors on Residues Behaviour of Penconazole Fungicide on Vine Leaves. Annals of Agricultural Science (Cairo) 48: 365-372.
  • Özata, K. 2012. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi, GOÜ Fen Bil. Ens. Yük. Lis. Tezi, (yayınlanmamış) 35 s.
  • Sama’neh, S.A. 2004 . Detection of Chlorpyrifos and Penconazole Residues in Grape Leaves and Fruit by Gas Chromotography/Mass Spectrometry. An-Najah National University Faculty of Graduate Studies, Nablus, Palestine.
  • Shokr A.A., I.A. Shokr, I.N. Nasr and A.M. Hend. 2006. Residual Behaviour of Fenarimol and Flusilazole Fungicides in Grapes. J.Agric. and Env.Sci.Alex. Univ. Egypt. Vol.5(2).
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esen Kutlu Kuşaksız 0000-0003-2651-6841

Hüseyin Çimer Bu kişi benim 0000-0002-0459-2969

Yayımlanma Tarihi 27 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 19 Temmuz 2018
Kabul Tarihi 2 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Kutlu Kuşaksız, E., & Çimer, H. (2019). Asma(Vitis vinifera var. Sultani çekirdeksiz) Yapraklarında Farklı Salamura Ortamlarının Pestisit Kalıntı Düzeylerine Etkisi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 56(3), 267-272. https://doi.org/10.20289/zfdergi.446022

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.